Nyheter

3:a i East Sweden Rally

Daniel Röjsel tillsammans med co-drivern Mikael Johansson har haft en tuff sommarsäsong i Rally-SM med många tekniska problem. I helgens East Sweden Rally i Linköping fick de komma i mål, trots problem.

Tävlingen startade på fredagskvällen då en asfaltssträcka skulle köras två gånger runt SAAB Arena, där också serviceplatsen var belägen. Daniel och Mikael, som till denna tävling bytt till den andra Opeln, inledde med två stabila åk. Farten sakandes mot de som valt att köra med asfaltdäck men under lördagen skulle tävlingen starta "på riktigt", med över 10 mil grusväg.

Tyvärr kom de bara 8 kilometer på lördagens första sträcka innan en bult till styrspindeltappen lossnade och de fick slänga in handduken. I tävlingen var det tillåtet att återansluta vid lunchuppehållet och med lagad bil var de redo att köra de återstående 6 sträckorna, trots mycket tidstillägg. Många konkurrenter hade också problem och mot slutet av dagen lyckades de ändå vara trea i J-SM. Tyvärr räckte inte poängen för att kunna fortsätta köra om mästerskapsguldet och teamet överväger om det är värt att köra den sista deltävlingen i Karlshamn ändå. Alla motorhaverier har redan skapat ett hål i budgeten.

Röjsel -lärt mig att finna mig i problemen

2019-08-18

Daniel Röjsel och Mikael Johansson har haft nog med motorrelaterade problem under sommarsäsongen i rally. Under helgens Rally-SM i Köping ville det sig inte heller.

Efter första sträckan var de 4:a i klassen och hade bra läge för avancemang. Tävlingen för Daniel och Mikaels del tog tyvärr slut redan halvvägs in på den 17 kilometer långa sträcka två. Utan förvarning blev det återigen hål i motorblocket när en vevstake kom farandes.

 -Vi var helt klart revanschsugna och gjorde allt rätt inför tävlingen. Enligt uppgift var vi till och med snabbast i klassen framtill motorn rasade, säger en besviken Daniel.

Teamet har, vad gäller motorn, i stort sett använt uteslutningsmetoden och provat det mesta, och efter detta ras är vägens ände nådd. Det går inte att med säkerhet säga vad som orsakar haverierna, ingen vet. Fram tills att det till hundra procent är konstaterat vad som är orsaken kan bilen inte användas under tävling.

 -Ärligt talat tar det inte så hårt på mig längre. Jag är så pass van vid att materialet sviker nu och har lärt mig att finna mig i problemen, avslutar Daniel.

Till nästa SM-deltävling i Linköping om tre veckor lutar det åt att den andra Opeln dammas av och tas i bruk igen. Sist bilen användes vann Daniel hemmatävlingen i Borlänge i våras. Ekipaget får sikta in sig på att köra om J-SM guldet.

Poängställning efter Kolsvarundan i Köping:

SM Trimmat 2WD
1. Sandberg/Bengtsson           78,5 (inkl jokerpoäng)
2. Åkesson/Holmdahl                57,5
3. Johansson/Livh                      51
8. Röjsel/Johansson         32,5

Junior-SM Trimmat 2WD
1. Karlsson/Steen                 97
2. Månsson/Eriksson           66
3. Röjsel/Johansson     60 

Röjsel revanschsugen

2019-08-11

Under SM-sprinten i Malmö i slutet av juni månad blev det motorras för Röjsel och Johansson när de var i ledning. På lördag siktar de på revansch

 -Vi har gått ifrån gamla påståenden om hur Opel-motorn ska byggas och utvecklat den själva efter simpel ingenjörsfakta. Det blir förhoppningvis slutet på alla konstiga ras, säger en hoppfull Daniel. 

Tävlingen nu på lördag, Kolsvarundan, är nämligen den 4:e av totalt 6st i Rally-SM och körs i Kolsva/Köping. Konkurrensen är återigen stenhård med 41 bilar i Trimmat 2WD av totalt 109st. 8 sträckor på totalt 12,6 mil fäller avgörandet.

