Nyheter

Daniel Röjsel till start i SM-premiären i Vännäs

2018-01-21

22-årige landslagsföraren Daniel Röjsel laddar för start i SM-premiären, Rally Vännäs, tillsammans med ordinarie co-drivern Nicklas Edvardsson

Ekipaget, som har tävlat ihop i snart fyra och ett halvt år, går från en unik bil till en annan. 2016 och 2017 tog de bland annat SM-brons för juniorer i en Ford Fiesta med en trecylindrig motor på en liter i volym. Nu kommer de till start i en Opel Corsa Maxi 6 Kit Car som även den, härstammar ur ett fabriksbygge. Bilen är den enda Opeln i detta utförande som rullar i Sverige, och som dessutom Daniel och Nicklas tog ett brons med i Sprint-SM 2015. Målet är även i år SM för juniorer (18-25 år), men Daniel erkänner också att det även finns andra planer. Ända sedan de vann sin debut i högsta klassen, Trimmat 4WD, i en av Sveriges största och tuffaste tävlingar som gick av stapeln i Lima förra vintern, och detta med minimala förberedelser, menar han att målet därefter varit att på allvar köra i högsta klassen i en R5-bil.
 
 -Det målet tar längre tid att nå än vad vi räknat med och säsongen väntar inte på oss. Då känns det naturligt att parallellt köra SM i en annan bil och klass där vi kan hålla igång körningen samtidigt som våra samarbetspartners återigen får medverka i en minst lika bra och seriös satsning som de senaste åren, säger Daniel.

Daniel utesluter däremot inte ett klassbyte under säsongen. Då troligtvis i några av de större tävlingarna utöver SM.

 -Det är ett moget och genomtänkt beslut av Daniel att starta upp säsongen i en annan bil än det som var målet. För att åka i högsta klassen och lyckas där krävs det att samtliga pusselbitar är på plats innan man drar igång. Detta är väldigt viktigt för att det skall bli harmoni kring tävlandet vilket är en nyckel till bra resultat. Allt känns ändå kanonbra inför Vännäs och vi har förberett oss väl för att ta oss an det tuffa motståndet som väntar i den klass vi skall tävla i. Vår övertygelse är att vi skall nå vårt mål att åka i Trimmat 4WD till sist, för Daniel bevisade under 2017 att det är i den klassen han hör hemma, säger Nicklas.

Vad gäller säsongen i SM för juniorer ser Daniel positivt på kommande utmaning och ser det som en utveckling i karriären.

 -Det kommer inte att bli lätt i årets SM. Många bra förare och co-drivers i bra material. Men vi ska göra vårt bästa och räcker inte det, får vi analysera och förbättra oss kort och gott, säger Daniel.

Rally Vännäs går av stapeln den 2:a-3:e februari där 9st sträckor på ca 11 mil väntar.


För mer info om Rally-SM: http://www.rallysm.se

 

DAniel Röjsel fortsätter i landslaget 2018

2018-01-15

Vid en presskonferens tidigare idag meddelade Svenska Bilsportförbundet vilka som har blivit uttagna till årets landslag i dom olika grenarna inom motorsport. 22-årige dalmasen Daniel Röjsel, bosatt i Småländska Anderstorp, fanns med som en av de tre juniorerna i rally.

Daniel har funnits med i landslaget från och med förra årets uttagning, och får nu alltså fortsatt förtroende. Något han ser positivt på.

 -Att lyckas som utövare inom motorsport innebär så mycket mer än att bara kunna utöva tävlingsmomentet på bästa sätt, alltså att köra bil. Landslaget ser jag därför som en pusselbit i helheten som avgör om jag lyckas eller inte. Att vara en av tre juniorer borde också vara ett bevis på att jag tillhör dom bästa i Sverige, säger Daniel.

De uttagna i landslaget kommer att bli inbjudna till olika kör- och träningsläger under året för att utvecklas tillsammans. Utöver det, erbjuder landslaget stöd i form av personliga tränare, idrottspsykologer och kostrådgivare.

Läs mer om landslaget och Svenska Bilsportförbundet på: http://www.sbf.se/Sportgrenar/Landslaget/ 

Röjsel och Edvardsson tog SM-brons för andra året i rad

2017-09-10

I helgens East Sweden Rally i Linköping, som var final i Rally-SM, skulle medaljerna fördelas i alla klasser. Daniel Röjsel tillsammans med co-drivern Nicklas Edvardsson hade chans på guldet i klassen för juniorer i deras Ford Fiesta R2 EcoBoost, men blev stoppade av en tidig punktering.

Inför tävlingen låg de trea, endast tre poäng ifrån silver och 14 ifrån guldet. Målet var inställt på att genonföra en tävling på bästa sätt och därmed konkurrera om guldet ända till sista sträckan var körd.

Det började bra redan på den första av totalt nio sträckor där ekipaget, med Ford-Sverige uppbackning, gjorde näst snabbaste tid med en tiondel upp till ledning. Halvvägs in på den drygt två mil långa SS2 körde de punktering höger fram på något som förmodligen var en vass sten i spåret. De tappade nästan fyra minuter och därmed grusades chanserna om att kunna utmana om guldet. 

 -Ja vad ska man göra. Jag uppfattade aldrig att det låg något i spåret men pang sa det och luften gick ur däcket. Det vi kan göra nu är att fortsätta att köra som vanligt, det är ju långt kvar av tävlingen och allt kan hända, sa Daniel efter sträckan.

På SS3 hade de börjat om på nytt och satte en riktigt bra tid i mörkret innan det var dags för nattvila då resterande sex sträckor skulle köras under lördagen.

Det regnade hela lördag förmiddag och det, i kombination med de tekniska och krokiga vägarna, gjorde att Daniel och Nicklas trivdes riktigt bra. Efter bland annat två sträcksegrar hade de kört upp sig från 12:a till 6:a i klassen innan allt skulle avgöras på dom två resterande sträckorna efter lunch. 

Marginalen upp till femte plats var en minut och de lyckades köra ikapp över 30 sekunder innan målgång.

Trots punktering och ett resultat som därmed blev lidande i tävlingen tog de ändå SM-brons för andra året i rad i klassen otrimmat JSM. 

 -Jag och Nicklas vill tacka teamet, alla samarbetspartners och alla som stöttar oss på ett eller annat vis för en otroligt rolig, lärorik och spännande säsong! Vi har gjort det vi kan och vissa saker kan man bara inte styra över i den här sporten, såsom tekniska bekymmer. Ett brons för andra året i rad visar att lägstanivån är hög och vi kommer att jobba stenhårt för att göra ett minst lika bra 2018! sa en nöjd Daniel vid målgång.

East Sweden Rally rundade alltså av årets säsong i Rally-SM. För Fordteamet återstår event med Fordåterförsäljare och samabetspartners samtidigt som planeringen för 2018 är i full gång.


Resultat, East Sweden Rally: http://www.resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/rally.jsp?tvlnr=2017017

Slutlig poängställning i Rally-SM: http://www.rallysm.se/resultat/

 

Röjsel siktar högre trots säkrad SM-medalj

2017-08-20

Den femte och näst sista deltävlingen i Rally-SM avgjordes i Köping då Kolsvarundan kördes med start på fredagskvällen.

Ford Sverige-ekipaget Daniel Röjsel och Nicklas Edvardsson kom till Köping med förhoppningen om att plocka tillräckligt med poäng för att kunna utmana om SM-guldet i deras Ford Fiesta EcoBoost. Sex poäng saknades till ledningen från deras tredjeplats i tabellen bland juniorerna.

Redan från start i den drygt 10 mil långa tävlingen uppdelat på nio sträckor var de med i matchen. Efter fredagens tre sträckor var de endast 1,5 sekunder ifrån ledning efter nästan två mils körning totalt.

 -Bra start på tävlingen. Gäller att utnyttja varenda meter av vägen på rätt sätt. Var lite för tam i början på SS3 men det ser bra ut inför morgondagen, sa Daniel vid kvällsservicen.

På lördagsmorgonen såg förutsättningarna helt annorlunda ut mot fredagen. Regnet öste ner redan tidigt på morgonen. När första sträckan startade vid niotiden hade regnet avtagit men den drygt två mil långa sträckan var mycket blöt. Daniel och Nicklas följde planen, att köra så fort som möjligt oavsett. I mål på sträckan var de sju sekunder före SM-ledande Elias Lundberg och hela 20 sekunder före tvåan i mästerskapet, Sebastian Johansson. 

Efter lördagens tre första sträckor var Ford-ekipaget i ledning med fem sekunder före Lundberg och hade målsättningen att upprepa förmiddagens bedrift när samma sträckor skulle köras igen på eftermiddagen. Nu hade det även torkat upp. 

Vid andra vändan på den drygt två mil långa sträckan tappade de 18 sekunder.

 -Har nog aldrig gjort en så bra långsträcka någonsin. Körde som om det vore en sprintstäcka och attackerade i varenda sväng. Vi har däremot problem med att få turbon att ladda ordentligt och tappar för mycket på långa raksträckor, säger Daniel.

Problemen fortsatte dom två resterande sträckorna och de lyckades trots allt plocka hem andraplatsen i klassen och ta en bonuspoäng genom att vara näst snabbast på sista sträckan som var något krokigare.

 -Vi är jättenöjda med vår prestation den här helgen! Ända från förberedelser till rekognosering av sträckorna och själva genomförandet av tävlingen har det gått galant. Tyvärr fick vi ge bort ledningen på lördagseftermiddagen men i kompensation för turboproblemen fick jag göra mitt yttersta i körningen för att hänga med. Väldigt lärorikt, sa en nöjd Daniel vid målrampen i Köping.

Efter summering av poängutdelningen kan det nu konstateras att de tre första i SM-tabellen ligger så pass långt före att alla får medalj. Daniel Röjsel och Nicklas Edvardsson siktar naturligtvis på att vara de som plockar hem guldmedaljen.

Finalen går av stapeln den 8-9 september då East Sweden Rally körs i Linköping.Resultat: http://www.resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/rally.jsp?tvlnr=2017016

Poängställning: http://www.rallysm.se/resultat/

East Sweden Rally: http://www.eastswedenrally.se


 

Röjsel redo för slutspurten I SM

2017-08-15

Daniel Röjsel tillsammans med co-drivern Nicklas Edvardsson är redo att ta sig an medaljkampen i slutspurten av årets Rally-SM då femte och näst sista deltävlingen står för dörren.

Nu på fredag kväll startar Kolsvarundan i Köping med omnejd. Ford Sverige-supportade ekipaget Daniel Röjsel och Nicklas Edvardsson kommer att göra allt i sin makt för att ändra trean på tabellen till en etta i klassen för juniorer i otrimmade bilar. Endast sex poäng saknas och en seger ger 25 poäng. Över tio mil och nio sträckor handlar det hela om och tävlingen avslutas på lördag kväll.

Tidigare under säsongen har de bland annat ett par pallplatser och en seger ifrån Östersund Winter Rally. Nicklas skadade sig utanför rallytävlandet och fick avstå två deltävlingar men är nu tillbaka mer redo än någonsin. Under sommaruppehållet bytte de även framhjulsdrift till fyrhjulsdrift då de återigen gjorde toppresultat i en hyrd Ford Fiesta R5 bland tufft motstånd. En bra uppladdning med andra ord. 

 -Vi ska göra allt vi kan för att få så mycket poäng som möjligt med oss hem. Det är stenhård konkurrens i klassen och vi har haft det tufft tidigare under säsongen. Det finns potential i bilen samtidigt som mycket är regelstyrt och svårt att påverka själv i en fabriksbil som denna. Små förbättringar har gjorts under sommaren men det vi kan och måste göra för att ligga steget före är att fokusera på varenda detalj i tävlandet nu i helgen, säger Daniel.

Efter Kolsvarundan återstår East Sweden Rally i Linköping 8-9 september dit Ford-ekipaget återigen hoppas kunna komma som segerkandidat till mästerskapet.


Liveresultat under helgens tävling kommer att finnas på följande länk: http://www.resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/rally.jsp?tvlnr=2017016


Rallyradion sänder som vanligt med sändningsstart kl 17:00 på fredag och kl 08:30 på lördag. Länk hittas här: https://sbfplay.solidtango.com/live/rallyradio-fran-kolsvarundan-med-rally-live--2
 

SM-brons och ny 4WD-succé för Röjsel

Foto: JCrallypics
Foto: JCrallypics
En nöjd Daniel efter ett brons i Sprint-SM i backe. En nöjd Daniel efter ett brons i Sprint-SM i backe.

2016-07-09

Daniel Röjsel visade återigen kapaciteten i en fyrhjulsdriven rallybil med två toppresultat under de senaste dagarna.

I onsdags inleddes tävlingsveckan för Daniels del då han fick testa bilen, en fyrhjulsdriven Ford Fiesta R5, på grusunderlag för första gången. Ett par mil kördes och därefter stod Sprint-SM i backe i Borås på schemat. 

Tävlingen startade på torsdag förmiddag med ett träningsåk i den 1 kilometer långa backen som preparerats för just sådana tävlingar. I de båda kvalåken presterade Daniel tredjetider och allt såg därmed ljust ut inför de två finalomgångarna, som dessutom sändes direkt i Svt1 i samband med SM-veckan.

Kvalet avgjorde startpositionen till finalerna där alla tider nollades. Efter två suveräna åk där Daniel även satte snabbaste mellantiderna tog han tillslut ett brons, bara 6 tiondelar ifrån guld!

 -Det borde ju inte gå med så lite rutin i bilen, men jag gjorde det! Backen blev väldigt uppkörd så jag fick lära mig hur fort man kan åka med den grymma väghållningen det är i bilen. Att det var så nära till guldet visar ju också att jag kom in i körningen väldigt snabbt! säger Daniel.

Efter tävlingen i Borås var det dags för nästa anhalt, nämligen en publiklockande uppvisningskörning med insamling till barncancer och barndiabetesfonden vid Ericsbergs Slott under fredagskvällen följt av stortävlingen, Slottssprinten, under lördagen.

Till skillnad från Backtävlingen är Slottssprinten en rallytävling med notade sträckor, vilket innebar att Nicklas Edvardsson fick ta plats i co-driver stolen igen. 
Över 200 startade tävlingen varav hela 40 ekipage i Daniel och Nicklas klass, 4WD.

Regnet öste ner på lördag morgon och skapade en rejäl utmaning för ekipagen. Daniel och Nicklas tog sig igenom hala och leriga SS1 med en tredjetid i klassen. 

 -Inte nöjd alls med sträckan, fick inget flyt. Men jag har inte ens kört tvåhjulsdriven bil i något liknande underlag. Blev svårt att köra bestämt men det var lärorikt, sa Daniel efter sträckan.

Det torkade upp mer ju längre tävlingen pågick och i takt med detta ökade farten för Ford-ekipaget. Inför sista sträckan låg de tvåa i klassen och behöll placeringen till mål genom att vara näst snabbast på den fjärde och sista sträckan. Då efter totalt 38 kilometers körning.

 -Vi är jättenöjda! Återigen ett otroligt bra resultat med tanke på den lilla rutin jag har i bilen. Fick även ta lärdom i hur det är att hantera bilen på halt underlag, sa en nöjd Daniel efter målgång.

Efter totalsegern i Lima i vintras och veckans tävlingar har Daniel totalt 20 mil bakom ratten i en fyrhjulsdriven bil och trots resultaten går utvecklingen fortfarande rakt uppåt. Efter sommaren är Daniel och Nicklas tillbaka i den ordinare satsningen tillsammans med Ford Sverige i den tvåhjulsdrivna EcoBoost-Fiestan. Kolsvarundan heter tävlingen och går av stapeln den 18:e augusti. I tabellen ligger de trea i J-SM tätt bakom framförvarande placeringar.


Resultat Sprint-SM i backe: http://datapolen.se/2017/sprintsmbacke2017.htm

Resultat Slottssprinten: http://www.resultatservice.com/rally/2017/slottssprinten/slutres1.pdf

Sändningen från finalåken i Sprint-SM i backe finns på länken: https://www.svtplay.se/video/13868068/sm-veckan/titel-ovrigt-sm-veckan-sommar-2017-7-jul-14-05?start=auto&tab=senaste

Daniels första åk är cirka 1:28:11 in i sändningen och åk 2 är cirka 3:11:00 in.

 

Röjsel i nytt 4WD-inhopp
"Kostar mig dyra pengar men jag kan inte låta bli"

2017-07-02

I mars månad slog han till med dunder och brak när han totalvann vinters höjdardtävling, LBC-ruschen i Lima, bland det mest meriterande startfältet i rallysammanhang på länge och med bara 5 mils testande i en fyrhjuldsriven rallybil. Kommande vecka är det återigen dags för Daniel Röjsel att sätta sig bakom ratten i samma bil, i inte mindre än två tävlingar!

Sommarens SM-vecka är i full gång i Borås. På torsdag gästar bilsporten Himlabacken där SM-medaljerna i Backe ska delas ut. Daniel Röjsel kommer att stå på startlinjen i samma Ford Fiesta R5 som han och co-drivern Nicklas Edvardsson totalvann med i Lima. Sträckan, som går på mestadels grus, är cirka en kilometer och körs i fem omgångar, ett träningsåk, två kvalåk och två finalåk. Allt sänds i SVT. 

 -Ska bli otroligt kul att få sitta bakom ratten på den här bilen igen. Back-SM blir mycket spännande och jag tror att jag har en bra chans på medalj. Om inte annat blir det ett bra genrep inför lördagens tävling, säger Daniel.

Ja för på lördag är det nämligen tävling igen då Katrineholms MK anordnar sommarens höjdpunkt i rallysammanhang. Tävlingen heter Slottssprinten och utgår ifrån Ericsbergs slott med allt från till kändisbesök till grillfest på agendan. Likt tävlingen i Lima i vintras möter Daniel även här tufft motstånd. Nästan 40 bilar startar i klassen och listan på förare med SM-medalj i bagaget kan räknas lång. Daniels ordinare co-driver, Nicklas Edvardsson, kommer också att ta plats efter över en månads rehabilitering från sin revbensskada.

Daniel, som annars tävlar under Ford Sveriges fana med deras 3-cylindriga enliters-Fiesta, gör inhoppet kommande vecka i privat regi, precis som i Lima. Något han hoppas kunna mynna ut i något stort i framtiden.

 -Det är ju ingen hemlighet att jag vill sitta i en fyrhjulsdriven bil på heltid inom en snar framtid. Jag ser detta som en investering och hoppas att det kan få ringar på vattnet. Vi har ju redan visat kapaciteten en gång i vintras men det skadar inte att försöka igen. Kostar mig dyra pengar men jag kan inte låta bli, det är ju så otroligt kul, avslutar Daniel med ett leende.


Backtävlingen i Borås sänds på SVT och SVT Play. Kvalen startar kl12:00 och finalerna börjar sändas kl16:00.

Mer om sändningstiderna: https://www.svt.se/sport/sm-veckan/sm-veckan-boras-2017/
Mer om SM-Veckan: http://www.smveckan.se

Slottssprinten följs via: http://www.resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/rally.jsp?tvlnr=2017037#publikinfo
Och i Rallyradion: http://rallylive.se


 
 

Ny pallplats för Daniel Röjsel i Rally-SM

2017-06-11

Den fjärde deltävlingen i årets Rally-SM gick av stapeln i Gävle då Rally Bilmetro avgjordes. Daniel Röjsel med sitt Ford-team fick utdelning då intensivt jobb gjorts med bilen efter förra deltävlingen i Karlskrona för två veckor sedan.

Med femteplatsen i South Swedish Rally i Karlskrona där farten saknades i bilen fanns det mer att önska inför Rally Bilmetro. 

 -Vi kunde inte göra något åt det under tävlingen i Karlskrona men efter diverse justeringar och testande med bilen blev det bättre till helgens tävling i Gävle, säger Daniel.

10 mil skulle avverkas på 8 sträckor. I co-driversitsen fanns återigen Mikael Johansson då Nicklas inte har återhämtat sig efter fallolyckan med brutna revben som följd.

Ekipaget inledde tävlingen bra i deras Ford Fiesta R2t EcoBoost med att vara trea i klassen efter fyra körda sträckor. 
Målet var hela tiden att utnyttja materialet till max, precis som i Karlskrona.
Inför sista sträckan som endast var 6 kilometer befann de sig i ett ingenmansland. Upp till Sebastian Johansson på andraplatsen hade de 14,4 sekunder och ner till Erik Telehagen på fjärdeplatsen var marginalen 10,6 sekunder. 
Inför sträckan stänkte regnet mot vägen och det blev en snabb men säker körning mot målet i det leriga föret. Faktum är att Daniel kapade hela 7,2 sekunder på Sebastian under dom 6 kilometerna.

 -Fantastiskt med en tredjeplats i denna tuffa klass. Vi fick bättre fart i bilen efter South Swedish men tyvärr inte tillräckligt. Vi har några idéer vi ska sätta i verk till höstens avslutande tävlingar så att vi blir mer konkurrenskraftiga. Jag vill också passa på att tacka teamet, alla partners, Micke och Nicklas för en bra första halva av det här rallyåret, säger en nöjd Daniel.

Nästa deltävling i Rally-SM går i Kolsva den 18:e augusti. Daniel ligger trea i J-SM med endast 6 poäng upp till ledning. 


Resultat: http://www.resultatservice.com/rally/2017/sandviken/resultat/3result.html

Poängställning: http://www.rallysm.se/resultat/

 

Röjsel plockade viktiga poäng trots problem innan start

2017-05-28

Dramatiken i årets South Swedish Rally började redan innan start för Ford Sverige-föraren Daniel Röjsel när ordinarie co-drivern lades in på sjukhus följt av en tävlingshelg med stora tekniska problem.

Nicklas Edvardsson, Daniels ordinarie co-driver i satsningen på Rally-SM tillsammans med Ford Sverige, råkade ut för en olycka i samband med förberedelserna inför tävlingen. Följderna blev brutna revben och punkterad lunga vilket resulterade i långvarigt sjukhusbesök. Efter febrilt sökande kom vändningen när Nicklas kunde ersättas i sista stund med rutinerade Mikael Johansson, bosatt i Ludvika.

Utan någon tid för ett test med Micke innan starten på Karlskrona torg begav sig ekipaget ut på den första av 12 sträckor under fredagseftermiddagen. Det visade sig inte vara några som helst problem för varken Daniel eller Micke att hitta rätt från början och de kunde börja åka till 100 procent direkt. Väl vid målgång på den första sträckan kunde de lätt konstatera att något inte stämde då de var långt efter i resultatet. Problemet bekräftades mer och mer under kvällens gång. Bilen, deras Ford Fiesta R2t EcoBoost saknade fart.

Efter kvällens alla sex sträckor på cirka sex mil sammanlagt låg de på en sjätteplats, 51 sekunder bakom ledaren i J-SM.

 -Tar jag i mer nu åker jag av vägen. Vi har uppenbara problem att hänga med konkurrenterna och det är farten i bilen som saknas. Vi tror oss veta vad det beror på men eftersom att det inte är något vi kan göra något åt nu är det bara att köra vidare. Jag är ändå riktigt nöjd med min egen prestation idag och det visade sig att bytet av co-driver innan start inte heller var några som helst problem, säger Daniel.

Under lördagen återstod hälften av tävlingen innan allt skulle avgöras nere på Rosenholmssträckan i Karlskrona på sena eftermiddagen. Med nyservad bil efter fredagens kvällsservice begav sig Daniel och Micke ut till morgonens första sträcka i Smålandsskogarna runt Tingsryd, där också serviceplatsen var för dagen. På sträckan var de inte alls långt ifrån toppen men kunde efteråt konstatera att de tog mycket tid i början då första delen av sträckan gick på asfalt. Där åker Daniel på ett helt annat sätt än konkurrenterna med erfarenheten ifrån banracingen.

De kämpade vidare hela dagen med en helt felfri körning. Teamet hade en lätt uppgift vid dagens servicetillfällen i Tingsryd då endast däck skiftades, bilen tankades och övrigt, såsom bultar, oljor och bromsar kontrollerades.

Inför sista sträckan låg de på en femteplats i sammandraget och hade egentligen ingenting att köra för. Det skiljde för mycket upp till närmsta placering och marginalen bakåt var god. De provade ändå att åka hårt för att köra om bonuspoängen för snabbaste tid på sträckan men det var förgäves.

 -Vi kan tyvärr inte göra mer än så här. Jag måste ändå passa på att tacka teamet som har skött bilen suveränt och Micke som kunde hoppa in med så kort varsel, säger Daniel.

De fick ge ifrån sig SM-ledningen till Sebastian Johansson men endast med en poängs. Allt är därmed helt öppet inför den andra halvan av SM-säsongen där Rally Bilmetro i Gävle går som deltävling fyra om mindre än två veckor. Även där kommer Micke att åka med under tiden Nicklas rehabiliterar sig. Tills dess har teamet ett stort arbete framför sig med att hitta mer fart i bilen.

 -Jag hoppas att vi kan lyckas bättre i Gävle. Vi får ta med det positiva ifrån helgens tävling med att körningen har varit helt felfri och kapaciteten finns utan tvekan där, avslutar Daniel.


Resultat, South Swedish Rally: http://www.resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/rally.jsp?tvlnr=2017013

Poängställning: http://www.rallysm.se/resultat/
 

Röjsel redo för South Swedish Rally

2017-05-21

Grussäsongen i årets Rally-SM närmar sig med stormsteg. Nu på fredag startar årets längsta och oftast mest krävande SM-deltävling, South Swedish Rally. Daniel Röjsel med co-driver Nicklas Edvardsson har förberett sig genom att testa bland annat nya däck inför tävlingen som utgår ifrån Karlskrona.

Det är gruspremiär tävlingsmässigt för Fordteamet som i år endast kört ett test på underlaget med EcoBoost-Fiestan. Mycket körningen kommer det däremot att bli innan start på fredag eftermiddag. På tisdag körs bilen i samband med ett Fordevent på Emmaboda och därefter ett test med Michelin i Växjö på onsdag.

 -Vi körde ett test för en vecka sedan och provade Michelindäck på bilen för första gången på grus och justerade lite på stötdämparna. Allt känns mycket bra och  körningarna vi ska göra under veckan kommer att bli pricken över i:et men jag tror ändå att det viktigaste är att fokusera under reccen, säger Daniel.

12 mil uppdelat på 13SS ska köras och vägarna brukar vara smala och krokiga med stenmurar vid kanterna, lägg därtill ett varmt väder som påfrestar ekipagen lite extra.

Teamet leder sin klass i J-SM med 15 poäng och South Swedish Rally är den tredje av totalt sex deltävlingar.

 -Målet är ju såklart i första hand att behålla ledningen men vi ska försöka att utöka poängavståndet så mycket det går. Och det är klart att självförtroendet är på topp efter segern i förra deltävlingen i Östersund för tre månader sedan, säger Daniel med ett brett leende.Mer information om tävlingen finns på länken. http://southswedishrally.com
 

Röjsel chockade rallysverige med totalseger i 4WD-debuten

2017-03-12

Lördagens LBC-Ruschen i Lima strax söder om Sälenfjällen blev en framgångssaga för 21-årige Daniel Röjsel tillsammans med co-drivern Nicklas Edvardsson när de plockade hem totalsegern i Daniels 4WD-debut bland stenhård konkurrens.

Fem mil sammanlagt i en fyrhjulsdriven bil hade Daniel i ryggen innan start. Dom milen skrapade han ihop i samband med att bilen, en Ford Fiesta R5 (WRC2), skulle testas inför tävlingen. 

Rallyt i Lima bjöd på krävande vägar av bästa kvalité med höga snövallar. Över 200 startade i tävlingen varav 37 i 4WD. 

 -Det gick bra på testet i fredags. Jag började redan där känna mig bekväm i bilen. Jag trodde att vi skulle kunna utmana om topptiderna på några sträckor, men egentligen hade jag ingen aning om hur det skulle gå bland det här tuffa startfältet, säger Daniel.

På de 8,7 mil uppdelat på fem olika sträckor skulle de möta konkurrens likt en SM-tävling bland rutinerade ekipage i likvärdiga bilar där många har plockat hem flera SM-medaljer genom åren.

Daniels aklimatisering i bilen och utvecklingskurva gick rakt upp hela dagen. Sträckplaceringarna var följande: 8, 5, 1, 2, 1. Inför sista sträckan låg de tvåa, endast sju tiondelar bakom ledande Kjell Sandberg och en tiondel föra Jari Saarinen. Sträckan var 2,8 mil och Daniel kände sig lugn och menade att hans styrka är bland annat att hålla koncentrationen länge. Det blev en riktigt rysare. Jari kom imål 11,1 sekunder bakom Daniel och Sandberg kunde inte heller matcha tempot och var 17,7 sekunder bakom. Succén var därmed ett faktum. Segern skapade eko i rallysverige när nu Daniel fick chansen att visa talangen i en fyrhjulsdriven bil bland stenhård konkurrens efter minimalt med test.

 -Det borde ju inte gå! Att få köra en av Sveriges häftigaste bilar i en av Sveriges häftigaste tävlingar ju en sak, men att vinna totalt direkt i debuten har jag svårt att sätta ord på. Detta hade däremot aldrig gått utan teamet, familj, vänner och samarbetsparners med flera, säger en något chockad men glad Daniel.

Inhoppet i den fyrhjulsdrivna Fiestan hoppas Daniel kan få positiva följder inför framtiden och motivationen är på topp inför att fortsätta att jaga poäng i Junior-SM. Där leder han mästerskapet med 15 poäng inför sommarsäsongen i satsningen de gör tillsammans med Ford Sverige i en tvåhjulsdriven Ford Fiesta R2t EcoBoost.Resultatlista: http://www.raceconsulting.com/rally/resultat/totalresultat.jsp?tavling=1048
 

Daniel Röjsel gör 4WD-debut

2017-03-09

Nu på lördag körs en av Sveriges absolut populäraste rallytävlingar, LBC-Ruschen i Lima strax söder om Sälen. Daniel Röjsel gör en intressant start i klassen för fyrhjulsdrivna bilar, vilket innebär ett bilbyte.

Med 220 anmälda slår startfältet rekord hittills för i år. Sträckorna, som går bland bergen strax söder om Sälenfjällen brukar vara erkänt tuffa, men också bland de bästa i Sverige. Daniel tillsammans med ordinarie co-drivern Nicklas Edvardsson möter 37 andra startande i sin klass, där konkurrensen likväl kunde ha tagits direkt ifrån en SM-deltävling. Bilen de kommer att köra, en Ford Fiesta R5 på cirka 300 hästar, är bland de snabbaste som går att tävla med inom rallysporten och körs på högsta nivå i SM-sammanhang och många andra mästerskap runt om i Europa. 

 -Det är ju att få sitta i en sån här bil de flesta tävlande drömmer om. Jag fick chansen att hyra en bil till den här tävlingen och jag tog den. Även om vi annars kör J-SM i vår Fiesta R2t EcoBoost är det ju såklart på sikt detta vi strävar efter att få göra på heltid, säger Daniel.

På de 8,7 mil uppdelat på fem sträckor som ska avgöra tävlingen har ekipaget inga särskilda förväntningar på resultatet. Nicklas har åkt många mil i liknande bilar men Daniel har inte ens två mil bakom ratten på en fyrhjulsdriven bil men känner sig ändå trygg med situationen. 

 -Vi kunde tyvärr bara testa strax över en mil i helgen men jag hoppas att vi kan köra mer innan tävlingen. Körstilen bilen kräver finns där och jag tror vi hittar rätt ganska snabbt. Huvudsaken med tävlingen är att få njuta av att sitta i en av Sveriges häftigaste bilar och köra i en av Sveriges häftigaste tävlingar. Ett bra resultatet är en bonus för oss, menar Daniel.

Innhoppet i bilen påverkar inte planerna för resten av året med den ordinarie EcoBoost-Fiestan. Teamet har däremot tankar på att komma till start även i någon annan tävling under sommaren i den fyrhjulsdrivna Fiestan.


 

Röjsel SM-ledare efter segern i Östersund

2017-02-25

Den andra deltävlingen i Rally-SM, Östersund Winter Rally, blev en lyckad historia för Ford-teamet med Daniel Röjsel och co-driver Nicklas Edvardsson som tog hand om ledningen från start till mål.

11,8 mil uppdelat på sju välkända sträckor skulle fälla avgörandet bland de 90-talet startande i vintersäsongens avslutande deltävling.

 -Vi har alltid kört fort här uppe i Östersund men aldrig riktigt lyckats komma i mål utan bekymmer. Konkurrensen är stenhård i J-SM i år men vi ska göra vårt bästa, sa Daniel innan start.

Rallyt startade på fredagskvällen med den klassiska sträckan i5 på dryga två mil följt av en tre kilometer kort TV-sänd sträcka på travbanan. Det var kolmörker som skulle sätta deltagarna på prov under kvällen och det var därmed extra viktigt att noterna och framförallt extraljusen fungerade bra. Daniel och Nicklas gick ut med förhoppningarna att göra en stabil start på rallyt och lägga en bra grund inför resten av tävlingen på lördagen. Vid målgång på SS1 var de snabbast i klassen med två sekunder före tvåan och nio före trean, dessutom 17:e totalt i tävlingen.
Den korta publiksträckan inne vid travbanan i Östersund i direkt anslutning till serviceplatsen handlade mycket om överlevnad bland hårnålskurvor och trånga passager. Ford-ekipaget körde in på andra tid i klassen, 1,3 sekunder efter snabbaste tid men utökade ledningen till 11,1 sekunder efter en väl genomförd start på tävlingen.

Lördagen startade ordentligt med 3,3 mil långa Lillsjöhögen. Efter en stabil och felfri körning tog Daniel och Nicklas ytterligare en sträckseger i klassen och utökade ledningen till 34 sekunder. 
Till de två korta SS4 och 5 ändrade ekipaget taktik för att bevaka ledningen innan lunchuppehållet. 
 
 -Kändes som att vi låg på för lite på Lillsjöhögen i morse men när vi fick tiden vid målgång förstod jag att min körning utan onödig sladd i svängarna var mycket tidseffektiv. Tog det lite väl lugnt på SS4 när vi skulle börja bevaka men på SS5 tappade vi ingen märkbar tid enligt plan, sa Daniel vid lunchuppehållet.

Hittills hade inte bara Daniel och Nicklas skött sig bra, även bilen och däcken hade fungerat felfritt vilket var skönt för serviceteamet som kunde fortsätta att fokusera på att hålla bilen i topptrim inför avslutningen på tävlingen.

Med 26,9 sekunder till godo och två sträckor kvar på totalt 3,6 mil var ännu inget helt avgjort. Efter att ha tagit sig igenom 6,4 kilometer utan att ha tappat någon märkbart tid, helt enligt planen, återstod klassiska Husås-Andviken med en längd av tre mil. Att bonuspoäng utdelas till de tre snabbaste på denna sista sträcka var inget Daniel och Nicklas hade i tankarna innan start. Målet var att ta klassegern genom en felfri avslutning.
Vid målgång tog de tillslut segern med hela 41,4 sekunder och till deras förvåning även tre bonuspoäng genom att vara snabbast på sträckan med hela 11,6 sekunder. Totalt i tävlingen hamnade de på en imponerande 14:e plats.

 -Helt fantastiskt! Detta har vi kämpat länge för. Vi har varit i ledning i SM så många gånger förut när vi har drabbats av tekniska problem. Detta känns lite som en revansch och även kul för Ford, teamet och alla partners att vi lyckas vinna och därmed gå upp i betryggande ledning i SM, sa en nöjd Daniel vid målrampen.

Teamet leder nu J-SM Otrimmat med 15 poäng inför sommarens fyra deltävlingar med start i South Swedish Rally den 25:e till 27:e maj.

Resultat ifrån tävlingen: http://www.resultatservice.com/rally/2017/ostersund/resultat/1result.html

 

Röjsel klassvinnare i Svenska Rallyt för andra året i rad

Foto: Fred Production
Foto: Fred Production

2017-02-13

Efter en resa bestående av 31 mil specialsträckor i Värmland och Norge kunde Daniel Röjsel tilllsammans med co-drivern Nicklas Edvardsson kliva upp på prispodiet som segrare i klassen för tvåhjulsdrivna bilar med deras Ford Fiesta R2t EcoBoost, för andra året i rad.

VM-deltävlingen Rally Sweden, Svenska Rallyt, lockade återigen hundratusentals åskådare och i årets upplaga var det ingen tvekan om vinterkylan skulle klara att bevara vägarna i tillräckligt gott skick. Totalt kom dryga 40-talet bilar till start i tävlingen varav 6 tvåhjulsdrivna bilar.

 -Målet med helgen är först och främst att komma till slutmålet. Tror även att vi kan matcha konkurrenterna i klassen och det hade varit kul om vi kunde försvara segern från 2016. Intressant är också att Oscar Solberg kommer i en exakt lika Ford Fiesta R2t som vi kör, sa Daniel innan starten av rallyt.

Daniel och Nicklas inledde tävlingen med att vara snabbast i RC4 på den första sträckan på Färjestadstravet i Karlstad under torsdagskvällen. På fredag morgon började tävlingen med tre sträckor i Norge, Röjden, Hof-Finnskog och Svullrya med en sammanlagd längd av 6,5 mil. Ekipaget utökade ledningen direkt och fortsatte sedan i samma stil fram tills lunchservicen. På eftermiddagen kördes samma sträckor en gång till och även SS Torsby. På Svullrya tappade de däremot 2 minuter då alla dubb försvunnit ur framdäcken efter några kilometer på den 2,5 mil långa sträckan. Marginalen till konkurrenterna var vid det här laget ändå god och de kunda starta som ledare under lördag morgon. 

Efter lördagens tre förmiddagssträckor, Knon, Hagfors och Vargåsen, utökade de ledningen ytterligare trots att Knon blev struken på grund av för hög snittfart i WRC. På Vargåsen jublade dom tusentals i publiken när de hoppade hela 36 meter långt på klassiska Colins Crest. Distansen räckte till en delad niondeplats totalt i hopptävlingen, som mest är på skoj för publikens skull.
Eftermiddagen handlade om att inte riskera något och köra smart.

På söndagen återstod två vändor på dryga 2 mil långa Likenässträckan i norra Värmland och den avslutande 16km långa SS Torsby. Motorn i bilen hade börjat förbruka oljan och tappade effekt successivt. Nu handlade det om att ta bilen ändå till mål och det blev en nagelbitare ända in det sista.

 -Jag trodde inte att vi skulle komma ända till mål men vi gjorde det! Riktigt kul för mig och alla inblandade och då inte minst servicepersonalen som har gjort ett enormt jobb med att ha sett till att bilen har varit i topptrim inför varje etapp. Att först och främst komma i mål känns hur bra som helst och att ta segern för andra året i rad är en riktigt bra bonus, sa en lättad Daniel efter målgång.

 -Denna tävling är helt klart en av höjdpunkterna under året. Det är så häftigt att få visa upp sig inför VM-teamen och all publik ute på sträckorna. Det kommer ju folk ifrån hela världen och hejar på en, avslutar Daniel.

Totalt slutade de på en 25:e plats och var 3:e bästa svenskekipage. 

Efter denna, minst sagt, rejäla genomkörningen är teamet laddade för att ta sig an den andra deltävlingen i Rally-SM, Östersund Winter Rally, om knappt två veckor.  Resultat: http://www.wrc.com/en/wrc/results/sweden/stage-times/page/326-227---.html

 

Trea i jämn SM-premiär - Sju tiondelar ifrån seger

2017-02-06

I lördagens SM-premiär i rally på Söderhamns motorstadion plockade Daniel Röjsel en tredjeplats i en otroligt jämn tävling, sju tiondelar ifrån seger i J-SM otrimmat.

Då första deltävlingen i årets Rally-SM kördes i samband med SM-veckan, där Söderhamn stod som värd, var tävlingsformatet i sprintform. Samma sju kilometer långa sträcka skulle köras två gånger där den sammanlagda tiden avgjorde vem som skulle plocka mest poäng.

Daniel Röjsel tillsammans med Co-drivern Nicklas Edvardsson visste på förhand att det skulle bli en jämn tävling men fick en bra start på SM-säsongen i deras Ford Fiesta R2t EcoBoost.

Efter den första vändan på den krokiga och rytmiska sträckan var de fyra i klassen, endast tre tiondelar ifrån pallen.

Till det andra åket förbättrade Daniel sig med nästan fyra sekunder då fästet i vägen var bättre. Efter en felfri körning klättrade de upp ett steg i resultatlistan och gick imål som trea, sju tiondelar ifrån segern, fem tiondelar ifrån andraplatsen och bästa Ford.

 -Det blir ju så här jämnt när vi kör en så kort tävling. Vi är jättenöjda med insatsen, jag gav allt i min körning och gjorde inga misstag på hela dagen. En av nyheterna för året är att vi åker på Michelindäck, vilket fungerar riktigt bra ihop med bilen, säger en nöjd Daniel.