Poängställning inför Kolsvarundan:

SM Trimmat 2WD
Sandberg/Bengtsson   78,5 (inkl jokerpoäng)
Alenmalm/Bood            44
Johansson/Livh            40
Röjsel/Johansson      33

Junior-SM Trimmat 2WD
Karlsson/Steen          67
Röjsel/Johansson    60
Joons/Buskas            56

Röjsel tvingades ge upp guldkampen

Foto: Martijn Slijkhuis
Foto: Martijn Slijkhuis

2019-06-29

Daniel Röjsel tillsammans med co-drivern Mikael Johansson hade chans på ett nytt SM-guld i sprint under SM-veckan i Malmö tills de tvingades ge upp i ledning

Tävlingarna, som sändes live på svt, kördes på en 2,3 kilometer lång vändsträcka på mestadels grus. Två kvalåk skulle avgöra vilka 16 av knappt 50-talet startande i 2WD som skulle gå till final. Daniel, som har tagit guld i de två senaste SM-sprintarna och därmed hade chans på ett tredje raka, fick till en bra körning i kval ett och var snabbast. Till kval två fanns en del att slipa på och Daniel gick ut med full attack. Körningen var nästintill felfri åt ena hållet på sträckan, likaså efter vändningen och på vägen tillbaka. Precis efter sista mellantiden, då de återigen var i ledning, hördes ett missljud ifrån motorn följt av en dov smäll. Motorn stannade utan förvarning. Efteråt kan det konstateras att ett nytt vevlager förmodligen skurit av någon anledning vilket resulterade i minst en krökt vevstake och två stora hål i motorn.

 -En av karriärens största förluster, helt klart. Ännu ett oförutsägbart tekniskt fel. Chansen på ett tredje raka guld var nära, något ingen tidigare lyckats med. Vi tar med oss att vi återigen var startkast direkt ifrån start, säger Daniel.

Lyckligtvis dröjer det till mitten av augusti innan nästa tävling, SM-deltävlingen i Kolsva. Tills dess har teamet gott om tid att hitta tillbaka.

 

Röjsels mål - ett tredje raka SM-guld

loading...

2019-06-26

Efter två raka SM-guld i rallysprint, senast i Sundsvall under SM-veckan i slutet på januari i år, har Daniel Röjsel satt målet på att försöka ta ett tredje nu på fredag i Malmö

 -Det blir tufft men vi måste ju försöka. Bara för att det har gått bra dom senaste gånger finns dock inga garantier. Marginalerna brukar vara minimala, säger en laddad Daniel inför fredagens tävling.

Sträckan är en så kallad vändsträcka på totalt 2,3 kilometer, vilket innebär att de tävlande kör åt ena hållet på sträckan för att sedan vända och köra samma väg tillbaka. Spektakulärt för både publik på plats och tv-publik då bilarna kan ses två gånger på samma ställe. Tävlingen kommer att köras i anslutning till Lockarps gokartbana i Malmö. 50-talet ekipage ställer upp i 2WD, där två kvalåk kommer att avgöra vilka 16 som får köra två finaler. Denna gång har Daniel ordinarie co-drivern Mikael Johansson i högerstolen, till skillnad från förra sommaren då han och sambon Matilda tog och guldet i Helsingborg. Opeln är även redo efter förra tävlingens motorras, nu med ännu mer effekt under huven.

TV-tider
Kval 10:00-14:00 Svt Play
Finaler 15:00-17:15 Svt1 och Svt Play

Från ledning till ras

2019-06-15

Daniel Röjsel och Mikael Johansson kom till den tredje deltävlingen i Rally-SM i Nyköping med förhoppningarna att kunna utmana om segern. Till en början såg det lovande ut tills problemen började

12 sträckor på 10,5 mil totalt med mycket varierade vägkaraktär var ämnet för helgens tävling, Gästabudstrofén i Nyköping. Efter en problemfylld tävling i Älmhult låg Röjsel och Johansson på andra plats i SM, däremot ledde de Junior-SM. 

Efter fredagens sträcka, som kördes två gånger, var de i ledning med två sekunder. 

 -Bra början! Känns starkt att kunna vara snabbast båda gångerna på denna sträcka i våran bil, sa Daniel vid etappmålet.

Lördagen började också bra. Ledningen utökades till tre sekunder. Därefter, på SS3, började motorn låta något annorlunda. Inget märkvärdigt, och de skakade av sig tankarna om att något allvarligt var fel. Vid en kort service kunde dock konstateras att en spricka fanns i grenröret. 
Ekipaget hade svårt att köra om sträcksegrarna och vid ett längre serviceuppehåll inför SS7 svetsades sprickan och övriga tänkbara fel kollades.
På SS7 hade problemet dock blivit tydligt, något var inte bra och motorn gick inte helt rent. Det skulle dröja ett par sträckor till innan ytterligare service var tillåten, så det var bara att köra vidare. 
Efter att ha tappat till sjunde plats, 25 sekunder bakom ledande bil, inför SS9 hände det som inte fick händ. Precis före starten på sträckan hördes ett rassel i motorn och den la av. Vid provstart var det tvärstopp i maskineriet. Som tur var hände alltsammans på tomgång, fyra minuter från en förödande katastrof om motorn hade gått på fullt varav. Daniel och Mikael fick slänga in handduken med noll poäng i tävlingen, inte vad man hoppats på. Efter har felet konstaterats bero på en brusten ventilfjäder som tillslut fick en ventil att gå sönder.

 -Vi kan ju konstatera att vi inte var dem enda med tekniska bekymmer. Det positiva är återigen att vi inte gjort några misstag själva utan har kunnat kört otroligt fort så länge allt fungerade, utan att ta några risker. Farten finns helt klart, det är huvudsaken. Vi bryter ihop och kommer igen, avslutar Daniel.

Ekipaget är nu på fjärde plats i SM och andra plats i Junior-SM Trimmat 2WD. Tre deltävlingar återstår där allt kan hända. Närmast väntar SM i Rallysprint, helt utomstående ordinarie mästerskap, men ett bra tillfälle för Daniel att knipa ett tredje raka SM-guld i Sprint. Tävlingen körs fredagen den 28:e juni i Malmö och sänds på Svt.

Resultat: https://resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/rally.jsp?tvlnr=2019022

Poängställning efter SM i Nyköping:

SM Trimmat 2WD
Sandberg/Bengtsson      78,5 (inkl jokerpoäng)
Alenmalm/Bood                44
Johansson/Livh                 40
Röjsel/Johansson      33


Junior-SM Trimmat 2WD
Karlsson/Steen                   67
Röjsel/Johansson       60
Joons/Buskas                      56
 

Röjsel vände besvikelse till J-SM seger

2019-06-01

Helgens andra deltävling i Rally-SM, South Swedish Rally i Älmhult, bjöd på dramatik för Röjsel/Johansson som länge såg ut att kunna utmana om en dubbelseger

Målet för ekipaget, som inför deltävlingen ledde både Junior-SM och SM i trimmat 2WD, var att behålla positionen. 
Tävlingen startade med en fjärde tid på fredagens publiksträcka efter att vindrutan immat igen på Opel Corsan då behållaren till spolarvätskan sprack. Lördagen inleddes desto bättre. Ekipaget var ganska omgående tvåa i tävlingen och var sträcksnabbast vid ett par tillfället, även fyra totalt med endast tre 4WD bilar framför på SS3. Daniel och Mikael såg länge ut att kunna hålla ett stadigt grepp om andraplatsen och jobba sig närmare ledningen tills gaswiren lossnade på SS7. De tappade två minuter på sträckan efter att ha behövt åtgärda felet men kunde fortsätta. Från 21:a plats klättrade de sedan upp till en slutlig niondeplats i trimmat 2WD bland 53 startande efter 11 körda sträckor och plockade trots allt hem segern i Junior-SM bland åtta anmälda ekipage.

 -Det blev en riktig kämparinsats och ett ordentligt prov mentalt. Vi är ändå riktigt nöjda med att kunna åka så fort utan misstag och det tekniska kan vi tyvärr inte styra över i ett sådant läge. Trots att vi saknar effekt i motorn jämfört med dom vassare bilarna kunde vi hålla ett jämnt tempo under större delen av tävlingen. Grattis till Team Nybe som tog en dubbelseger på hemmaplan! Även kul att se så mycket publik i skogen och kring serviceplatsen utanför Ikea Hotell i Älmhult, säger en nöjd Daniel.

Om två veckor körs den tredje deltävlingen i Nyköping. Teamet siktar på revansch.

Resultat: https://resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/rally.jsp?tvlnr=2019025

Poängställning SM trimmat 2WD

Sandberg/Bengtsson 63,5 (inkl joker poäng)
Röjsel/Johansson 33
Holmberg/Bäck 28

Poängställning J-SM trimmat 2WD
Röjsel/Johansson 60
Karlsson/Steen 38
Joons/Buskas 35


 

Röjsel mot Junior-VM

2019-05-27

23-årige smålandsbosatta dalmasen, Daniel Röjsel, tar nästa steg i karriären efter 7 SM-medaljer inom svensk rallysport.