De 25 snabbaste bland alla tvåhjulsdrivna bilar gick även vidare till att köra om medaljerna i Sprint-SM under söndagen på annan sträcka, cirka tre kilometer lång. Daniel och Nicklas kvalade i som 14:e trots tufft motstånd av bilar i den trimmade klassen. Tävlingen sändes i Svt och ekipaged gjorde även 14:e tid i det första kvalåket som bästa Ford. I det andra kvalåket exploderade en bromskiva efter 500 meter och de tvingades bryta, lyckligtvis utan något större tillbud.

Direkt efter tävlingen fortsatte förberedelserna inför Rally Sweden kommande helg där Daniel och Nicklas kommer till start i Fiestan för andra året i rad. Målet är först och främst att komma imål men också att försvara segern bland de tvåhjulsdrivna bilarna.

Resultatlista SM-deltävlingen: http://www.smksoderhamn.com/globalassets/smk-soderhamnsavdelning/sm2017/resultat/totalt/officiell-resultatlista-rally-sm-veckan.pdf

Film ifrån den andra vändan på den sju kilometer långa SM-sträckan: https://youtu.be/o8tpaGEgtF4


 

SM-premiären och Rally Sweden närmar sig

2017 års bildesign på R2t EcoBoost-Fiestan 2017 års bildesign på R2t EcoBoost-Fiestan

2017-01-30

21-årige landslagsföraren Daniel Röjsel ser fram emot hektiska dagar i rallyns tecken med premiär i det svenska mästerskapet i Söderhamn nu på lördag följt av Rally Sweden, Svenska Rallyt, veckan därpå


Efter ett test på 13 mil och cirka 10 mils tävlande i Norge känner sig Daniel väl förberedd inför kommande utmaningar och ser med spänning fram emot att få komma ut på rallyvägarna igen i teamets Ford Fiesta R2t EcoBoost.

 -I år är vi inkörda på bilen redan från början och de frågetecken som fortfarande återstod efter förra vintersäsongen gällande bilens inställningar har vi rett ut. Jag har helt enkelt hittat hem bättre i bilen nu, säger Daniel.

SM-premiären i Söderhamn nu på lördag och söndag visar ett tuffare motstånd än på länge i Daniels klass i J-SM.
På lördag kör ekipagen om poäng i SM och kvalar till finalerna för att köra om medaljerna i Sprint-SM, som avgörs på söndagen.

 -Av de 13 anmälda finns närmare 8 ekipage som har kapacitet att vinna mästerskapet i år. Det kommer bli tufft men det är så man utvecklas. I Söderhamn hoppas vi även att gå till final för att köra om medaljerna i Sprint-SM, men någon framskjuten placering där kan vi inte räkna med då alla 2-hjulsdrivna bilar körs i samma klass. Våra bilar i J-SM är egentligen inte konkurrenskraftiga nog för det, säger Daniel.

Tv-tider Söderhamn: Svt Play kl 08:10-14:45, Svt 1 kl 12:40-14:45

Starten i Rally Sweden blir den andra på raken för Daniels del. 2016 vann han tillsammans med ordinarie co-drivern, Nicklas Edvardsson, klassen för tvåhjulsdrivna bilar. 2017 siktar de på att göra en minst lika bra tävling och visa upp sig bland ett par hundratusen åskådare i Värmland och Norges skogar.

Tv-tider Rally Sweden: http://www.svt.se/sport/motorsport/sa-sander-svt-fran-svenska-rallyt-2/

 

Daniel Röjsel uttagen till landslaget

2017-01-17

Det har nu offentliggjorts av Svenska Bilsportförbundet att 21-årige Daniel Röjsel från Falun blivit uttagen till landslaget i rally som en av tre juniorer

Det var efter uttagningarna på Bosön i slutet av hösten 2016 där nio av Sveriges främsta rallyjuniorer fick chansen att visa vad de går som Daniel Röjsel blev utvald till en av tre förare i årets landslag. Testerna som innehöll allt från, fysik och medial träning till simulatorkörning.
Daniel, som gör en ny satsning tillsammans med Ford Sverige, ser positivt på beskeded.

 -Vi har ett mycket bra team med bra folk runt omkring oss samt starka och seriösa samarbetspartners som gör att vår satsning har fungerat riktigt bra de senaste åren. Att få vara med i landslaget tycker jag känns som en positiv sak att tillföra i satsningen då vi ser att helheten blir ännu starkare, säger Daniel.

Med i planeringen från landslagets sida finns olika körläger och träffar där förarna får dela erfarenheter med varandra samtidigt som de får träna på de fysiska momenten som är så viktiga. 

 -Exakt vad det innebär att vara med i landslaget för tiden utvisa men jag ser med nyfikenhet fram emot 2017, avslutar Daniel.

Läs mer om landslaget och Svenska Bilsportförbundet på: http://www.sbf.se/Sportgrenar/Landslaget/


 

Röjsel visade toppform i Norska Mästerskapet

2017-01-15

I lördags gjorde Daniel Röjsel säsongspremiär i tävlingssammanhang när han debuterade i det Norska Mästerskapet i Sigdalsrallyt

Cirka 10 mil SS uppdelat på 7 sträckor skulle avgöra Sigdalsrallyt på isiga vägar längs bergen. Över 70 ekipage startade tävlingen som också var den första deltävlingen i mästerskapet.

Ford Sverige-uppbackade Daniel Röjsel tillsammans med co-drivern Nicklas Edvardsson kom till start som ett av två helsvenska ekipage, körandes den Ford Fiesta R2t EcoBoost som de tog ett J-SM brons med 2016.
Deras plan var att få prova på en annan konkurrens än vad de är vana vid i Sverige och vägar som visade sig vara väldigt tekniskt krävande.

Känslan var bra efter rekognoseringen av sträckorna och ekipaget såg fram emot starten av tävlingen. Tyvärr försvann förhoppningarna om ett bra slutresultat redan på SS1 då kraftig imma på rutorna gjorde att de tvingades stanna på sträckan. Totalt tappade de cirka 4 minuter då de också ha kommit försent till SS2 efter att ha försökt laga felet, som visade sig vara värmepaketet. 

Resten av tävlingen gick desto bättre. Bilen fungerade klockrent och Daniel kunde köra sig till sträckseger efter sträckseger i klassen och sågs även bland topp tio i totalen på vissa sträckor. Utan några förararmisstag och med en suverän läsning av noterna från Nicklas var det ett glatt ekipage som tog målflagg efter nästan 10 mil utmanande sträckor.

 -Riktigt häftiga vägar att köra på bland bergen och även tekniskt utmanande. Nu har vi fått ett kvitto på ett tempot finns och vi fick bra uppmärksamhet bland media i Norge. Att vinna 6 av 7 sträckor i klassen visar att vi är att räkna med i framtiden, säger en nöjd Daniel.

Nästa stopp för Ford Sverige-teamet blir i Söderhamn den 4-5 februari då premiären i det Svenska Mästerskapet, Rally-SM, går av stapeln. Tävlingen går i samband med SM-veckan och Svt finns på plats för TV-bevakning. 

Ford fortsätter med lyckad EcoBoost-koncept i Rally-SM

Efter en lyckad satsning på rally 2016 fortsätter Ford Sverige att satsa vidare på den unga talangen Daniel Röjsel. Bilen är den Fiesta R2t 1.0 EcoBoost som teamet tog ett J-SM brons med ifjol, och som även vann klassen i Rally Sweden.

Med ett års erfarenhet i bagaget är planen att göra en minst lika lyckad satsning som 2016. Förutom en hel säsong i junior-SM och VM-deltävlingen på hemmaplan, Rally Sweden, kommer teamet även att köra kompletterande tävlingar för ytterligare åtråvärda resultat. Samtidigt kommer flera Ford-aktiviteter att genomföras, där bland annat Ford Performance Tour utökas till fler besök hos återförsäljarna.

Prisvinnande motor på gatan, unik i rallysammanhang
Grundversionen av Ford 1,0-liters EcoBoost-motor har vunnit utmärkelsen International Engine of the Year tre år i rad. Med sin enda blygsamma liter i cylindervolym levererar den ändå imponerande 180 hästkrafter och 250 Nm i vridmoment. Den är ett unikt inslag inom rallysporten och trots detta ändå jämförbar med konkurrenternas större 1600-cc motorer.

– Efter att ha summerat rallysäsongen 2016 tillsammans med Daniel och Nicklas i deras Fiesta R2t 1.0 EcoBoost kan vi inte vara annat än nöjda. Tanken med hela det här projektet var att hitta ett nytt sätt att marknadsföra vår prisvinnande enliters EcoBoost-motor samtidigt som vi stöttar en av Sveriges absolut främsta rallyjuniorer, och det har ju gått bättre än planerat. Nu går vi mot ett nytt spännande år med nya utmaningar, säger Johan Paananen, regionchef servicemarknad på Ford Motor Company.

Under hösten presenterades en ny version av EcoBoost-motorn vid en Go Further-mässa i tyska Köln. Våren 2018 kommer det vara den första trecylindriga motorn i världen med cylinderavstängning – en funktion som stoppar bränsletillförseln till en av bilens cylindrar vid minskat behov av exempelvis motorkraft.


Fords Performance storsatsar
Efterfrågan på prestandamodeller ökar stadigt, både i Europa och globalt. Ford Performance väljer därför att satsa på en utökad portfölj.

– Fords satsning på prestandamodeller och ökade marknadsandelar fortsätter i en stark takt. Företaget kommer att ha levererat tolv nya prestandamodeller vid slutet av 2020, säger Dave Pericak, global direktör på Ford Performance.


Fakta – Fords rally-satsning

Daniel Röjsel och teamet
Daniel Röjsel är en av Sveriges främsta unga rallytalanger. Han kör för SMK Dala Falun och har på sina tre år inom rally redan placerat sig i Sverige-toppen. Röjsel är uppvuxen med bilsport och har tidigare vunnit mästerskap i både Formel Ford och Radical.
Bakom Daniel Röjsel står hans far, Christer Steen, själv svensk mästare i rally och en av de mest ansedda inom rallysporten i Sverige i att driva och underhålla en tävlingsbil. Kartläsare är den rutinerade Nicklas Edvardsson från Stockholm.

Ford Fiesta R2t
Bilen som Ford ställer upp med i rally-SM 2017 är en Ford Fiesta R2t. Samma modell har körts i VM-sammanhang sedan 2015 och kommer 2017 att användas som enhetsbil i Junior-VM. Bilen har visat sig riktigt snabb och otroligt driftsäker.

Det unika med bilen är att motorn är den nya, trefaldigt International Engine of the Year-belönade 1,0L Ford Ecoboost. Trots att cylindervolymen är blygsam i en bil i motorsportssammanhang så levererar den lilla motorn otroliga 180 hästkrafter och mindre blygsamma 250 Nm i vridmoment. I kombination med ett otroligt effektivt chassi gör det bilen blixtrande snabb oavsett underlag. Bilen är utvecklad och byggd av M-Sport Ltd i England som bygger och tävlar i Rally-VM med Ford Fiesta RS WRC.Pressrelease från Ford Motor Company AB

 

Röjsel testade för VM-team och genomförde landslagsuttagning

2016-11-07

21-årige rallyföraren Daniel Röjsel hade ett hektiskt men inspirerande veckoslut med ett test för VM-teamet, M-sport, i England följt av landslagsuttagning på Bosön i Sverige.

I torsdags eftermiddag hoppade Daniel på flyget till England tillsammans med teamchefen och pappa Christer Steen, co-drivern Nicklas Edvardsson och Ford Sveriges motorsportrepresentant Johan Paananen. Resan gick till Manchester varifrån dom sedan bilade upp till VM-teamet, M-sport, några mil väst om Carisle i norra England. Teamet har haft många framgångar i Rally-VM med förare som bland annat Colin Mcrae, Mikko Hirvonen och Jarri-Matti Latvala. Daniel hade blivit inbjuden till att få testköra en Ford Fiesta R5 som körs i WRC2 och på högsta nivå i nationella mästerkap. Testet genomfördes på ett flygfält några mil norr om teamets bas i Cockermouth och Daniel fick känsla för bilen direkt.

 -Det här är något jag har väntat på länge. Jag har aldrig kört en fyrhjulsdriven rallybil förut och har bara kunnat föreställa mig känslan. Det var otroligt häftigt och kanske till och med något enklare att komma in i körningen än vad jag hade tänkt, säger Daniel.

Daniel fick beröm av M-sport för ett väl genomfört test och särskilt för sina inbromsningar där känslan fanns nästan omedelbart.

Direkt ifrån England flög de sedan hem till Sverige igen då Daniel skulle komma att vara med på uttagningen till juniorlandslaget i rally. Uttagningen hölls vid Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum på Bosön. Daniel fick tillsammans med tio av sveriges främsta rallyjuniorer genomföra olika tester såväl fysikt som psykiskt. 
Vilka som kommer med i juniorlandslaget ska Bilsportförbundet avgöra inna årets slut.

 -Det var intressant att få komma till Bosön och genomföra alla tester och samtidigt träffa alla andra rallyjunuiorer och utbyta erfarenheter. Det känns som att jag gjorde bra ifrån mig och vi får helt enkelt se vad de erbjuder längre framöver, säger Daniel.

Daniel tillsammans med teamet jobbar just nu hårt att få alla bitar att falla på plats inför en fortsatt rallysatsning 2017 och än är det för tidigt att säga hur allt kommer att ta form.

 

Röjsel och Edvardsson tar SM-bronset efter dramatisk final!

2016-10-02

Daniel Röjsel tillsammans med co-drivern Nicklas Edvardsson kom till Uppsala och finalen i Rally-SM med ett betryggande försprång i tabellen på sin tredjeplats ända tills läget blev betydligt mer spännande på SS5.

Årets Rally Uppsala stod återigen som värd för finalen i Rally-SM där 11 sträckor på totalt över 10 mil skulle fälla avgörandet i många klasser.

I klassen för otrimmade bilar bland juniorerna handlade guldkampen om MK Kopparbergs Jacob Jansson och Wäxjö MS Erik Telehagen. Trots en del otur under säsongen för Daniel och Nicklas i deras Ford Fiesta Ecoboost låg de på tredje plats inför finalen och kunde inte plocka tillräckligt med poäng för att utmana om andra och förstaplatsen men hade god marginal bakåt i tabellen.

Tävlingen inleddes med två sträckor på fredagskvällen i mörker där teamet anordnat ett event tillsammans med Modins Bil i Uppsala på SS1, där gästerna blev bjuden på god mat i skogen och fick följa bilarnas framfart. Daniel och Nicklas hade det däremot lite bekymmersamt på sträckan då de tappade tid när en konkurrent som startade framför snurrade och stod på vägen. De lyckades därefter jaga ikapp lite tid på toppen i klassen under den dryga mils långa SS2. Inför lördagens 9 sträckor låg de trea i klassen, 10 sekunder upp till ledaren.

Lördagen inledde Ford-ekipaget bra och tog in 2 sekunder på ledaren efter 6 kilometer långa SS3. De satte ytterligare en topptid på efterföljande SS4 och kände att den så viktiga rytmen som behövs i rallyskogen började infinna sig. På den knappt mils långa SS5 hände det som inte fick hända. I en ganska tvär högersväng punkterades vänster framdäck vilket resulterade i att Daniel inte längre kunde styra Forden. De träffade en sten i diket och med följd av att hjulupphängningen vänster fram blev så skadad att de inte kunde köra vidare. Punkteringen berodde troligtvis på att de träffat en vass sten som legat på vägen några svängar tidigare. Besvikelsen var enorm och nu började spänningen om vem som skulle kunna ta bronset ifrån dom. Sebastian Johansson som låg närmast i tabellen bröt med motorproblem på sträckan innan och plötsligt gick mästerskapsfemman Eddie Lundqvist upp i ledning i tävlingen. Stod han som segrare i slutet av tävlingen skulle han ta hand om bronset med några ynka poäng och blev han tvåa eller sämre hamnade bronset hos Daniel och Nicklas. På SS10 åkte Eddie av vägen och var tvungen att bryta. Hela Fordteamet kunde därmed pusta ut och ta greppet om medaljen.

 -Ren och skär otur att vi råkar ut för sånt här när det gäller som mest. Det är inte första gången vi råkar ut för yttre omständigheter och det känns så skönt att vi trots allt kan knipa en medalj i SM. Vi har definitivt visat att farten har funnits under säsongen och jag är så glad att det gick vägen, för vår och alla inblandades skull. Det har varit ett lärorikt och roligt år där vi har ställts inför nya utmaningar och varit med om många upplevelser, säger Daniel.

Det blev trots allt en lyckad avslutning på ett spännande rallyår där satsningen tillsammans med Ford och alla partners har skapat eko i rallysverige både i och utanför rallyskogen. 

 -När vi nu kommer att summera rallysäsongen 2016 tillsammans med Daniel & Niklas i Fiesta R2t Ecoboost så kan vi inte vara något annat än nöjda, säger Johan Paananen, Motorsportansvarig på Ford Motor Company AB. Tanken med hela det här projektet var att hitta ett nytt sätt att marknadsföra vår prisvinnande 1,0Liters Ecoboost motor samtidigt som vi stöttar en av Sveriges absolut främsta rally-juniorer i JSM. Och det har ju gått bättre än planerat. Tävlingsmässigt så har Daniel varit med i toppen och satt riktigt bra tider på sträckorna, höjdpunkten var nog ändå Svenska Rallyt där han körde till sig ett helt fantastiskt resultat. Något som till och med M-Sport uppmärksammade. Utöver själva tävlandet så har ju Daniel och Fiestan varit med oss på en mängd event ute hos många av våra Återförsäljare, och responsen på sociala medier har ju varit grym, avslutar Johan.

Trots att tävlingssäsongen nu är över återstår fortfarande en del spännande projekt innan 2016 är över!
 

Röjsel tog hem Förbundsmästerskapet trots motorhaveri

2016-09-17

Den avslutande deltävlingen i Förbundsmästerskapet (FM) i det nedre norra distriktet, Malmjärn Runt i Hofors, började på bästa sätt för SMK Dalas Daniel Röjsel tillsammans med co-drivern Nicklas Edvardsson. De sparade på Forden de SM-satsar med tillsammans med Ford Sverige och körde fjolårsbilen, Opel Corsan, för att hålla igång inför SM-finalen om två veckor.

På 4,8 kilometer korta SS1 var de absolut snabbast i hela startfältet totalt trots motstånd av ett tiotal fyrhjulsdrivna bilar. Marginalen var 1,4 sekunder till närmaste fyrhjulsdrivna bil och 5,2 sekunder till närmaste i klassen.

På SS2 gick det inte lika bra. Efter 1 kilometer på den mils långa sträckan gick det hål i motorblocket och oljan försvann på nolltid. Det var bara att vika åt sidan och slänga in handduken. Felet är fortfarande inte konstaterat men motorer är känsliga när de presterar på topp.

Trots en bruten tävling i årets mästerskap räckte poängskörden återigen till vinsten i den tvåhjulsdrivna klassen efter tre raka segrar i de senaste deltävlingarna. Även mästerskapssegern bland juniorerna gick till Daniel som nu vunnit båda klasserna två år i rad.

Nu återstår den spännande SM-finalen i Uppsala där Daniel och Nicklas är tillbaka i Forden för att köra om bronset i junior-SM. 

Daniel Röjsel närmare SM-bronset efter en tredjeplats i East Sweden Rally

Foto: Flatout Photo
Foto: Flatout Photo

2016-09-11

I fredags kväll gick den sjätte och näst sista deltävlingen i rally-SM av stapeln med East Sweden Rally i Linköping. Ford-teamet med Daniel Röjsel och co-drivern Nicklas Edvardsson hade målet att köra om topplaceringarna och ta tillbaka tredjeplatsen i mästerskapet.

Revanschlusten fanns definitivt där efter kopplingsproblemen i förra deltävlingen, Snapphanerallyt, som sinkat dem till en fjärdeplats. Bilen, den nya Ford Fiesta Ecoboost 1.0 med en 3-cylindrig motor på 1 liter, är som bekant en populär bil på gatan. Teamet har utvecklat tävlingsbilen med små detaljer hela säsong vilket har gett resultat och nu när slutspurten i årets rally-SM pågår gör de bättre sträcktider än någonsin.

 -I Snapphanerallyt var vi i ledning efter fredagens asfaltssträckor och låg tvåa, bara någon sekund efter, när koppling började slira. Vi har successivt hittat bra speed och vi ska göra vårat bästa i helgen, säger Daniel.

Fiestan kördes ur bilhallen hos FordStore i Linköping där den funnits för besökare sedan torsdagen och togs direkt till serviceplatsen vid Saab Arena innan start.

Under fredagskvällen skulle tre sträckor som sammanlagt mätte 2,5 mil ge tävlingen en ordentlig start. Först ut var den knappt kilometer korta asfaltssträckan vid Saab Arena, mest för publikens skull. SS2 var riktigt grusväg och bjöd in till tuff körning med halvbred krokig väg. Daniel körde in som trea på SS2 med endast tvåa tiondelar till tvåan. SS3 kördes i skymning och ekipaget körde in som tvåa i klassen. 
Inför lördagens 10 mil körning låg de tvåa i klassen, 8,8 sekunder efter mästerskapsledaren Jacob Jansson.

 -Vi är nöjda med kvällen. Lite svårt i skymningen på SS3 men SS2 var höjdpunkten, inte ett hjul fel, säger Daniel.

Lördagen startade med en 2-milare direkt på morgonen. Efter tuff körning med någon sladd för mycket, en rejäl flygtur samt en omkörning av en medtävlare gick Ford-ekipaget imål som trea i klassen, en halv sekund efter Jacob. 
SS5 bjöd på smalare väg och med ett hårt genomslag i höger framdäck kom de imål lyckligtvis utan punktering.

En kort service i Finnspång följdes av årets längsta sträcka på nästan 3,5 mil. Daniel och Nicklas lyckades hålla ett högt tempo genom hela sträckan. Trots bromsproblem mot slutet lyckades de köra in på en tredje tid i klassen.
Efter sträckan begav sig de tävlande tillbaka mot Linköping igen för att köra ytterligare en vända på publiksträckan vid Saab Arena innan det var dags för lunchservice. 

Inför avslutande SS9 var marginalen upp till Erik Telehagen på andraplatsen endast 0,3 sekunder och Jacob var långt före efter ett otroligt tempo. Förutom tävlingsresultatet kördes det också om bonuspoäng på sista sträckan. Daniel och Nicklas fick dessvärre ge sig med ett par sekunder till Telehagen efter att bromsen krånglat igen men lyckades plocka 2 bonuspoäng med sin andratid på sträckan.

 -Vi är jättenöjda med helgen. Erik Telehagen och Jacob Jansson som kör om guldet i mästerskapet har varit otroligt snabba och jag är nöjd att vi kunde matcha dom så ofta som vi gjorde. Nu siktar vi på att ta bronspengen i Rally Uppsala! säger en nöjd Daniel.

Teamet har nu ett betryggande försprång på tredjeplatsen i tabellen efter att Sebastian Johansson brutit med motorproblem.
Den spännande avslutningen äger rum i Rally Uppsala om tre veckor den 30:e september till den 1:a oktober.
Resultat från tävlingen: http://resultatservice.com/rally/2016/esr/resultat/1result.html 

Plockade hem en silverpokal med fjolårsbilen

2016-09-03

Rally Norduppland några med start och mål i Vendel några mil norr om Uppsala blev lördagens utmaning för Daniel Röjsel tillsammans med co-drivern Nicklas Edvardsson.

Ford-teamet som vanligtvis framför den 3-cylindriga Ecoboost Fiestan tillsammans med Ford Sverige fick tillfälligt byta bil då nästa SM-deltävling, East Sweden Rally, startar redan nu på fredag och prylarna måste vara i toppskick. Valet föll på fjolårsbilen, den Opel Corsa som ekipaget tävlade med i junior-SM. 
Planen var att först och främst plocka poäng i förbundsmästerskapet men också att få så mycket körträning som möjligt.

Den 2,6 mil långa banan uppdelat på fyra olika sträckor skulle avgöra tävlingen. Redan på sträcka 1, SS1, satte Daniel näst bästa tid i den 14 man stora klassen för 2-hjulsdrivna bilar. Efter att han inte kört bilen på snart ett år var det ovant och annorlunda mot Forden på många sätt. Körstilen bilen kräver gjorde sig mer påmind på efterföljande sträckor där de var med i toppen hela tiden. På den avslutande SS4, där Daniel kände sig hemma i bilen igen, var de sträcksnabbast med cirka 2 sekunder och säkrade också andraplatsen i klassen. Vann, 8,8 sekunder före Daniel och Nicklas gjorde Vallentuna MK:s Niklas Karlsson i en Volvo 940 och ytterligare en Vallentunaförare, Magnus Wallén i en Nissan Sunny, tog tredjeplatsen nästan 20 sekunder bakom Röjsel.

Efter tävlingen leder Daniel nu förbundsmästerskapet i nedre norra distriktet klart med en tävling återstående. Finaltävlingen, Malmjärn Runt, körs i Hofors den 17:e september.

Efter helgens varmkörare lägger teamet nu fokus på kommande helgs SM-deltävling, East Sweden Rally i Linköping. Där är målet att ta revansch ifrån Snapphanerallyts missöde med kopplingshaveri på Fiestan och utmana i toppen. 

6 liter Coca-cola hjälpte till en fjärdeplats trots allt

2016-08-21

Snapphanerallyt med Hässleholm som centralort gick av stapeln i fredags kväll där Ford Sverige-ekipaget Daniel Röjsel tillsammans med Nicklas Edvardsson öppnade med klassledning.

Tävlingen, som var den femte av deltävlingarna i Rally-SM, inleddes som vanligt på Garnisonen där en sträcka på asfalt blandat med gatsten och betong kördes två gånger. Endast grusdäck var tillåtna men bilarna fick ställas in för asfalt. Daniel Röjsel tillsammans med co-drivern Nicklas Edvardsson körde ett test på just asfalt i söndags med deras Ford Fiesta Ecoboost för att optimera bilen efter de Pirellidäck som de skulle använda.

Efter den första vändan på den 7,2 kilometer publikfyllda sträckan tog de ledningen i klassen direkt med dryga sekunden. Daniel var nöjd med körningen men putsade tiden med fyra sekunder till under den andra vändan. På den 45 minuter långa servicen efter kvällens två sträckor ändrade teamet bilen för lördagens åtta grussträckor som mätte totalt över 9 mil. Daniel var nöjd med kvällen och såg fram emot lördagen.

 -Jag visste att vi skulle kunna åka fort men jag blev ändå förvånad över hur snabba vi var. Jag är ju van racingåkare men det blir ändå annorlunda med en rallybil på asfalt. Det var väldigt kul och nu ser vi fram emot morgondagen, sa Daniel till Rallyradion.

Med en sekunds leding hade de en bra känsla när de startade lördagens första sträcka, SS3. Efter en smart körning utan några risker gjorde de en bra tid och tappade dock ledningen men nu var de varma i kläderna.

På SS4 tog de igen 1,7 sekunder på ledaren och var nu bara 1 sekund bakom. Daniel kände på sträckan att kopplingen började slira onormalt och på transportsträckan till SS5 blev det värre.

 -Jag är jättenöjd med vår framfart på SS4 trots att kopplingen började slira under accelerationer efter tvära svängar. Nu ska vi ta till ett gammalt knep och hälla Coca-cola i kopplingshuset där sockret i drycken kan få kopplingen att greppa bättre. Vi hinner inte byta den på servicen så nu håller vi tummarna att det funkar, sa Daniel efter SS4.

Coco-colan hjälpte men kopplingen började att slira mer och mer på SS5. Trots detta kunde de ändå hålla tredjeplatsen i klassen som de nu halkat ned till och ställde in sig på att bevaka, marginalen till fjärdeplatsen var än så länge god.

På lunchservicen gjorde teamet allt de kunde för att få kopplingen att fungera bättre och ekipaget fick med sig mer Coca-cola för att klara de kommande sträckorna. Den efterföljande etappen, SS6, 7 och 8 bestod av samma tre sträckor som de kört under förmiddagen. Det var en fördel för Daniel som nu kunde lägga lite extra fokus på att hålla en mjuk och fin körstil utan att behöva koncentrera sig så mycket på Nicklas noter nu när han kände till vägen bättre. Sträcktiderna blev hyfsade och de höll i tredjeplatsen men kopplingsproblemet blev mer och mer påtagligt. 
Vid servicen innan de avslutande SS9 och 10 gjorde teamet återigen allt de kunde på den korta tid som fanns och Ford-ekipaget gav sig ut igen. 
På transporten till SS9 var problemet så stort att de knappt tog sig fram. Lyckligtvis tog de sig dit i tid men tappade desto mer under sträckans gång. 
De kunde inte längre hålla undan och halkade ner till fjärde plats och var tätt jagade av bakomvarande.

Med lite mer Coca-cola innan SS10 lyckades de ändå hålla i den nuvarande placeringen och gick tillslut i mål som fyra och plockade viktiga SM-poäng. Men det var inte över till det verkligen var över. På transporten till slutmålet i Hässleholm var det återigen krypfart som gällde.

 -Vi får se det positiva med att vi inledde tävlingen med att vara snabbast. Att kopplingen började slira är ju inget vi kan styra över och det är egentligen helt otroligt att vi tog oss i mål och dessutom blev fyra. Vi räknade med att få kasta in handduken många gånger under dagen men skam den som ger sig. Vi är ändå nöjda med tävlingen som trots allt var otroligt rolig med bra sträckor och mycket publik i skogarna, sa Daniel vid slutmålet på torget i Hässleholm.  


Om tre veckor är det dags igen då Ford-teamet jagar nya poäng och en kamp om medalj i årets Junior-SM då den näst sista deltävlingen i mästerskapet körs. Denna gång är det Linköping med East Sweden Rally som står som värd och teamet siktar såklart på revansch för farten finns i både bil och besättning!

 

7:a i massivt startfält

2016-07-18

Katrineholms MK stod som vanligt för den årliga tävlingen, Slottssprinten, i Ericsbergs slottmiljö utanför Katrineholm.

4,1 mil på fem fina grusvägar var ämnet för dagen för de 188 startande. Daniel Röjsel tillsammans med co-drivern Nicklas Edvardsson gick ut som första bil i den tvåhjulsdrivna klassen och mötte ett motstång av 65 bilar varav en hel del som går i den trimmade klassen när SM körs. Målet för ekipaget var först och främst att få mer mil i deras Ford Fiesta Ecoboost innan höstens SM-tävlingar.

SS1 på 5,5 kilometer var inte speciell på något sätt mer än att bilarna passerade Ericsbergs slott där förutom mycket publik samlats även live-filmning ägde rum. Daniel och Nicklas var nöjda med sträckan och körde vidare till den 6,7 kilometer långa SS2 som bjöd på en del knepiga hårnålskurvor. Även här flöt det på utan missöden och de låg nu på en 9:e plats i det massiva startfältet. Efter en 5:e tid i klassen på rallyts längsta sträcka, 13 kilometer långa SS3, var det dags för service vid Ericsbergs slott. Ingen särskild åtgärd behövde göras åt bilen förutom tankning. 
SS4 blev struken efter förseningar och kvar återstod 2,5 kilometer korta SS5 där bilarna passerade Ericsberg ännu en gång. Sträckan var snabb och de motorstarkare bilarna hade en klar fördel men Daniel och Nicklas lyckades ändå köra in som 7:a klassen efter sträckan, bara en tiondel ifrån 6:e och 2,1 sekunder ifrån 5:e plats.

 -Vi är nöjda med dagen. I det här startfältet får man vara nöjd med topp tio och vi lyckades bli sjua. Man ska ha klart för sig att det är tufft mot dom trimmade bilarna men vi kollar mest på vår egen prestation. Bilen har fungerat klockrent hela dagen också, säger Daniel.

Nu går Ford-teamet in i lite sommarvila innan höstens SM-tävlingar drar igång med Snapphanerallyt i Hässleholm den 19-20:e augusti.


 

Plockade SM-poäng i jämn rallysprint

Foto: Per Johansson
Foto: Per Johansson

2016-07-13

Daniel Röjsel tillsammans med co-drivern Nicklas Edvardsson körde hem viktiga SM-poäng med sin Ford Fiesta Ecoboost under tisdagens SVT-sända rallysprint i Norrköping.

Tävlingen, som gick på Norrköpings Motorstadion, bestod av en 1,3 kilometer kort kuperad och teknisk sträcka varav en sväng gick på asfaltsunderlag och resten på grus. Ett träningsheat fick köras och därefter två kvalheat där den sammanlagda tiden avgjorde vem som lyckades plocka mest poäng till rally-SM i varje klass. För att gå till final och köra om medaljerna i SM-sprinten var det den snabbaste tiden i kvalet som gällde. 20 bilar av 55 startande fick gå vidare till final i 2wd och här slogs alla bilar ihop oavsett klass. 

Daniel var nöjd körningen i sitt första träningsåk men tyckte att lite justeringar behövde göras på Fiestan för att den skulle passa banan bättre. I den första kvalomgången gick det snabbt, till och med lite för snabbt när de hamnade lite långt ut i en sväng och tappade lite tid. De fick dock en 5:e tid i J-SM och siktade högre vid andra kvalet. Efter en felfri körning satte de en 4:e tid i andra kvalåket och den sammanlagda tiden räckte till 4:e plats i J-SM, bara 2,9 sekunder efter full pott. De tog därmed 8,5 poäng av 15 möjliga. Konkurrensen för att gå till final var tuff där de trimmade bilarna hade ett klart övertag varav marginalen från 2:a till 20:e plats var 2,4 sekunder.

 -Vi är nöjda med vår prestation och det känns som att vi inte kunde göra så mycket mer. Det är ju så otroligt tight mellan placeringarna så det handlar bara om små marginaler, säger Daniel.

Nu på lördag provar de igen då klassiska sommartävlingen Slottssprinten vid Ericsbergs slott utanför Katrineholm körs. Då möter de över 60-talet bilar i den tvåhjulsdrivna klassen och bland dessa även konkurrenter ifrån J-SM.


 

Nöjda med insatsen i Skilling 500

2016-07-03

Under lördagen fanns återigen 1 liters-Fiestan ute i rallyskogen med Daniel Röjsel bakom spakarna. Denna gång i Småland och Västra Götaland då Skillingaryd MK:s tävling Skilling 500 gick av stapeln med Speedwaybanan i Gislaved som utgångspunkt.

Trots kraftigt regn innan start var detta inget som stoppade de över 100-talet startande. Tre sträckor, alla drygt 15 kilometer, nord väst om Gislaved på sammanlagt 5 mil erbjöds på fina och snabba byvägar av grus med ett fåtal asfaltspartier.

Daniel Röjsel med co-drivern Nicklas Edvardsson körde utom tävlan som föråkare i förberedelse inför nästkommande SM-tävlingar. Under fredagskvällen körde de nämligen rekognosering på sträckorna och skrev egna noter. Något de alltid gör i SM. Målet med tävlingen var förutom att skaffa körträning också att testa ett annat Pirellidäck samt att pröva en ny uppdatering i bilens elektronik.

Trots regnet klarade sig den första sträckan från vattensamlingar vilket gjorde att greppet fortfarande var bra. Något en nöjd Daniel kommenterade i Rallyradion vid målgång. SS2 bjöd på mer regn och underlaget blev något lerigare och därmed halare. Bilen hade hittills fungerat felfritt och Daniel var nöjd med uppdateringarna. 
Innan avslutande SS3, den så kallade Mossebosträckan utanför Tranemo, byttes däcken på bilen vid servicen. På sträckan fick de avsluta med känslan på topp och en bil som nu går bättre än någonsin.

 -Alla småjusteringar vi har gjort under året har resulterat i att det gradvis hela tiden blivit bättre. Under sträckorna vi har kört idag har det känts bättre än någonsin och jag tror att SS3 är den bästa sträckan jag hittills har gjort med den här bilen, säger en nöjd Röjsel.

Även deras sträcktider visar att det har gått framåt i utvecklingen då de var jämförbara med topptiderna.

Ford-teamet är nu laddade för nästa deltävling i SM som går i Norrköping redan den 12:e juli. På plats finns Svt som bevakar rallyt från start.
 

Skilling 500 på hemmaplan nästa uppdrag

2016-06-27

Nu på lördag kl 11:00 går årets Skilling 500 av stapeln och denna gång med start och mål vid speedwaybanan i Gislaved. Hemmaplan med andra ord för Daniel Röjsel som är bosatt i Anderstorp sedan snart fem år tillbaka.

Tävlingen, som ingår i Sydsvenska Rallycupen (SSRC), väntas ta emot 130-talet startande ekipage. Bland dessa finns Daniel tillsammans med Nicklas Edvardsson i Ecoboost-Fiestan där ekipaget kör som föråkare (utom tävlan) för att visa upp både sig själva och denna unika bil som de fortfarande är ensamma med i Sverige. Som föråkare går de ut några minuter före alla andra startande på dom tre sträckorna som ska avgöra tävlingen men har ändå siktet högt inställt.

 -Att åka som föråkare är det bästa alternativet för våran del. Vi har inget med SSRC att göra då vi inte kör i serien och eftersom att vi kör utom tävlan kan vi lägga upp rallyt lite som vi vill för att det ska passa våran strategi och planering för nästkommande tävlingar bättre. Samtidigt har vi chansen att visa upp oss. Jag har också missat Skilling 500 varje år så det ska bli kul att äntligen köra tävlingen, säger Daniel.

Daniel och Nicklas med Ford-teamet blickar egentligen just nu längre fram i kalendern och närmast väntar sprint-SM i Norrköping tisdagen den 12:e juli. Tävlingen går ihop med den TV-sända SM-veckan likt tidigare men en nyhet för i år är att förutom att de tävlande kör om medaljerna i sprint-SM så kan de vara med och plocka poäng till det ordinarie svenska mästerskapet i rally, rally-SM. Därav räknas tävlingen också som deltävling nummer fyra i rally-SM och målet är att göra något bättre av femteplatsen ifrån den senaste deltävlingen, South Swedish Rally, där en lossad turboslang sinkade Ford-ekipaget.


 

1-liters Fiestan 6:a i tuff konkurrens

2016-05-22

Lördagens Violenrallyt i Flen lockade närmare 200 ekipage varav 33 A-förare i klassen för 2-hjulsdrivna bilar där Daniel Röjsel tillsammans med Nicklas Edvardsson mötte tufft motstånd i sin 1-liters Ecoboost Fiesta.

2,8 mil på uppdelat på fem korta men intensiva specialsträckor var ämnet för dagen och ingen service förutom tankning var tillåtet. Daniel och Nicklas hade målet med tävlingen att helt enkelt få köra så mycket som möjligt då Violenrallyt inte ingick i någon särskild serie för deras del. 
Med startnummer 2 förväntade man sig mycket lösgrus men underlaget var ändå greppvänligt och de krokiga och bitvis breda vägarna bjöd in till tuff körning.

 -Kände ganska snabbt att jag kunde lita på bilens väghållning så nu var det bara att jobba på och köra så hårt vi kunde, säger Daniel.

Ekipaget jobbade på och attackerade men med vetskap om att nästan alla konkurrenters bilar går i den trimmade klassen i SM-tävlingarna och deras Ford går i otrimmat så skulle det bli tufft att hänga med. Sträcktiderna stod sig ändå bra genom tävlingen och Fiestan fungerade riktigt bra hela dagen. Utan några mekaniska eller tekniska problem med bilen gjorde de ett bra jobb och tog sig i mål som 6:a i klassen och blev även 12:a totalt i tävlingen.

 -Vi är mycket nöjda med dagens resultat och jag är framförallt nöjd med min körning där jag gjorde vad jag kunde. Känns som att vi har kommit långt i utveckligen med bilen och jag känner mig bekväm i den. Det är tufft att komma till en sådan här tävling och möta bilar med i vissa fall 100 hästar starkare motor och många förare som kör på sina hemmavägar men vi ska inte jämföra på det sättet även om resultatlistan ser ut som den gör, säger Daniel.

Närmast väntar Ford Performance Tour vecka 22 då teamet visar upp Ecoboost Fiestan hos återförsäljare i Stockholm följt av Göteborg och Malmö samtidigt som gästerna får ta del av Ford Performance modellerna.

Innan nästa SM-deltvävling i samband med sprint-SM i Norrköping den 12:e juli har teamet planer på att ställa upp i minst en tävling till för att hålla tempot uppe. 

Nöjda med femteplats i South Swedish Rally efter turboproblem.

2016-05-08

Starten på den tredje SM-deltävlingen i Karlskrona, South Swedish Rally, blev inte vad Daniel Röjsel tillsammans med Nicklas Edvardsson hade hoppats på. Redan på de inledande två sträckorna hoppade en tryckslang till turbon av.