Även om ekipaget, Daniel Röjsel med co-drivern Mikael Johansson, leder SM i trimmat 2WD inför stundande South Swedish Rally är planerna för 2020 redan satta då start i Junior-VM i rally är målet.

 -Egentligen tycker jag, och de personer jag har runt mig, att vi skulle ha tagit klivet ut internationellt tidigare. Rally är lite som att bygga företag. Det händer sällan över en natt, och genom dom 6 år jag har tävlat i sporten har jag hunnit knyta mycket kontakter och fått personer att tro på mig genom både bra resultat och seriöst agerande kring tävlandet. Förhoppningsvis är det tillräckligt många nu för att vi ska få igenom detta, säger Daniel.

I Junior-VM hyr deltagarna en plats i anrika Fordteamet M-Sport, där alla kör identiska tvåhjulsdrivna Ford Fiesta R2t. Elektronikboxarna och även mekanikerna lottas ut inför varje tävling för att göra det så rättvist som möjligt. Fem deltävlingar körs, från Rally Sweden i februari till Wales Rally GB i oktober. Kalendern för 2020 är däremot inte helt fastställt ännu. Daniel räknar med en budget på strax över 2 miljoner kronor för att kunna köra mästerskapet fullt ut med ekonomiska marginaler.

 -Sverige har hög klass inom rally där vi ofta hävdar oss bra internationellt. Förra årets junior-världsmästare är svensk och i år har vi två ekipage från landet som är med och slåss om mästerskapet. Serien ser just nu ut att vara den bästa språngbrädan ut till större team i högre klasser, kommenterar Daniel.

Efter Junior-VM, eller J-WRC som det heter, kommer WRC2 följt av WRC, som är själva VM på absolut högsta nivå. I WRC2 finns stora team med fabriksuppbackning och än fler i WRC. Där har eventuella investerare möjlighet till avkastning genom andel av förarnas lön och sponsorkontrakt, något som varit populärt i den starka rallynationen Finland som skördat stora framgångar genom åren. 

Vidare information och upplägg för personer och företag som är intresserade av att vara delaktiga kommer framöver.

Dubbelsegrade i sommarpremiär

2019-05-12

Sommarsäsongen startade på Borlänges motorstadion i Amsberg för SM-ledande Daniel Röjsels dels när han deltog i Svenska Sprintseriens tredje och fjärde deltävling under lördagen och söndagen

Tävlingsformatet i serien består av att, en och en, med eller utan kartläsare (eller i detta fall passagerare), köra så snabbt som möjligt runt en rallycross bana. I detta fall kördes tre varv om cirka en kilometer per varv, där den snabbaste av två omgångar gällde. Trots ett längre uppehåll från platsen bakom ratten kunde SMK Dalas, Daniel Röjsel, stå pall för starkt motstånd med sin Opel Corsa genom att vara snabbast i samtliga omgångar framför 60-talet startande.

 -Kul att kunna hoppa in i bilen och vara med i toppen direkt bland dessa specialister. Konkurrenterna är ju vana vid dessa typer av tävlingar och har bilar optimerade för det. Känns som att grundformen är stark inför sommaren, sa en nöjd Daniel efter helgen.

Om tre veckor börjar säsongen på allvar då South Swedish Rally, går av stapeln i Älmhult. Det är den andra deltävlingen i Rally-SM, där Daniel tillsammans med co-drivern, Mikael Johansson, leder trimmat 2WD för både seniorer och juniorer. Ytterligare förberedelser och tid bakom ratten planeras från teamets sida.
 

Svenska mästare i rekordtufft startfält

2019-02-03

Regerande svenska mästaren i rallysprint, Daniel Röjsel, kom till SM-veckan i Sundsvall i hopp om att kunna försvara guldet från tävlingen i Helsingborg i somras, och lyckades under stor dramatik

 -Som jag sa innan tävlingen. Pressen är, för min del, inte lika stor när jag en gång tidigare visat att jag kan vara bäst i detta mästerkap. Även om startfältet var tuffare denna gång trodde jag att vi skulle ha en bra chans, sa Daniel inför tävlingen.

Den fyra kilometer långa sträckan som skulle köras i flera omgångar föll ekipagen i tycke direkt. Snabb, krokig, kuperad och utmanande skogsväg i början följt av en cirka 750m lång avslutning på Bergsåkers travbana. På plats fanns topp tre i det ordinare mästerskapet, Rally-SM, samt ett gäng tidigare medaljörer. I stort sett den svenska eliten i klass 2WD.