15 mil på 12 sträckor skulle köras i det erkänt tuffa rallyt. Fredagens etapp innehöll två sträckor från förra året som skulle köras i två omgångar.
Daniel och Nicklas var positiva efter en bra rekognosering av sträckorna och Ford Ecoboost-teamet hade en väl förberedd Fiesta som väntade på start.

Redan efter några kilometer in på knappt 8 kilometer långa SS1 blev motorn helt orkeslös och samma sak hände på cirka 17 kilometer långa SS2, trots att ekipaget provat att få tillbaka tryckslangen igen.

Vid service innan sträckorna skulle köras en andra vända hittades inga mekaniska fel och det enda som fanns att göra var att ladda i en uppdaterad programvara i elektronikboxen. Teorin var att eloktrinoken stryrde laddtrycket fel vilket orsakade att turbon gav för mycket effekt vid vissa tidpunkter.

SS 3 och SS4 fungerade bilen helt problemfritt igen och Daniel och Nicklas kände hopp om lördagen trots att chanserna på en pallplats såg avlägsna ut.

Lördagens etapp kördes omkring Emmaboda med service på flygfältet. Omkring 10 mil SS återstod och målet för resten av tävling var att prova ut bilen ordentligt på grus och klättra några placeringar i resultatet. Tävlingen kom även handla mycket om däck för de tävlande men Ford-teamet klarade sig helt utan punkteringar och slitaget på Pirellidäcken var minimalt.

Först på 2 mil långa SS9 var Daniel nöjd med känslan i bilen och kunde börja lita på väghållningen och fästet. Avslutande SS12 var och förblir nog årets krokigaste sträcka i årets SM. Här fick Daniel och Nicklas avsluta på topp med en andratid i klassen. 
Sammanlagt tog de sig upp från 12:a till 5:a efter fredagens missöde och lyckades även knipa en bonuspoäng på powerstagen, SS10.

 -Vi tar med oss det positiva med topp tre tider på de flesta sträckorna och en utveckling körmässigt som har fortsatt hela tävling. Trots alla stenar i kanterna, smala passager och krokiga vägar klarade vi oss också utan punkteringar och utan minsta lilla skråma på bilen, säger Daniel.

Efter andraplatsen i Gävle, 0-poängaren i Östersund och helgens tävling ligger de 4:a i J-SM otrimmat men mästerskapet är fortfarande helt öppet med 4 tävlingar kvar. Nästa deltävling går i samband med SM i rallysprint i Norrköping den 12:e juli.
 
Teamet planerar in några tävlingar under SM uppehållet för att hålla ångan uppe.  Det är full fart på alla plan för teamet som börjar redan nu att titta på planerna för nästa år med allt vad det innebär och tanken är ett utökat program varför fler samarbetspartners nu bjuds in. Hittills har satsningen med Ecoboost Fiestan blivit jättebra och alla inblandade är väldigt nöjda men det finns plats för fler att vara med på nästa steg på den här fartfyllda resan. 
 

Röjsel redo för årets första SM-deltävling på grus

Mikael Gustafsson, Tech Pro, i samspråk med Daniel om bilens beteende efter ännu en vända på teststräckan. Mikael Gustafsson, Tech Pro, i samspråk med Daniel om bilens beteende efter ännu en vända på teststräckan.

2016-05-02

I lördags körde Ford Ecoboost-teamet det sista testet inför stundande South Swedish Rally i Karlskrona med start nu på fredag kväll. 

Ecoboost-Fiestan fick smaka på grus för första gången i Aleknixen för två veckor sedan. Då blev det två mils körning som innehåll en del justeringar maskinellt.
Under lördagens test, som kördes i Katrineholm, låg fokus på att reda ut en del frågetecken gällande bilens väghållning. Teamet tog experthjälp av TechPro med Mikael Gustafsson i spetsen för att få tips och råd med bilens fjädringsinställningar. Både Daniel och Nicklas fick en ordentlig genomkörare och i slutet av dagen hade Daniel en helt annat känsla för körningen i bilen.
 
-Efter de justeringar som Micke gjorde på bilen började den passa min körstil ännu bättre och vi lyckades reda ut stora frågetecken som funnits sedan vi började åka riktigt hårt i vintras. Bilen är fortfarande ny för oss och det gäller att köra smart i Karlskrona men utgångsläget känns mycket bra, säger Daniel. 

Tävlingen i Karlskrona blir den längsta i mästerskapet i år med dryga 15 mil uppdelat på 12 sträckor som sträcker sig upp mot Emmaboda området. South Swedish Rally brukar vara en tuff utmaning för teamen, något som Ford Ecoboost-ekipaget gärna tar sig an!

Mer info om South Swedish Rally:
http://www.rallysm.se
http://www.southswedishrally.com 

Nöjda med gruspremiären

2016-04-17

Under lördagens rallytävling, Aleknixen, i Nol strax ovanför Göteborg tog Daniel Röjsel tillsammans med Nicklas Edvardsson tillfället i akt att prova Ecoboost-Fiestan på grus för första gången.

Det var ett 90-tal som ställde upp i den totalt 2 mil långa tävlingen som var uppdelad i 3 sträckor som skulle köras två gånger.

Planen för Daniel och Nicklas var att tillsammans med teamet se hur bilen betedde sig på grus som en del i förberedelserna inför South Swedish Rally. Även rekognosering av sträckorna var tillåtet vilket gav ekipaget möjlighet att komma igång med att skriva egna noter igen efter uppehållet sedan vintersäsongen.

SS1 gick lugnt och stabilt men både Daniel och Nicklas kände att bakvagnen inte riktigt ville hålla ett förtroendeingivande fäste. De provade att köra SS2 utan att göra någon ändring på bilen och kunde konstatera att någon form av ändring behövde göras. På SS3 gjorde det höga turbotrycket att en slang hoppade av vilket gjorde motorn orkeslös. 
Vid servicen innan det var dags för nästa vända på dom tre sträckorna löstes problemet med turboslangen och andra Pirelli-däck sattes bak på bilen.
Helt plötsligt började allt stämma. SS4, 5 och 6 gick helt utan bekymmer och teamet var mycket nöjda med bilen.

 -När vi fick iordning på bakvagnen och satte tryckslangen på plats började allt stämma. Jag kände att jag kunde börja lita på bilen på det här underlaget. Det känns som att vi har en bra grund att stå på nu, säger Daniel.

Även om tävlingen bara var 2 mil har teamet nu en bil som blir lätt att jobba vidare med för att hitta det där extra som gör sina sekunder på varje sträcka.

Den 30:e april kör de en heldagstest för att försöka vara så väl förberedda som möjligt inför sommarens första deltävling i Rally-SM, South Swedish Rally, med start och mål i Karlskrona. 

Tog hand om vinterns sista guldpokal!

2016-03-14

I lördags fortsatte segersviten från förra helgens totalseger i Falun för Daniel Röjsel och Nicklas Edvardsson när de var snabbast av alla med en tvåhjulsdriven i vinterhalvårets mest klassiska tävling, LBC-Ruschen i Lima.

Tävlingen bjuder sällan på dåligt vinterföre då den körs bland bergen runt den lilla byn Lima ett par mil söder om sälenfjällen. Nästan 9 mil uppdelat på 5 stycken specialsträckor skulle avgöra den klassiska vintertävlingen. Närmare 200 startade i tävlingen varav hela 70 ekipage slogs om segern i den tvåhjulsdrivna klassen. Konkurrensen i toppen liknade det man vanligtvis ser i ett SM-startfält

Daniel Röjsel tillsammans med co-drivern Nicklas Edvardsson kom till tävlingen med målsättningen att blanda nytta med nöje eftersom att Limas vägar bjuder på stora utmaningar och är samtidigt en dröm att köra för de tävlande.
Då Fiestan prepareras för Elmia-mässan under påskhelgen kom de till start med samma Vauxhall som förra helgen.

Daniel fick en bra känsla direkt under SS1 men kände hela tiden att det gick att åka så otroligt fort då fästet var mycket bra på sträckorna. Kampen mellan topplaceringarna fortsatte under hela dagen och avgörandet kom på den sista sträckan, 2.5 mil långa SS 5. 
Inför sträckan låg Daniel och Nicklas på en fjärde plats i klassen, cirka 16 sekunder upp till ledaren. Något Daniel inte var nöjd med.

 -Nej nu får det vara färdiglekt tänkte jag. Jag visste att jag kan hålla ett högt tempo under en så pass lång sträcka men jag kunde inte tro att det skulle gå så bra som det gjorde, säger Daniel.

Efter en stabil körning utan misstag åt de upp konkurrenternas försprång och vann med 5,8 sekunder och blev dessutom 11:a totalt i tävlingen.

 -Kändes bra på sträckan, ett jämnt tempo och inga missar. Trodde inte att vår lilla 1.6 liters maskin skulle stå sig så bra mot dessa 2 liters-bilar men så var fallet. Vi är supernöjda, vilken säsongsavslutning, säger Daniel.

Det dröjer dock inte länge innan barmarkssäogen drar igång. Första deltävlingen i Rally-SM går av stapeln den 5-7 maj i Karlskrona. Redan i april beräknas de första testerna köras och Daniel tillsammans med Nicklas kan knappt vänta tills de får sitta i sin Ford Fiesta igen!

 

Första totalsegern kom i hemmatävlingen!

2016-03-05

Under tiden Forden fick omvårdnad hemma i verkstaden efter SM-deltävlingen i Östersund passade Daniel Röjsel på att ställa upp med en av fjolårsbilarna i SMK Dalas Tractive Winter Rally, en onotad deltävling i förbundsmästerskapet (FM) för nedre norra. 


Ordinarie Co-drivern, Nicklas Edvardsson, var även denna gång bisittare och fick sköta allt som en co-driver gör förutom notläsandet, såsom att hålla tider och visa vägen till och från sträckan.

Sträckan som kördes två gånger var 1.4 mil lång och gick bitvis på den väg som använts under SM i rallysprint 2013 cirka milen nordväst om Faluns Centrum.

Ett spännande inslag var att Daniels pappa, Christer Steen (fd svensk mästare) ställde upp i tävlingen med Opeln som Daniel kört i J-SM de senaste två åren. Själv fick Daniel damma av den Vauxhall Corsa Kitcar han tagit brons i sprint-SM med i Örebro förra året.

Temperaturen i luften låg en grad över nollan och den fina och mestadels breda vägen blev snabbt moddig. Daniel körde in som tvåa, sju sekunder upp till ledaren i den första omgången medan Christer tappade många sekunder efter ett motorstopp i ett vägbyte.
Till omgång två var den moddiga snön bortkörd i idealspåret och Daniel lyckades förbättra sin tid på Pirelli-däcken med hela 17 sekunder och vann därmed tävlingen totalt med 1.5 sekunder. Christer gjorde en stark körning i omgång två och var endast 3.5 sekunder efter Daniel men misstaget på SS1 gjorde att han blev 3:a totalt.

 -Det var roligt att köra utan noter. Man får väcka sig själv när man sitter och väntar på nästa not som aldrig kommer. Men det var rätt tyst och lugnt i bilen, skrattar Daniel och fortsätter, 
 -Christer var farligt nära i omgång två och hade inte han fått stopp på SS1 hade det blivit jämnt. Han har ju trots allt inte kört en vintertävling på hela fem år!
Vi är jätte tacksamma för att Ford Sverige lät oss köra denna "familjeduell" nu när Forden får lite rehabilitering, avslutar Daniel.
 

EcoBoost-teamet hade chans på topplacering i Östersund Winter Rally

Foto: Urban Jansson
Foto: Urban Jansson
Daniel och Nicklas här i ett utmanande parti strax innan rullningen på Husås-Andviken. Foto: Urban Jansson Daniel och Nicklas här i ett utmanande parti strax innan rullningen på Husås-Andviken. Foto: Urban Jansson

Under helgens andra deltävling i rally-SM, Östersund Winter Rally, var Ford Sveriges Fiesta Ecoboost-ekipage Daniel Röjsel och Nicklas Edvardasson påväg mot en topplacering när de hamnade på taket under avslutande SS7

Inledningsvis såg tävlingen lovande ut med bättre vinter än på länge. Runt fyra till åtta minusgrader, flera decimeter snö och isbelagda vägar där totalt 11,6 mil skulle avverkas.
Daniel och Nicklas har de senaste två åren visat högt tempo på Östersunds snabba och rytmiska vägar men tvingats brutit med tekniska problem. Förhoppningen var att återigen plocka så mycket poäng som möjligt i klassen likt premiären i Gävle. 
 
-Jag gillar vägarna i Östersund där det finns många inslag av snabba breda vägar med en härlig rytm som passar mina "banracinglinjer" till spårval och jag har beviserligen kört fort här, säger Daniel.

Tävlingen inleddes under fredagen med en skogssträcka på cirka 2 mil som följdes av en kort publiksträcka inne på området vid Östersunds skidstadion. Ett stenkast ifrån publiksträckan var även serviceplatsen belagd, närmare bestämt vid Östersunds Arena.

På SS1 hade Daniel svårt att få rytm i körningen då minsta lilla felplacering av bilen gjorde att fästet försvann helt. Mycket lössnö låg på vägen vilket missgynnade ekipagets val av däckmönster inför tävlingen. De tappade dryga 8 sekunder på cirka 2 mils åkning.
På SS2, skidstadion, var en 800 meter lång sträcka med en uppvisningsdel i form av en åtta tänkt att ge publiken underhållning i samband med andra motoruppvisningar. Här var planen att ta bilen imål utan misstag i dom tekniskt svåra delarna. Ekipaget hade även äran att få köra framför gästerna till teamets VIP-event som arrangerades ihop med Bilbolaget där vildsvinskebab serverades.

Inför lördagens morgonetapp låg Daniel och Nicklas på en femteplats, cirka 11 sekunder upp till ledaren. Med en uppdaterad mappning från M-sport inmatad i bilens elektronikbox begav de sig ut på den första sträckan för dagen, som även var tävlingens längsta på 3.3 mil. Med en stabil körning var de helt plötsligt i klassledning efter att ha satt en topptid på sträckan som även räckte till en bra placering i totalen bland de tvåhjulsdrivna bilarna i tävlingen.
 
 -Jag är nästan lite förvånad själv. Tyckte det kändes som att vi körde en bra bit ifrån gränsen men jag antar att den här vägen passade oss och detta däckmönster på våra Pirellidäck då det knappt var någon lössnö på vägen likt gårdagen. Den nya mappen gjorde också att motorn gick renare i vinterkylan, säger Daniel.

Efter sträckan gjordes en service innan det var dags för två sträckor längre nord-västerut. De båda sträckorna, SS4 och 5, var också belagda med mycket lössnö. Daniel och Nicklas fick kämpa sig igenom sträckorna och tappade cirka 8 sekunder i en lätt fastkörning vid innerkanten i en hårnål på SS5.

SS6 var ungefär en halvmil lång. Här var planen att tappa så lite tid som möjligt inför den avslutande SS7 som innehöll snöfriare väg där de såg sin chans att ta igen förlorad tid.

Inför den avslutande SS7, klassiska Husås-Andviken, såg Fiesta-ekipaget sin chans att ta igen några placeringar på den närmare 3 mil långa sträckan och försöka ta bonuspoäng. Tempot var högt hela vägen fram tills ett parti där en lång öppen vänstersväng gick upp ur en svacka och avslutades med en tvär högersväng. Forden gick för full maskin på femmans växel och när Daniel bromsade i vänstersvängen för att komma rätt i efterkommande högersväng blev trycket på framhjulen i uppförsbacken så stort att bakändan tappade greppet. En intensiv sladd fick ett plötsligt slut när vänster framhjul skar i den hårda snövallen på innern och drog bilen längre och längre inåt för att sedan slunga iväg den i en piruett med en slutlig landning 30 meter bort, dock på taket. Nicklas och Daniel klarade sig helt oskadda men kunde inte fortsätta.

 -Det blev en väldigt spektakulär upplevelse men som tur var landade vi mjukt. Allt hände väldigt fort och jag blev chanslös när bakändan tappade fästet. Hade bara bilen landad på hjulen hade vi kört vidare men nu blev den liggande uppochner ett tag och för mycket motorolja hann rinna ur, säger Daniel.

Allt kan hända i rallysporten och teamet är nöjda med helgen trots allt. Östersund bjöd på fin vinter, härliga fighter med motståndarna och nöjda gäster vid Ford-eventet. 

Nu väntar ett uppehåll, i alla fall innan nästa SM-deltävling går av stapeln den 5-7 maj i Karlskrona, då klassiska South Swedish Rally körs. Innan dess kommer med all säkerhet teamet att köra en del tester på grus för att vara redo för sommarsäsongen.

 

Röjsel & Edvardsson fullföljde VM-debuten med klassvinst i Rally Sweden!

2016-02-14

Daniel Röjsel och rutinerade co-drivern Nicklas Edvardsson fullföljde ett stort mål med denna säsong genom att ta sig till slutmålet i Rally Sweden och dessutom segra i klassen för tvåhjulsdrivna bilar i deras Ford Fiesta R2 Ecoboost.

Det milda vädret i början på februari gjorde att orosmålnen för att ett av Sveriges största sportevenemang, Rally Sweden, växte sig allt större och så sent som måndagen innan tävlingshelgen kom beskeded om att tävlingen skulle köras, dock med drygt halva längden av vad som var planerat från början.

Under torsdagskvällen skulle tävlingen inledas med superspecial på Färjestadstravet men det blev istället en ceremoniell start på rallyt med untervjuer och andra shower som lockade publiken trots allt. 

Det som såg så mörkt ut blev betydligt ljusare när Daniel och Nicklas begav sig ut på första sträckan i Torsby under fredag morgon. Vägen var spolad och minusgraderna i kombination med lätt snöfall förändrade förhållandena drastiskt. Arrangören hade lagt ner ett enormt jobb och få hade väntat sig att det skulle förändras till något så mycket bättre mot hur det var i början på veckan. 

 -Vi trodde inte att det skulle bli så hår bra, särskilt inte Torsbysträckan som var riktigt mjuk och sönderkörd på reccen, säger  
  Nicklas.


Efter Torsby var det en resa mot Norge som väntade. SS3, Röjden, kördes över Norska gränsen och här var det gott om vinter med snö och kyla. Ecoboost-Fiestan passade som handen i handsken på dom isiga vägarna. SS4, Svullrya, gick längre in i Norge men bjöd dock på en del grusiga partier vilket ändå inte verkade ställa till problem för Pirelli-däcken.

Innan resan fortsatte tillbaka till Sverige igen var det regrouping i Norska Kirkenaer där ekipagen hade möjlighet att fylla på med lite energi och byta däck. Daniel och Nicklas bytte endast de fyra däck som satt på bilen då de två reservhjul som var förberedda i bilen aldrig behövde användas på dagens första etapp. Eftermiddagsetappen fortsätte samma väg tillbaka mot Karlstad igen med samma sträckor som under förmiddagen. På Svullrya 2 med nya däck hade Daniel en bra känsla i körningen och med noter levererde perfekt av Nicklas klockades de på en tid som var 40 sekunder snabbare än första vändan på den nästan 2.5 mil långa sträckan. Röjden 2 och Torsby 2 gick problemfritt och även här var sträcktiderna bättre än förmiddagen. Etappen avslutades med en 45 minuter lång service i Karlstad.

Lördagen innehöll Vargåsen-sträckan där det berömda Colins Crest är beläget samt Fredriksberg, klassiska Rämmen och superspacialen på Färjestadstravet.
Dagen började med Fredriksberg där Daniel och Nicklas öppnade starkt för att sedan flyga över Colins Crest på Vargåsen. Innan eftermiddagsetappen kördes fick de återigen nya däck och likt fredagen behövdes bara fyra stycken nya läggas på bilen. 

Rämmen var först ut under eftermiddagen. Detta var den första sträckan som påverkats riktigt hårt av mildvädret och mycket lösgrus låg ovanpå den frysta vägen. Ford-ekipaget fick även passera en Mini Cooper WRC som fått punktering och körde sakta på sträckan. Vägen tog även hårt på däcken så till andra vändan på Vargåsen lades de båda reservhjulen på bilen i fram. De kapade ytterligare tid på den 2.5 mil långa sträckan och fick flyga ännu en gång på Colins Crest. 

Dagen avslutades med superspecialen i Karlstad inför en stor publik som fyllde både läktare och ståplatser runt banan. Här kördes två mot två och Daniel och Nicklas drog det längsta strået och vann över en konkurrent från Ukraina i en fyrhjulsdriven WRC-bil!

 -Höjdpunkten idag var definitivt Vargåsen. Jag tror inte det fanns mer än hundra meter där det inte stod åskådare längs den  
  närmare 2.5 mil långa sträckan. Helt otroligt häftigt, dom sköt till och med fyrverkerier på sträckan när vi passerade, säger
  Daniel.


Då Lesjöfors strukits avslutades rallyt på Värmullsåsen under söndagen. Ecoboost-Forden gick utan problem på denna utmanande sträcka som avslutades i en slalombacke och ekipaget kunde korsa mållinjen som segrare i klassen för tvåhjulsdrivna bilar med över sex minuter och hamnade på en 28:e plats totalt före närmare ett dussintal fyrhjulsdrivna bilar.

-Vilken ära att få åka över rampen på torget i Karlstad och att kunna gå imål i en VM-tävling, min första VM-tävling. Måste även tacka all support på sociala medier och inte minst all publik som hejjat fram oss under tävlingen säger Daniel.

Johan Paananen, regionchef servicemarknad på Ford Sverige, följde tävlingen på plats hela helgen och var mycket nöjd med vad han sett.

-Så jäkla roligt! Är så glad för vad jag har sett under sträckorna och det stöd teamet har fått under deras framfart. Daniel och Nicklas har skött sig exemplariskt och det hade inte kunnat gå så mycket bättre. En av höjdpunkterna var när de lyckades slå en WRC-bil på Färjestadstravet och fick publiken att jubla. Detta är helt grymt och bevisar hur bra våran motor på endast en liter är, säger Johan.

Fords VM-team, brittiska M-sport, som byggt bilen visade intresse under tävlingen och imponerades av sträcktiderna Daniel och Nicklas åstadkom. Teamet fick teknisk support under helgen och M-sport var mycket intresserade av att bilen skulle fungera problemfritt då Daniels bil fortfarande är den enda och första som går i dessa väderförhållanden.

Efter dessa veckor i rallyts tecken är dock inte vilan långvarig. Redan om knappt två veckor drar deltävling två i rally-SM igång med Östersund Winter Rally där det väntas stabila vinterförhållanden

 

Röjsel & Edvardsson J-SM tvåa i premiären och snabbaste Ford-ekipage!

2016-02-07

Daniel Röjsel tillsammans med Nicklas Edvardsson styrde Ford Sveriges Fiesta R2 Ecoboost till en andraplats i rally-SM premiären i Gävle trots planen att få mer rutin i nya bilen!

Tävlingen bjöd på långa sträckor med fint före omringade av ett par decimeter snö. De totalt 11 mil som skulle köras på sammanlagt 7 stycken specialsträckor inleddes under fredagskvällen med en publiksträcka på travet i Gävle. Sträckan kördes som en så kallas superspecial där två bilar startar samtidigt och kör olika slingor. Daniel och Nicklas hade planen att ta sig igenom sträckan och ladda om för lördagen då rallyt skulle starta på riktigt. Detta var lättare sagt än gjort. Banan som skulle köras på travet hade flera brister i avgränsningarna mellan de olika slingorna. Daniel och Nicklas var en av flera som lurades och körde fel och fick backa. De tappade 20 sekunder och hamnade på en tiondeplats av 13 startande i klassen och fick ett tufft läge inför lördagen.

 -Frustrerande när man gör sitt absolut bästa för att undvika misstag och så blir det fel ändå. Om så många tar fel väg på samma sträcka borde det göras något åt saken, säger en irriterad Daniel.

Lördagens första sträcka på 14 kilometer blev en ordentlig start på dagen. Nicklas och Daniel som hade lagt gårdagen bakom sig värmde upp med att vara snabbast i klassen. 
Efter följde en 2 mil lång sträcka som bjöd på ett något halare underlag med mycket snö utanför spåren. Här var de också med i toppen trots att de tappade tid på ett par sladdar men hade tagit sig upp på en fjärdeplats i klassen, 14,6 sekunder upp till ledaren.

Mellan SS3 och 4 gjordes en service på bilen, som i övrigt gått utan problem hela morgonen. 
Efter 2 mil långa SS4 tog de sig upp på en tredjeplats i klassen.
SS5 på 2 mil och SS6 på dryga 2.6 mil skulle bli ett tufft avslut på rallyt utan service mellan sträckorna.
På den första av de två snäppte Daniel upp sig lite extra och kände på bilen ordentligt i dom snabba partierna. Körningen tog dom upp på en andraplats i klassen och de hade nu 11 sekunder upp till ledaren. På transportsträckan mellan SS5 och 6 fick de stanna och skifta hjul mellan de varma framdäcken och något kallare bakdäcken för att inte få varmgång på den långa SS6. Pirelli-däcken höll i övrigt mycket bra genom hela tävlingen och slitaget var minimalt. Sträckan flöt på lika bra som SS5 och här var de återigen snabbast i klassen!

Efter långa tuffa sträckor i skogen skulle tävlingen trots allt avgöras på travets superspecial i Gävle. Då sträckan var den sista på tävlingen var det också sedvanligt en powerstage där bonuspoäng utdelades till de tre snabbaste. Med spänning startade Ford-ekipaget sträckan och tog sig runt alla hinder och hårnålar utan problem för att sedan passera mållinjen som tvåa i klassen och trea på sträckan vilket gav en extra poäng.

 -Helt otroligt bra! Vi kom hit för att hitta bättre i bilen och bygga tempo. Jag hade nog kunnat gissa på en tredjeplats med en problemfri tävling men nu blev det en annorlunda tävling med en oväntad bra utgång! Bilen känns redan nu riktigt bra och jag kan lita på väghållningen, säger Daniel

Daniel och Nicklas tillsammans med sitt Fordteam tog därmed viktiga poäng för mästerskapet och gjorde det i stil med att göra en stark uppkörning under lördagen och blev även snabbaste Ford-ekipage!

Nu fortsätter äventyret med Rally Sweden som börjar på torsdag kväll kommande vecka där teamet ska visa upp sig bland världseliten.

Nästa deltävling i SM går i Östersund om tre veckor, då fortsätter jagandet efter fler poäng!
 

Lyckad tävlingsdebut för Ford Sveriges Ecoboost-Fiesta med en tredjeplats i bagaget!

2016-01-24

Så var även tävlingsdebuten gjord med Ecoboost-Fiestan vilket resulterade i mycket nyttig info kring bilens köregenskaper och även en pokal! 


Dagen efter att Daniel Röjsel Motorsport avtäckte designen på deras Ford Sverige-Fiesta hos Hedemora Bilforum blev det tävlingspremiär i rallyskogen. 
Tävlingen som skulle genomföras gick i Skutskär och var den första deltävlingen i förbundsmästerskapet (Rally FM) för det nedre norra bilsportförbundet. 100-talet startande ekipage var på plats och målsättningen för Daniel Röjsel och hans Co-driver Nicklas Edvardsson var först och främst att få ytterligare kunskap om bilens beteende samt inställningar och successivt bygga fart.   
 
 -Vi hade en plan att få mer mil i kroppen och försöka lära mer om hur den nya bilen fungerar för att vara så väl förberedda som möjligt till SM-premiären i Gävle om knappt två veckor, säger Daniel. 

Av totalt 6 mil uppdelat på fem olika sträckor var det en 7,6 km lång halvsnabb sträcka som fick sätta fart på tävlingen följt av en något kortare och krokigare sträcka två. Redan här infann sig farten för besättningen och inga bekymmer varken tekniskt eller körmässigt var i vägen för deras framfart.

Sträcka tre på över milen tog hårt på dubbdäcken med mycket grus i spåren och lägligt nog tilläts en service på bilen direkt efteråt. Nya Pirelli-däck lades på bilen, och för experimenterandets skull, även ett annat däcksmönster. Stötdämpare justerades också vilket bidrog till att det gick ännu fortare på de två annars odramatiska avslutande sträckorna på ungefär 1.5 mil vardera.

Vid målgång var planen för dagen fulländad och inte nog med det, de lyckades även bli trea i klassen och femma totalt i hela tävlingen!

 -Vi är supernöjda. Bilen har fungerat suveränt hela dagen. Efter lite justeringar inställningsmässigt känns det nu som att jag kan lita mer och mer på bilens utomordentliga väghållning. Att vi blir trea i den tuffa klassen för tvåhjulsdrivna bilar och femma totalt är en bonus, en riktigt bra bonus, sa en nöjd Daniel vid slutmålet.

Det märks tydligt att satsningen från Ford Sverige tillsammans med Daniel Röjsel Motorsport lockar intresse. Allt fler fick upp ögonen för bilen under dagen och många visade stort intresse på sträckorna genom hejande samt bild och film som har flödat på sociala medier!

Nu står genomgång av bilen på agendan för att allt ska vara på topp inför den stundande SM-premiären i Gävle den 5-6 februari!


Kalender SM 2016

5-6/2 Vinterpokalen/Sandviken-Gävle
26-27/2 Östersund Winter Rally/Östersund
5-7/5 South Swedish Rally/Karlskrona
6-13/7* Sprint SM/Norrköping
19-20/8 AM-Snapphanerallyt/Hässleholm
9-10/9 East Swedish Rally/Linköping
30/9 – 1/10 Rally Uppsala/Uppsala

*Datum ej fastställt, men arrangeras under SM veckan 6-13/7.

 

2016 års design avtäcktes...

2016-01-22

Under fredagen bjöd Hedemora Bilforum in till pressvisning av nya designen på Ford Sveriges Ecoboost-Fiesta

Daniel och Johan Panaanen, regionchef för Ford, fick äran dra av skynket från bilen, ackompanjerat av ljudet från smattrande fotoblixtar.

Per-Arne Arnberg, vd på Hedemora Bilforum, uppskattade att avtäckningen skedde hos honom.
 
-Vi var inblandade i detta i ett tidigt skede och vi nappade direkt när vi fick förfrågan om denna visning. Vi företgare i Dalarna måste se till att lyfta fram våra duktiga förare. Jag hoppas att den här bilen ger Daniel bra förutsättningar för att kunna prestera bra under tävlingarna, för talangen finns där, säger Per-Arne.

 

Givande test vid Depå Grande!

2016-01-18

I lördags kördes de första milen med Fiestan när teamet befann sig vid testanläggningen Depå Grande ett par mil utanför Östersund.
Det var full fart på isiga vägar omringade av snö och i temperaturer ner mot -30 grader. Kylan var dock inget som satte stopp då några tekniska problem med bilen inte fanns att tala om och redan efter några vändor på den mils långa sträckan kunde finjusteringar börja göras på fjädring och däck.


  -Visst var det lite att vänja sig vid första milen med ny bil men jag kände rätt så snabbt hur den betedde sig och vi kunde ganska omgående börja fila på en annars rätt så bra setup, säger Daniel.

Det blev ett mycket givande test motsvarande längden på en SM-tävling och teamet har redan nya idéer om vilka ändringar som ska provas till helgens DM-tävling i Skutskär där Forden kommer synas i en annan skepnad när den nya folieringen kommer att pryda bilen.
Det planeras nämligen en avtäckning av designen hos Hedemora Biforum nu på fredag kl 10:00!

 

Ford avslöjar ny rallysatsning – med EcoBoost-motor

2015-12-18

Ford Sverige lanserar i dag fredag sin nya satsning på rally-SM 2016. Bilen – en Fiesta R2 1,0 Ecoboost – har 2015 använts i rally-VM och Drive Dmack Trophy och bakom ratten sitter en av Sveriges främsta unga rallytalanger, Daniel Röjsel. Första tävlingen blir Rally-SM i Gävle 5-6 februari och för att ge fansen unik möjlighet att känna på bilen kommer teamet turnera runt bland Sveriges Ford-återförsäljare.

Ford har en lång motorsportstradition. Redan 1901, två år innan han startade företaget, vann Henry Ford sin första racingtävling med sin egen bil, och företaget har fortfarande flest Formel 1 Grand Prix-segrar med den legendariska motorn Cosworth DFV. Racing och körglädje är onekligen en del av Fords DNA.

Ford Fiesta med trefaldiga ”årets motor”
Nu förvaltas arvet vidare av Ford Sverige som ställer upp med en för svensk rally helt ny bil: Fiesta R2. Motorn är med sin enda liter blygsam i cylindervolym men levererar imponerande 180 hästkrafter och 250 Nm i vridmoment. Den har i grundversionen vunnit den åtråvärda utmärkelsen International Engine of the Year tre år i rad.

 –      Att välja en bil med så liten motor i tävlingssammanhang är givetvis ett sätt att visa hur vi inom Ford antar utmaningen    
         med att anpassa bilarna till hårdare miljökrav, säger Johan Paananen, regionchef servicemarknad på Ford Motor    
         Company.

Supertalang bakom ratten
Förare i Fords team blir den unga supertalangen Daniel Röjsel från SMK Dala och han fortsätter att följas åt av den rutinerade kartläsaren Nicklas Edvardsson.

 –      Jag har fått prova bilen under hösten, och imponerades av väghållningen oavsett vilket underlag vi körde på.  
         Dessutom känns motorn väldigt stark och levererar på ett otroligt bra sätt över hela registret, säger en nöjd
         Daniel Röjsel.

Bilen och teamet kommer utöver tävlingarna även att besöka Ford-handlare runt hela Sverige för att ge fansen en möjlighet att se bilen på nära håll.

 


Fakta

Daniel Röjsel och teamet
Daniel Röjsel är en av Sveriges främsta unga rallytalanger. Han kör för SMK Dala och har på sina två år inom rally redan placerat sig i Sverige-toppen. Röjsel är uppvuxen med bilsport och har tidigare vunnit mästerskap i både Formel Ford och Radical.
Teamchef är Daniel Röjsels far, Christer Steen, själv svensk mästare i rally och en av de mest ansedda inom rallysporten i Sverige i att driva och underhålla en tävlingsbil. Kartläsare är den rutinerade Nicklas Edvardsson från Stockholm.


Ford Fiesta R2
Bilen som Ford ställer upp med i rally-SM 2016 är en Ford Fiesta R2. Samma modell har under 2015 använts i Drive Dmack Trophy och utvalda deltävlingar under rally-VM. Där har bilen visat sig vara både riktigt snabb och otroligt driftsäker.

Det unika med bilen är att motorn är den nya, trefaldigt International Engine of the Year-belönade 1,0L Ford Ecoboost. Trots att cylindervolymen är blygsam i en bil i motorsportssammanhang så levererar den lilla motorn otroliga 180 hästkrafter och mindre blygsamma 250 Nm i vridmoment. I kombination med ett otroligt effektivt chassi gör det bilen blixtrande snabb oavsett underlag.

Bilen är utvecklad och byggd av M-Sport Ltd i England som bygger och tävlar i Rally-VM med Ford Fiesta RS WRC.


Fords racinghistoria
Henry Ford förstod att det bästa sättet att visa kvalitet och körglädje i en bil är att tävla med den. Redan två år innan han grundade Ford Motor Company 1903 ställde han upp i en tävling i Grosse Point med sin egen bil och vann. Det arvet har Ford sedan fortsatt att förvalta under företagets 120-åriga historia.

Ford har deltagit i stort sett alla kategorier som finns inom motorsporten, från banracing och rally till dragracing. Alla stora namn inom internationell motorsport har genom åren tävlat med en Ford, som Richard Petty i Nascar, Jack Rousch i dragracing, Michael Schumacher i Formel 1 och Sveriges egen ”Mäster” Stig Blomqvist i rally. Världens första världsmästare i rally körde också en Ford, en Escort RS1800. Det var ingen mindre än Sveriges egen Björn Waldegård och året var 1979.

Ford har fortfarande flest Grand Prix-segrar i Formel 1 – 176 stycken – med den legendariska motorn Ford Cosworth DFV.Pressrelease av Ford Motor Company AB
 

Liten tillbakablick...

2015-11-17

Medans vi blickar fram mot ett spännande 2016 är det dax för en liten summering av tävlandet från C-förare fram tills nu!

Tävlingar: 30
Brutna tävlingar pga tekniskt: 5
Brutna tävlingar pga avåkning: 0
Pallplaster (inkl segrar): 20
Segrar: 9

Nämnvärt: 1 fjärdeplats, 2 femteplatser och 1 SM-brons i sprint-SM. 5 pallplatser varav 1 seger i JSM-deltävlingarna.
Första tävlingen som C-förare var i Hofors den 28:e september 2013, då med seger i klassen och tvåa tidsmässigt bland B-förarna. Lite drygt två år sedan och nybliven 18-åring. Nicklas Edvardsson har hängt med som Co-driver på hela resan och planen är att han stannar även 2016!

Prisbelönt teaminsats gav andraplats trots tuffa motgångar i SM-finalen!

2015-10-04

Daniel & Nicklas presterade en stark uppkörning från sista plats i J-SM till en andra plats efter växellådsbekymmer under Rally Uppsalas inledande sträcka under fredagskvällen som resulterade i en natts jobb för att komma tillbaka till start.

Teamet som har haft tekniska motgångar under den avslutande delen av SM-säsongen kom till Uppsala för att försöka få revansch under finaltävlingen. Riktigt som tänkt blev det inte heller denna gång när först generatorremmen gick av på SS1 under fredagskvällen och senare växellådan som låste sig på två växlar igen. De klarade sig ändå igenom SS2 och tillbaka till slutmålet för dagen efter att ha få igång på växellådan igen men med avslagna lysen för att spara ström.
Det visade sig att en flisa lossnat från ett av dreven och orsakat låsningen av växellådan och teamet tvingades och åka till Borlänge natten till lördagen för att få den lagad. Vid sju på morgonen var växellådan provkörd i bilen och allt fungerade som det skulle. 08:40 startade Daniel & Nicklas från Vaksala Torg igen med gårdagen i ett minne blott. Nu var målet förutom att köra ikapp de förlorade 50 sekunder även att ha så kul som möjligt. 8 mil sträckor väntade så chansen var god.

Efter fyra sträckor var de knappt 15 sekunder sekunder bakom ledaren i klassen och efter ytterligare två sträckor var de i ledning med dryga sekunden. Men glädjen var inte långvarig. När tävlingsledningen strök SS5 på grund av problem med tidtagningssystemet föll de tillbaka till andra plats, ca 4 sekunder bakom. På SS9 blev situationen inte lättare när de tappade ytterligare 7 sekunder efter en punktering. Inför avslutande SS10 på bara 3.4 km såg läget svårt ut för att kunna ta segern men marginalen ner till tredjeplatsen var fortfarande god med 14 sekunders marginal. De gick tillslut i mål som tvåa i J-SM klassen och vann även sista sträckan som var en så kallad power stage där de tre snabbaste får bonuspoäng. 

Tyvärr räckte det inte ända fram till medalj i årets SM där tekniska bekymmer har satt stopp för teamets framfart under andra halvan av säsongen där de vann nästan varje sträcka då bilen fungerat och även varit med i toppen bland seniorerna. En sak som är säker är att när tekniken inte krånglar går det fort och mitt på vägen och dessutom gav de aldrig upp hur mycket än oturen satte stopp. Som en liten tröst i alla motgångar fick Daniel & Nicklas i lördags ta emot ett pris på 15000 :- från Öhlins för tävlingens prestation där de har det suveräna teamet att tacka för en utomordentlig insats där de jobbade hela natten för att få ordning på bilen!

 -Ja vad ska man säga. Känns overkligt att det kan strula så mycket trots att vi lägger 110% på att allt ska vara i toppskick inför tävlingarna. Det är bara att ta med det positiva där vi har fått upp en riktigt bra fart i andra halvan av säsongen där både körning och noter har stämt till 100%. Även teamets kämparinsats i motgångarna har varit fantastisk. Känns bra att i alla fall få lite cred för det så här i finaltävlingen där det varit som allra värst, säger Daniel.

Nu siktar teamet mot nästa år där de ser fram emot nya möjligheter! 
 

Säkrar förbundsmästerskapet med andraplats i Hofors!

2015-09-14

I lördags kördes klassiska Malmjärn Runt i Hofors. Tävlingen var den näst sista i förbundsmästerskapet för 49 klubbar stora nedre norra bilsportförbundet (Dalarna, Hälsingland och Gästrikland). Daniel Röjsel, tävlande för SMK Dala Falun, tillsammans med Co-driver Nicklas Edvardsson, Taxinge MK, kunde redan denna tävling säkra mästerskapet för tvåhjulsdrivna bilar, en tredjeplats skulle räcka.

3.4 mil på 4 sträckor skulle avgöra tävlingen. Bland de närmare 80 startande var den tvåhjulsdrivna klassen tuffast med 20-talet A-förare. Redan efter 1 mil långa SS1 tog de hand om andraplatsen i klassen. SS2 var kort men snabb och motorkrävande och här lyckades de i alla fall sätta tredje bästa tid. Innan SS3 fanns tid till en ca 25 min lång service som blev ovanligt lugn med en felfri bil. SS3 var den längsta på 15 kilometer. Med snabb och bestämd körning och genom en kraftig regnskur mitt på sträckan utökade de marginalen till trean och satte näst bästa tid igen, endast 3.4 sekunder efter klassledaren och svenska mästaren Tobias Söderqvist, AMF Årsunda! 
Dryga 4 kilometer korta SS4 gjorde inga större förändringar bland topp tre. Imål var de 15.4 sekunder bakom Söderqvist och 12.3 före en annan Corsa-åkare, Patrik Åhman, Almunge MK, som övertog tredjeplatsen på SS3.

Därmed kunde Daniel & Nicklas säkra förbundsmästerskapet med en tävling kvar att köra. Tidigare resultaten 3:a, 1:a, 1:a och nu 2:a räckte för att få ihop tillräckligt försprång poängmässigt. Daniel säkrade även mästerskapet för Juniorer (18-25 år) med full pott i alla tävlingar fram till och med nu!
 -Äntligen fick vi komma i mål utan tekniska missöden! Att säkra förbundsmästerskapet och att dessutom bli tvåa bakom SM-vinnande Söderqvist känns mycket bra, konstaterar Daniel!

Nu återstår tre veckor av förberedelser inför kommande SM-final i Rally Uppsala den 1-3 oktober. Daniel & Nicklas har trots två brutna tävlingar i ledning fortfarande chans på medalj i junior-SM! 

Incar från SS3: https://www.youtube.com/watch?v=xgoDWJiGvOQ  

I övertygande SM-ledning när bilen säger ifrån, igen...

2015-09-06

East Sweden Rally, SM-säsongens näst sista deltävling, bjöd på dramatik från start till mål när regnet skördade offer på de utmanande vägarna utanför Linköping. Daniel Röjsel tillsammans med Nicklas Edvardsson öppnade sensationellt med att vara snabbast med tvåhjulsdriven 4,3 sekunder före snabbaste senior och 8,7 sekunder före snabbaste junior efter de två första sträckorna om totalt 1.4 mil under inledningen på fredagskvällen. 

Lördagen inleddes tidigt på morgonen med regn och leriga vägar. SS3 var 1,9 mil lång på tuffa vägar genom skogarna söder om Linköping. Daniel hade aldrig kört rally på regn förut men fick plocka fram förmågan att hålla sig kall och tog sig igenom sträckan odramatiskt och utökade även ledningen i Junior-SM till 14 sekunder! Till SS4 hade regnet avtagit men leran låg kvar på vägen och skördade, bland annat Daniels närmaste konkurrent Pontus Lönnström som hade åkt av vägen i mitten på sträckan. Efteråt ledde Daniel & Nicklas med hela 48 sekunder före de fyra juniorer som var kvar i tävlingen efter att hälften av startfältet haft problem under morgonen. Allt såg bra ut men på vägen tillbaka till Linköping före SS5 låste sig först växellådan på fyrans växel sen skramlade det till och tävlingen var över, igen. 

Ännu en bruten tävling med med fanan i topp där ett oförutsägbart tekniskt problem stått i vägen som ett slag i magen. De visade än en gång att de tillhör de allra snabbaste, även de erfarna "rävarna" fick sig en funderare efter fredagens inledning där de inte rådde på den nyss 20 år fyllda Röjsel med ett knappt 30-tal tävlingar bakom sig.
  -Känns tomt, igen. Vi gjorde allt rätt och teamet gav oss en superbil som vanligt. Men oturen slår oss hårt där det som sällan händer har hänt med väldigt täta intervaller nu. Vi tar med oss det positiva där jag visat farten trots att vi vet att den bilen vi har heller inte är värst vad det gäller väghållning och effekt och att jag dessutom kunde anpassa mig till regnet. Även våra egenskrivna noter som vi började med i år har fungerat förvånansvärt bra, säger Daniel.

Nu siktar teamet på finalen i Uppsala om ekonomin tillåter efter allt strul som har varit.


 

Bröt med motorproblem i trygg J-SM ledning!

2015-08-23

Daniel Röjsel tillsammans med co-drivern Nicklas Edvardsson fick slänga in handduken i årets fjärde SM-deltävling i Askersund när motorn läckte ur all olja vid målet på SS5, då i ledning i J-SM med 39 sekunder och bästa tid på alla sträckor.

Tävlingen började strålande för ekipaget när de satte bästa tid med 4.6 sekunders marginal på den första sträckan som mätte 6.9 km under lördagsmorgonen. Jämfört med seniorerna i SM var det även där en topptid då SM-ledande Tobias Söderqvist endast var knappt 2.5 sekunder före.
 -Bilen kändes kanon och noterna stämde riktigt bra. Jag kände att jag kunde lita på allt och kunde köra relativt hårt och ändå känna mig trygg, säger Daniel.

SS2 var nog rallyts svåraste sträcka med olika vägkaraktär nästan varannan kilometer under 1.6 mil. Daniel höll tempot i körningen hela vägen och utökade ledningen med 5.4 sekunder till och åkte jämnt med seniorerna även här!

Efter tankning av teampersonalen mellan sträckorna ute på skogen bar det av mot SS3. Den 11 kilometer långa sträckan var mycket snabb i början och här gällde det att våga. Daniel kunde utnyttja sina racinglinjer till fullo på den bitvis breda och hårda vägen och tog 8 sekunder till på tvåan Pontus Lönnström i J-SM och var denna gång bara 1.3 sekunder efter snabbaste bil i SM.

SS4 var nästan hälften så lång med sina 6.2 kilometer och hade bitvis samma karaktär som SS3. Med problemfri körning även denna gång utökade de ledningen i J-SM till 29.5 sekunder och var bara 0.5 sekunder efter snabbaste bil i SM på sträckan trots att de blev nervinkade då en av juniorerna åkt omkull. 

Med känslan på topp och i trygg ledning kunde de åka tillbaka till serviceplatsen i Askersund för lite omladdning och en bit mat. Vid det tillfället såg det bra ut tekniskt sett med bilen och inte ett spår av olja...

SS5 skulle även köras som SS8 och powerstage som avslutning på tävlingen där bonuspoäng skulle delas ut. Här var planen att prova att åka lite hårdare för att se om noterna stämde till 100% och skaffa en bra uppfattning om hur sträckan var för att kunna åka ännu fortare under powerstagen. Det gick bra för Daniel & Nicklas hela vägen under den 13 kilometer långa sträckan tills oljelampan började varna för lågt oljetryck till och från ungefär 200-300 meter från målet på sträckan. Motorn gick fortfarande bra när de väntade på sin tid vid målet och under intervjun av rallyradion. Dock konstaterades det att olja rann under bilen och rök bildades. Daniel körde ett par hundra meter längre bort, vek åt sidan, stängde av motorn och öppnade huven. Då slog det eld till höger om motorn men branden kunde släckas fort med hjälp av en bransläckare i bilen så inget mer än generatorremmen och lite plast tog skada. Det var så mycket olja under motorn att det inte gick att se var den kom ifrån och den liter olja som fanns som reserv i bilen gjorde knappt någon skillnad nivåmässigt, motorn var nästan helt tömd. Det var bara att kasta in handduken för ekipaget, som fick bryta med fanan i topp minst sagt.

När det bröt tävlingen ledde de klassen med 39 sekunder och hade bara 3 sträckor kvar att köra. Tidsmässigt låg de trea, 11.3 sekunder ifrån snabbaste ekipage i SM bland seniorerna trots att de åker 30-talet bilar längre bak i fältet och möter vägar med bättre fäste utan rullgrus! Ett hårt slag i magen där det i övrigt gått deras väg helt och hållet under hela tävlingen.
 -Man blir så less. Ibland spelar det ingen roll hur mycket tid man ligger på bilarna i garaget innan tävling för saker kan oanat gå sönder ändå. Och att det händer i ett sånt här läge där det har gått våran väg helt och hållet under tävlingen gör att det är hjärtskärande att få bryta och se chansen att ta ett J-SM guld bli väldigt liten. Det vi får ta med oss till nästa tävling är att vi lyckades till 100% med noterna och att farten finns så det räcker och blir över, säger Daniel.

Även Nicklas var såklart riktigt besviken men var desto mer belåten med tävlingen i övrigt.
 -Känns otroligt surt, speciellt när allt har fungerat så bra under hela tävlingen och det känns som att vi gjorde allt rätt. Det var riktigt kul att åka med Daniel den här gången, han kör så moget och lyssnar till 100% på noterna och kan åka fort i ett säkert tempo. Extra kul är också att vi hänger med seniorerna så pass bra ! säger Nicklas.

Det finns fortfarande en teoretisk chans för ekipaget att ta ett J-SM guld och de ligger nu trea i tabellen, 1 poäng efter Philip Haag på andraplatsen. I Linköping om två veckor som är den näst sista deltävlingen kommer de med all säkerhet tillbaka mer revanschsugna än någonsin!
 

3:a i Rally Norduppland!

2015-08-18

Sista genrepet innan andra halvan av årets SM-säsong blev Rally Norduppland för Daniel Röjsels del tillsammans med Co-drivern Nicklas Edvardsson. Förutom körträning var målet med tävlingen att plocka så mycket poäng som möjligt i förbundsmästerskapet (FM) för nedre norra distriktet där Daniel nu utökade ledningen ytterligare. För att spara på tävlingsmaterialet tills nu på lördag då SM i Askersund går av stapeln användes denna gång Vauxhall Corsan och inte Opeln. 
Två mil fördelat på fyra sträckor avgjorde tävlingen i dom uppländska skogarna. I mål var de knappt tio sekunder efter vinnande Fredrik Eriksson och körde in på exakt samma tid som tvåan Magnus Wallén men i och med att Wallén var snabbast på SS1 knep han andraplatsen.
 -Kul att köra Corsa Kitcar igen! Det är ju en viss skillnad mellan bilarna men jag är nöjd med resultatet, säger Daniel.

Nu på lördag är det alltså dags för starten av andra halvan i årets rally-SM med Rally Askersund först ut. Daniel & Nicklas har fortfarande chans på guldet i J-SM guldet från sin nuvarande andraplats i tabellen med 14 poäng och till ledande Pelle Wilén.

Kalender resterande tävlingar:
22 aug, Rally Askersund
4 sep, East Sweden Rally i Linköping
1 okt, Rally Uppsala (Final)
 

Prinsar av Slottssprinten!

2015-07-12

I lördags var det dags för årets upplaga av Slottssprinten vid Ericsbergs Slott utanför Katrineholm. Tävlingen tjuvstartade redan på fredagskvällen då en längdhoppstävling för rallybilar kördes i cancerfondens tecken där alla intäkter gick till cancerforskning. Totalt samlades hela 26000 kr in under kvällen. Längsta hoppet under blev 31 meter och sattes av Niklas Hägg i en Mitsubishi Evo 9 bland ett dussintal andra bilar. 

Daniel Röjsel och Nicklas Edvardsson var revanschsugna efter förra helgens fall på målsnöret när det var en tiondel från SM-bronset i rallysprint efter att servostyrningen gett upp innan den sista finalen. Förra året var de fyra i Slottssprinten bland de tvåhjulsdrivna bilarna trots en punktering och siktade i år ännu högre trots ett tufft motstånd från ett 50-tal konkurrenter i klassen och många hemmaförare.

Tävlingen skulle avgöras på ynka 2.1 mil totalt uppdelat på fyra sträckor. De öppnade med ledning i klassen på 2.7 kilometer korta SS1 och satte en femtetid totalt bland de fyrhjulsdrivna bilarna. SS2 som var uppemot milen i längd bjöd på en utmanande, smal och krokig väg. Även här var de snabbast i klassen och utökade ledningen från 1.5 sekund till 7 sekunder! Efter sträckan följde en lunchsservice på slottet där både bil och besättning fick ny energi. 
6.8 kilometer långa SS3 bjöd på en orytmisk väg som Daniel fick känsla för först mot slutet men lyckades ändå vinna sträckan med 4 tiondelar. Det enda som återstod nu var 2.6 kilometer korta SS4 som avslutades inne på slottsbacken. Efter en snabb men ändå säker körning tog de ytterligare en sträckseger med dryga två sekunder och kunde därmed titulera sig som prinsar av slottet. De var endast 14.5 sekunder (0.7 per km) efter totalsegraren och kungen av slottet, Ingemar Svensson, i en Ford Fiesta WRC. Totalt sett körde de in på en 4:e plats med ett dussintal fyrhjulsdrivna bilar bakom.     
 -Det har gått enligt plan hela dagen, snabb men ändå säker körning. Jag tror att nyckeln till vinsten var att vi åkte med förstånd och tog ner farten på luriga ställen och åkte med lagom sladd. Det gäller ju att ha farten med sig ut ur svängarna inte in i dom, säger Daniel.


Nu väntar ett litet sommaruppehåll på tävlingssidan för teamets del innan det är dags för andra halvan av SM-säsongen med start den 22 augusti i Askersund!


Resultat från Slottssprinten finns här


 

En tiondel från SM-brons utan styrservo!

2015-07-06

SM i rallysprint var en av alla grenar under SM-veckan i Sundsvall och kördes på och utanför Bergsåkers travbana under söndagen. Falu sonen Daniel Röjsel gick från klarhet till klarhet under tävlingen där arrangören fått till en utmanande och tekniskt krävande sträcka på knappt två kilometer. Efter den första av två kvalomgångar låg han tillsammans med Co-drivern Nicklas Edvardsson på en delad femteplats med bara några få tiondelar upp till täten bland ett tjugotal i klassen för tvåhjulsdrivna bilar. Till kval två hade Daniel analyserat lite från sin körning första vändan och kommit underfund med vad som skulle krävas för köra ännu fortare på det bitvis lösa underlaget. Det gjorde han då han kapade tiden med 1.7 sekunder vilket räckte till en fjärdeplats och en finalbiljett där de åtta snabbaste från kvalet skulle slåss om medaljerna.

I finalen skulle två omgångar köras där tiderna slogs ihop vid slutresultatet. Med en nästintill perfekt körning i den första finalen och mjukare gummiblandning i framdäcken slog Daniel till med en tredjetid endast tre tiondelar bakom tvåan!
 -Gick bra tyckte jag. Gjorde ett litet misstag i den första hårnålen på asfalt där jag var lite försiktig och bromsade tidigare än vad jag trodde att de mjukare däcken skulle klara av. Fanns även lite att slipa runt resten av sträckan där allt handlade om att planera körningen och försöka gå högt i ingången på svängarna för att få med sig farten ut, men inte för högt så att man hamnade i det lösa, säger Daniel.

Dock såg det färdigkört redan när de hade passerat mållinjen och stannat med bilen igång för att ta av sig hjälmarna. 
 -Det var precis när vi var på väg att ta av oss hjälmarna för en intervju med SVT som jag hörde en smäll från höger sida av bilen. Det var först när vi skulle börja åka tillbaka till depån som jag märkte att styrservon hade gett upp, säger Daniel.

Innan de ens hade rullat upp bakom servicebussen slet mekarna upp huven och konstaterade att skruvarna som håller remskivan till servoremmen gått av. Resten av skruvarna gick inte att få ur hur de än gjorde. Tiden rann snabbt iväg innan det var dags att starta final två och Daniel & Nicklas bestämde sig för att göra ett försök utan servo trots att hoppet om en bra placering kändes långt borta. När de stod på startlinjen kom de överens om att försöka samarbeta för att ta sig runt sträckan. Nicklas fick dra i handbromsen när Daniel ropade "nu!" för att få runt bilen i dom tvära svängarna medans han håll så hårt han kunde i ratten. Samarbetet gick suveränt och de togs sig ända in i mål och inte nog med det, de kapade ändå sin bästa tid med fyra tiondelar! Dock hade de endast en tiondel upp till bronset och fick nöja sig med en fjärdeplats men de var nära att slänga in handduken när servon inte gick att laga. 
 -Daniel sa att det här borde bara inte gå när jag berättade vilken tid vi hade haft på sträckan efter målgång. Vi hade en bra plan innan start och lyckades genomföra den bättre än vi båda hade räknat med. Du känner väl hur länge du måste dra i handbromsen för att vi ska få runt bilen var Daniels tips, säger Nicklas full i skratt.

 

Seger i Kopparberg!

2015-06-15

Inte sedan South Swedish Rally i Karlskrona för en månad sedan har Daniel Röjsel tillsammans med Nicklas Edvardsson gjort något framträdande i rallysammanhang fram till i lördags när MK Kopparberg körde den klassiska tävlingen Kopparsvängen.

Omkring 4 mil fördelat på 3 sträckor söder om Kopparberg skulle avgöra lördagens rally. Daniel & Nicklas gick ut som bil nummer 77 och fick möta motstånd från bland annat ett gäng förare som de annars tampas mot i Junior-SM.

De väntade en tuff start på rallyt med en tvåmilarsträcka direkt. Vägen var bitvis mycket snabb och underlaget sönderkörd med djupa spår och stora stenar som kröp fram, en fråga om överlevnad mestadels alltså. I mål var de ändå först i klassen med dryga 2 sekunder. Efter sträckan följde en kort service där endast en snabb överblick och tankning behövde göras från teamets sida. SS2 var nästan milen lång och bjöd bättre bättre underlag än SS1. Här lyckades ekipaget slå till med inte bara bästa tid i klassen för tvåhjulsdrivna utan även tredje bästa tid totalt av alla fyrhjulsdrivna bilar. Den avslutande SS3 på 1.2 mil gick bra trots lite tungkört lösgrus på vissa delar av sträckan, men även här var de snabbast i klassen och kunde därmed ta hem segern. Den stabilare körningen under dagen resulterade även i en femteplats totalt bland 143 startande.
Rallyt ingick även i förbundsmästerkapet för nedre norra regionen och Daniel tillsammans med Nicklas leder nu klassen A-förare 2WD!
 -Jag är mycket nöjd med dagen där allt har gått strålande. Nu har jag även blivit vän med bilen efter lite ändringar vi har gjort sedan sydsvenska. Det känns som att vi har en bra sommar och höst framför oss! säger Daniel


Härnäst står sommarens SM i rallysprint på schemat som denna gång kommer att köras i Sundsvall och i samband med SM-veckan. Tävlingen kommer att sändas på SVT och går av stapeln söndagen den 5:e juli!

 

JSM-silver i 40:e South Swedish Rally!

Foto: Jerker Höggren

2015-05-17

I fredags kväll startade den 40:e upplagan av south swedish rally som denna gång kördes med Karlskrona som värdstad. Tävlingen var också den tredje i 2015 års rally-SM och den första på grus. Daniel tillsammans med co-driver Nicklas Edvardsson gjorde tävlingspremiär för grussäsongen och hade en minst sagt tuff uppgift framför sig med tio mil sträckor på erkänt luriga Blekingevägar.

Efter de inledande tre sträckorna under fredagskvällen låg de tvåa i junior-SM trots att känslan inte riktigt infann sig i bilen.
 -Hade svårt att få ett bra flyt i körningen och hitta ett högt tempo. Men det kanske har sin förklaring med dessa utmanande vägar som tillåter få misstag, säger Daniel.

Under lördagen skulle de resterande sju sträckorna avgöra tävlingen och många mil återstod. Inga stora förändringar gjordes på bilen under morgonens service och planen var att fortsätta i samma tempo men hitta ett bättre flyt. ca 1.3 mil långa SS4 följt av SS5 gick enligt plan och Daniel & Nicklas behöll andraplatsen. Sträckorna följdes av en service där framdäck med en hårdare gummiblandning sattes på bilen för att få en mer direkt känsla i styrningen. Daniel märkte skillnad och trivdes bättre och bättre med bilen. Efter SS6 & 7 var det lunchuppehåll där de fick chans att hitta lite extra energi medan teamet iordningställde bilen inför de tre avslutande sträckorna. 

På väg ut till SS8 blev det onödigt spännande när plötsligt vänster framdäck blev punkterat och separerade helt och hållet. Förklaringen till detta har fortfarande inte hittats. De enda de kunde göra var att byta till reservhjulet och försöka hinna fram till sträckan i tid. Däcket som nu satt vänster fram var av en mjukare gummiblandning än de på höger sida och mycket mer slitet men Daniel anpassade körstilen och presterade ändå en topptid på SS8. 
Efter en stabil körning på efterföljande SS9 var det dags för den avslutande SS10. Sista sträckan i varje deltävling är även regelmässigt en så kallad powerstage i årets SM där de tre snabbaste får bonuspoäng, 3 till ettan, 2 till tvåan och 1 till trean. Sträckan kördes som SS3 kvällen innan och Daniel & Nicklas gick först och främst ut för att behålla andraplatsen i junior-SM. Med smart körning höll de placeringen i mål och och lyckades även ta en extra poäng från powerstagen där de var tredje snabbast! Ett mycket bra resultat efter en lång och tuff tävling!
 
-Det var en tuff tävling där jag hade svårt att få en känsla i bilen och kunna lita på fästet. Att ändå lyckas bli tvåa känns mycket bra och visar att lägstanivån är hög och jag vet att det finns mer att ge. Nu behövs mer körning på grus innan nästa SM-tävling i augusti, säger Daniel


Efter tävlingen ligger de nu på en tredjeplats i tabellen och hela teamet ser fram emot sommarens tävlingar!

 

Lyckat försäsongstest!

2015-04-27

I söndags var teamet i skogarna utanför Katrineholm för att köra ett test innan säsongen drar igång på allvar. 
Målet var att se så den nyrenoverade motorn fungerade korrekt och inte minst att Daniel skulle få köra bort rattrosten sen uppehållet efter vintersäsongen. 
Det blev några mils körning på den 2 kilometer korta vändsträckan som innehöll det mesta när det gäller vägens karaktär. Testet gick bra och allt såg ut att fungera som det skulle. Även Daniel fick en bra känsla i bilen efter att ha provat lite olika däcktyper.

Nästa SM-deltävling går av stapeln den 14-16 maj då South Swedish Rally körs med Karlskrona som huvudort. 

Läs om Daniel i Bilsport rally & racing!

2015-04-20

Äntligen har det efterlängtade reportaget om Daniel i en av Sveriges absolut största motortidningar Bilsport rally & racing lämnat pressarna och hamnat hos de flesta prenumeranter runt om i landet! 
Efter en dag i mars tillsammans med en av tidningens utsände, Anders Ekström, kan man nu få veta mer om hur allt började för Daniel och vad som hände på vägen dit han är idag i form av flera sidor med bild och text.

Tidningen som är den femte upplagan finns även att köpa i butik inom kort för den nyfikne.

 

J-SM 3:a trots stor dramatik i Östersund!

2015-03-01

Den andra deltävlingen i 2015 års rally-SM gick av stapeln när Östersund Winter Rally startade under fredagskvällen. Daniel Röjsel tillsammans med Co-driver Nicklas Edvardsson hade bra läge inför tävlingen med en tredjeplats i deras klass i Junior-SM efter den första deltävlingen i Sandviken för två veckor sedan.

Den 2.3 mil långa SS1 på i5-området strax utanför Östersund inledde tävlingen i mörker under fredagskvällen. Daniel sparade inte på några krafter och öppnade med en ledning på 9 sekunder före tvåan i J-SM och var dessutom bara 1.5 sekund bakom snabbaste ekipage bland seniorerna i trimmat 2wd i SM. Daniel & Nicklas körde med helt egna noter och fick ett kvitto direkt på att de var helt godkända då det är ännu viktigare att noterna stämmer bra i mörker.

Tävlingen fortsatte under lördagen då sex sträckor på nästan 8 mil skulle köras innan det var avgjort. Daniel & Nicklas behöll ledningen i J-SM på den 3.3 mil långa SS2 under morgonen och gick dessutom upp i ledning tidsmässigt bland seniorerna!
Efter sträckan följde en kort servicen innan en stint med SS3, 4 och 5, och det var här dramatiken började. 
SS4 gick bra men i mitten på 1.2 mil långa SS5 gick stötdämparen höger bak sönder på det bitvis riktigt dåliga underlaget. De tappade 12 sekunder till tvåan i klassen och var nära att bryta tävlingen men en ny stötdämpare väntade på lunchservicen men först var de tvungna att ta sig igenom den nästan 1.3 mil långa SS5. Det blev en försiktigt körning och de tappade dryga halvminuten men kunde hålla tredjeplatsen i J-SM.

Efter lunchservicen var bilen redo för fight igen och de var inte ur matchen riktig än. SS6 var samma sträcka som kördes under fredagen men nu skulle fästet bli ännu bättre efter att hela SM-fältet kört sträckan en gång och ruggat upp isen och dragit fram grus. 

Dramatiken för Daniel & Nicklas var däremot inte över när stötdämparen var bytt. På SS6 gick infästningen till bakhjulsnavet sönder utan att de slagit i eller kört på något på vänster sida i sista svängen. De körde trots detta i mål med bästa tid i J-SM på sträckan. Återigen var de nära att bryta tävlingen men då en service var planerad i tävlingen efter sträckan och de bara hade några kilometer att åka dit fanns det en chans att reparera bilen. Direkt när de kom i mål började Daniel gå iväg för att hämta hjulet som låg en halv kilometer bort. Samtidigt hade Nicklas en diskussion med serviceteamet på telefon om det fanns någon möjlighet att köra vidare eller inte. De vägrade att ge upp och ville att Daniel & Nicklas skulle ta med sig hjulet till servicen. När Daniel kom tillbaka med hjulet drog de iväg och hade bara några sekunder tillgodo för att hinna in på serviceplasten i tid utan att få en transportprick.

Väl på servicen gjorde teamet en magisk reparation och bultade fast navet så gott det gick för att Daniel & Nicklas skulle kunna fortsätta. När hjulet lossande drog det även med sig alla bromsledningar bak och Daniel fick köra ut till sista sträckan med bara broms på framhjulen, även här med bara några sekunder tillgodo ut från servicen. 
De låg fortfarande trea i J-SM och att försöka köra ikapp på den 2.3 mil långa sista sträckan var omöjligt men med de 52 sekunder de hade tillgodo på fyran i klassen fanns en möjlighet att de skulle kunna hålla tredjeplatsen i mål. 
Det blev en väldigt speciell körning genom sträckan och Nicklas fick vara långt fram i noterna för att Daniel skulle hinna broms ner farten i dom skarpa svängarna. Sträckan avslutades efter ca en kilometer körning på en sjöis och här fick de kämpa med att få runt bilen i hårnålarna utan handbroms. 

De höll kylan och klarade ändå tredjeplatsen med en marginal på 37 sekunder och var mycket lättade när de kom i mål.
 -Vilken dag, vilken tävling och vilken dramatik. Mer otur och mer tur i oturen kan man nog inte ha. Det känns som en seger att komma i mål som trea i klassen trots alla problem. Jag och Nicklas har våra otroligt duktiga och envisa mekar att tacka för deras insats, utom dom hade det aldrig gått! Ingenting är omöjligt, bara olika svårt, säger Daniel

Efter tävlingen ligger de nu på en fjärdeplats totalt sett i Junior-SM där den otrimmade klassen slåss ihop med den trimmade klassen. I den trimmade klassen ligger Daniel & Nicklas däremot tvåa. 

Nu väntar ett uppehåll i tävlandet tills snön har smält bort och sommaren börjat ta fort. 14-16 maj körs deltävling tre i SM då South Swedish Rally går av stapeln i Karlskrona.

Resultat från Östersund finns på: http://www.raceconsulting.com/rally/resultat/tavling.jsp?tavling=774 

Fokus på Östersund när tävlingsledningen ställde in DA-rallyt!

2015-02-23

I fredags förmiddag kom beskedet från tävlingsledningen att Dan Anderssons Minne ställts. Tävlingen, som ingick i DM för nedre norra förbundet, skulle ha körts under lördagen och anledningen till att det blev inställt var att regnet hade fallit i över ett dygn och ihop med plusgrader gjort att isen på sträckorna blivit för mjuk för att hålla för tävlingsdäcken. Minusgrader utlovades heller inte av väderprognosen.

Nu lägger vi istället fokus på vinterns sista deltävling i J-SM i Östersund som körs nu till helgen och hoppas på bra väder och bra resultat!
Slutspurten återstår av vintersäsongen!

2015-02-19

Nu är det bara slutspurten kvar av vinterns rallysäsong för Daniel Röjsel Motorsport Promotion. Det innebär en tävling nu på lördag i Nyhammar (Dalarna) och till sist deltävling två i rally-SM nästa helg den 27-28 februari, nämligen Östersund Winter Rally.

Tävlingen nu på lördag i Nyhammar är klassiska Dan Anderssons Minne och körs som deltävling två i DM för nedre norra bilsportförbundet där Daniel kom trea i den första deltävlingen i Skutskär för några veckor sedan och ligger därmed bra till i tabellen. Totalt sju mil SS på bara tre sträckor ska avverkas och planen i första hand är att få körträning och testa däck inför Östersund.
 -Vi ska göra allt vi kan för att avsluta vintersäsongen så bra som möjligt i Östersund och målet med tävlingen på lördag blir att få upp lite värme i kläderna och samtidigt testa däck för att vi ska vara så väl förberedda som möjligt för säsongavslutningen. Självklart vill man ju ha så bra resultat som möjligt men det är ett tufft startfält i helgens tävling och vi ska göra vårt bästa, säger Daniel.

I skymundan av skid-VM i Falun kommer det därmed vara full rulle i teamets verkstad ett par mil nor om staden under nästa vecka för att få de sista bitarna att falla på plats innan vinterns sista SM-deltävling ska avgöras i Östersund!

 

Daniel & Nicklas plockar viktiga SM-poäng!

2015-02-09

Daniel Röjsel tillsammans med Nicklas Edvardsson lyckades knipa tredjeplatsen i årets första Junior-SM deltävling i Sandviken och fick därmed med sig viktiga poäng.
 -Vi är nöjda med en riktigt bra start på SM-säsongen. Poängen är viktiga då det är en lång säsong och det gäller att köra smart och hålla sig på rätt sida gränsen hela tiden, säger Daniel

Över tio mil på bara fem sträckor skulle SM-startfältet på 71 bilar varav 19 juniorer avverka under lördagen med start tidigt på morgonen. Redan på fredagen skulle en sträcka vid VM-arenan i Sandviken, SS1, inleda tävlingen men blev inställd på grund av för tunn is i banan. Rallyts första sträcka blev då SS2 på lördagen och var bara fem kilometer kort och redan här visade det sig hur underlaget skulle komma att bli under hela förmiddagen, moddigt och spårigt.

Daniel & Nicklas skrev egna noter för första gången i en SM-deltävling och tog det därför lite varsamt i början men noterna visade sig stämma bra direkt. Fjolårskonkurrenten Pontus Åhman i en likadan Opel Corsa satte ribban högt redan på första sträckan och Daniel försökte svara på den 3 mil långa SS3 med att öka tempot utan att ta några risker. De var bara 10 sekunder efter ledande Pontus i mål trots att de tappade tid då Evelina Olofsson, även hon i en Corsa, låg på tak och blockerade delar av vägen. På samma sträcka åkte även en annan segerfavorit Pelle Wilén av med sin Golf och tappade lite tid innan han kom upp på vägen igen.

Den fjärde sträckan var ca 2.5 mil lång och här var det bitvis väldigt moddigt och spårigt vilket gjorde att Daniel & Nicklas tappre ytterligare tid med de däckmönster som användes på bilen. Pelle Wilén som tidigare åkte av vägen hade nu tagit jakt på tätpositionerna och började jaga ledande Pontus och Daniel på andraplatsen.

Efter sträckan följde en lunchservice vid Högbo Bruk och nu var planen för de två resterande sträckorna som mätte ca fyra mil totalt att hålla det säkra tempot och ta bilen i mål för att plocka poäng.

Underlaget på SS5 och 6 passade de däckstyper som Daniel märkt in mycket bättre och det visade sig tydligt när han åkte jämnt med Pontus på SS5 och var 11 sekunder före på SS6 som även var en så kallad power stage där bonuspoäng till de tre snabbaste delades ut. Men Daniel var trots det inte snabbast på sista sträckan då jagande Wilén som redan inför sträckan knipit andraplatsen var snäppet före i mål på SS6.

Med ett rally utan misstag och fortfarande lite extra kvar att ge är både Daniel & Nickas riktigt nöjda att ta bilen i mål och plocka poäng i säsongens första SM-deltävling för juniorer!

Nästa deltävling körs om knappt tre veckor i Östersund den 27-28 februari, då fortsätter den spännande kampen om SM-poängen!

 

Teamet är laddat för Vinterpokalen i Sandviken!

2015-02-05

På lördag körs den första deltävlingen i årets Rally-SM i Sandvikens MK:s klassiska tävling Vinterpokalen. Daniel & Nicklas som ska köra i Junior-SM hela året börjar med att rekognosera sträckorna på fredag för att få så perfekta noter som möjligt att köra efter. Serviceteamet som består av 4 personer inklusive Daniels pappa, Christer Steen som är huvudansvarig för bilen, kommer att vara på plats på fredag eftermiddag för besiktningen av bilen. Sedan ska serviceplatsen göras i ordning med buss och tält där killarna kommer att jobba med bilen under servicetiderna på lördagen. 

Tävlingen startar tidigt på lördag morgon med en snabb service där bilen görs klar för rådande väderförhållande. Bil nr 1 startar 08:50 på första sträckan som är ca 5 kilometer. Daniel & Nicklas har startnummer 8 och slipper den värsta lössnön. Sträcka 2 är 3 mil lång och sedan fortsätter dagen med ytterligare 3 långa sträckor. Det blir tuffa och utslagsgivande sträckor där 10,5 mil ska köras totalt i skogarna runt Sandviken.

Med en bra start på året med en seger, en tredjeplats och en bronsmedalj i sprint-SM är teamet laddade för den kommande SM-säsongen.
 -Jag har en bra känsla inför helgen och det känns som att allt är under kontroll. De resultat vi har haft de senaste helgerna är betryggande och visar att vi definitivt har farten för att kunna vara med och slåss i toppen av Junor-SM, säger Daniel.

Även en ny snabb design på bilen kan komma att hjälpa lite extra. Tack till IR-skylt i Falun för hjälpen med folieringen!

En nyhet som presenterades i veckan är att man på söndagen efter varje SM-deltävling kan se ett sammandrag på Expressens webb TV klockan 11:00

Kalender Rally-SM 2015:
Sandviken: 6-7 februari
Östersund: 27-28 februari
Karlskrona: 14-16 maj
Askersund: 22 augusti
Linköping: 4-5 september
Uppsala: 2-3 oktober
  

Daniel & Nicklas tog hem SM-bronsmedaljen!

2015-02-01

Daniel Röjsel lyckades tillsammans med co-drivern Nicklas Edvardsson ta hem bronset i helgens tuffa SM i rallysprint i Örebro och slog därmed flera tidigare SM-medaljörer i den tvåhjulsdrivna klassen!
De hade målsättningen att ta sig till final med sin Vauxhall Corsa s1600 Kitcar och en vision om att slå bästa resultatet i tidigare SM-sprintar som var en femteplats, men det blev mycket bättre än så.
   -Vi visste att motståndet i denna vintersäsongs SM-sprint skulle bli mycket tuffare än tidigare med ett 30-tal bilar och flertalet SM-medaljörer inklusive de två senaste svenska mästarna i rallysprint. Final var ett mål vi hade för att få vara med och slåss bland de tio bästa i direktsänd TV, säger Daniel.

Sträckan som användes i tävlingen på knappt tre kilometer startade precis utanför Travet i Örebro och fortsatte en vända in genom skogen för att sedan avslutas inne på travbanan. Två kvalomgångar skulle köras där den bästa tiden räknades varav de tio snabbaste gick direkt till två finalomgångar där den totala tiden från båda omgångarna räknades som slutresultat.
Daniel & Nicklas startade bland de sista i klassen och mötte en något uppkörd bana i den första kvalomgången men lyckades ändå hålla en plats i finalen med nöd och näppe. Till andra kvalomgången såg sträckan ännu sämre ut med djupa spår och upprivet grus men de lyckades ändå förbättra sin tid och kvalade därmed in på en åttondeplats i finalen.

Alla tider ströks inför finalen så nu var det helt öppet om vem som skulle nå toppen. Startordningen bestämdes av kvalresultatet i bakvänd ordning, Daniel & Nicklas startade därmed som tredje bil.
I första finalen gjorde de ett nästintill felfritt åk och körde in på en femte tid i en väldigt tight resultatlista där alla i toppen var inom ett par sekunder. I andra final-åket fanns det inga krafter att spara på i onödan och Daniel & Nicklas slog sin egen bästa tid med 1.5 sekund. Vad de inte visste när de kom i mål var att konkurrenterna hade det betydligt svårare att göra samma bedrift och de gick därmed upp på en tredje plats när snöröken lagt sig.

Ett helt otroligt resultat för 19-år "unga" Daniel i sin 17:e rallytävling bland eliten i svensk rallysport.
 -Känns overkligt! Jag ville ju slå min femteplats och visste att det skulle bli tufft men att ta ett SM-brons var inget jag vågade drömma om! Det är dessutom min första SM-medalj i karriären, säger Daniel

Tävlingen, som var en del av SM-veckan i Örebro, lockade mycket publik till området och uppskattades med sändningar på både SVT Play och Finalen direkt i SVT 1.
I sommar går SM-sprinten i Sundsvall och vem vet, kanske det blir guld för Daniel då?  

På lördag körs det om SM medaljerna!

2015-01-28

På lördag är det dags för denna vinterns SM i rallysprint som avgörs i samband med SM-veckan i Örebro. 
Tävlingen går ut på att två kvalomgångar körs på en tre kilometer lång sträcka där de tio snabbaste går vidare till två finalomgångar där totaltiden från finalomgångarna avgör slutresultatet. Sträckan körs på och utanför travbanan i Örebro och kommer att bjuda på härliga fighter om tiondelarna!  

Daniel kör tillsammans med Nicklas en Vauxhall Corsa s1600 Kitcar mot ett 30-tal andra ekipage. I tidigare SM-sprintar har Daniel blivit femma och vill gärna slå det resultatet men motståndet är tuffare än någonsin med konkurrens från flera före detta SM-medaljörer.
   -Jag har ju utvecklas en del sen förra SM-sprinten i somras i Borås och det hade varit riktigt roligt att slå min femteplats som är mitt bästa resultat hittills men motståndet är tufft, säger Daniel.

Hur det går får vi se på lördag där Daniel går ut som 24:e bil. 
Tävlingen kommer att sändas direkt på SVT 1 och SVT Play enligt följande:

08:15-10:20 Kval (SVT Play)
13:50-15:05 Finaler (SVT 1 & SVT Play)

 

Daniel fortsätter att visa fin form!

2015-01-25

Efter helgens rallytävling i Skutskär söder om Gävle fick Daniel Röjsel tillsammans med Nicklas Edvardsson ytterligare ett kvitto på att formen är fin inför den kommande SM-säsongen i rally. De blev trea bland A-förarna i den tvåhjulsdrivna klassen bakom två f.d. SM-medaljörer och fick därmed en rejäl poängskörd i distriktmästerskapet för nedre norra förbundet som var en del av tävlingen. 
 
Med farten i kroppen från förra helgens tvådagarstävling i Torsby var känslan på topp inför den första sträckan. Tidigare i januari hade det töat i området där sträckorna låg och sedan frusit veckan innan tävlingen och det var märkbart redan i första sväng.
   -Jag var van vid fästet i Torsby där det var ”normalt” för en vinterväg men här var isen så hårt att dubben i däcken hade svårt att greppa tag i den. Det var mycket halt dom tre första sträckorna och gick brett här och där men jag var inte ensam om den upplevelsen då konkurrenterna mer eller mindre hade samma problem, säger Daniel
 

Vid servicen efter de tre första sträckorna lades nyare däck på bilen inför de två avslutande sträckorna. Underlaget var dessutom bättre och nu var greppet tillbaka igen.
 -På de två avslutande sträckorna var det mycket bättre grepp. Om det var däcken eller om det var vägen som gjorde det hela är jag inte helt säker på men det var nog en kombination av båda, säger Daniel.
 

Efter en stabil körning på den sista sträckan var Daniel och Nicklas trea i resultatlistan bakom två tidigare SM-medaljörer och före 13 andra ekipage i klassen, ännu ett mycket bra resultat som också är ett bra kvitto på att de på allvar har chans att vara med och slåss om topplaceringarna i Junior-SM i år!
   -Vi är jättenöjda med resultatet och inte minst med att vi kom igenom de hala sträckorna i början utan att förivra oss och göra misstag. All körning på ovanliga underlag är bra träning för framtiden, avslutar Daniel nöjt.

På lördag är det allvar igen då vinterns SM i rallysprint ska avgöras på travbanan i Örebro i samband med SM-veckan och förberedelserna är redan igång sedan långt tillbaka!