I det första av två kvalåk följde Daniel och co-driver Micke planen. Fullt ös från start utan misstag. Trots en tvåhjulsåkning till publikens och svt:s TV-tittatares förvåning tog de ledningen med 1,5 sekunder före förra helgens SM-konkurrent Robin Sandberg.
Till kval två ändrades taktiken. Det hade blivit spårigt men väldigt bra grepp i spåren. Daniel köra mer följsamt och snålt, utan sladd. Lyckades förbättra sin egen tid med flera sekunder och stod tillslut som vinnare av kvalet med fem sekunder före Sandberg.

Till finalerna gick topp 8 vidare och tiderna nollades helt. De två åken skulle slås samman till en avgörande totaltid. Här gällde det att ha nerverna i styr! Förutsättningarna ändrades något när vägen hade plogats och mer ren is kommit fram. Plötsligt tog Niklas Hägg rygg bakom Daniel med bredare och mer lämpade däck, dock 1,5 sekunder efter. I finalåk två visste Daniel att allt stod på spel. 1,5 sekunder är inget stort försprång i dessa sammanhang. Han och Micke gjorde ett strålande åk, i stort sett felfritt. Niklas hägg hade däremot vant sig vid greppet i sina däck och under stor dramatik i direktsänd TV lyckades Daniel hålla tillbaka med en maginal på 0,5 sekunder.

 -Så glad över att kunna vinna igen, nu även mästare i sprint på vintern! Det har varit tufft och jämnt. Niklas åkte riktigt bra i finalerna. Kul att få vinna på ett sådant sätt och visa att nerverna håller under press, säger en lättad och lyckligt Daniel.

Med tre vinster på raken kan inte teamet annat än glädjas åt en perfekt start på rallyåret.

Daniel deltog även i det första svenska mästerskapet i virtuell bilsport dagen efter, under lördagen. Tävlingen kördes i Nordichallen och 12 simulatorer fanns på plats till de 24 deltagarna. Här var det banracing, förare mot förare och först in i ål som gällde. Trots en 8:e och en 5:e plats i semifinalerna gick han inte vidare till topp 12 och final. 

 -Riktigt spännande och proffsigt arrangemang. Är ju flera hundratals som kvalificerat hemma för att få komma hit och tävla. Kvalgränsen låg på plats sju i vardera förkval inför tävlingen och jag var åtta. Fick ändå delta som wildcard och är glad över att få känna konkurrensen bland den absoluta eliten i denna sport, avslutar Daniel.

Resultat SM-sprint i rally 2WD final:
Röjsel/Johansson
Hägg/Sundqvist +0.5
Sandberg/Bengtsson +4,9
Johansson/Livh +6,4
Lundberg/Arhusiander +6,5
Levin/Levin +10,1
Nordh/Stigh +11,8
Joons/Buskas +21,1

Kompletta resultat
Kval: http://www.raceconsulting.com/rally/resultat/tavling.jsp?tavling=1173
Final: http://www.raceconsulting.com/rally/resultat/tavling.jsp?tavling=1199

Svt:s sändning från både kval och final: https://www.svtplay.se/video/20719344/sm-veckan/sm-veckan-rally-rallycross-crosscart?start=auto&tab=2019

 

Regerande svenska mästaren i rallysprint Röjsel: "Ska försöka försvara guldet"

2019-01-29

Under SM-veckan i Helsingborg i juli månad 2018 fullföljde Daniel Röjsel äntligen målet om att inneha samtliga SM-medaljer i rallysprint, då han, tillsammans med sambon Matilda, tog sitt första SM-guld i tävlingen. På fredag är det dags igen i Sundsvall. Kan Smålands-masen försvara titeln?

 -Känner egentligen ingen press. Har alla valörer inom rallysprint, men det är klart att vi ska köra järnet från början. Det blir kul, konkurrensen i den tvåhjulsdrivna klassen är stenhård! säger Daniel.

Denna gång läser ordinarie co-drivern Mikael Johansson noterna när det återigen är dags för svensk rallysport att komma in i TV-rutan. Svt sänder som vanligt under SM-veckan och en 4 kilometer lång sträcka på snö och is utlovas, med målgång på travbanan i Sundsvall. Efter helgens seger i det ordinarie svenska mästerskapet inom rally ser Daniel fram emot att återigen tävla i sprint och det intensiva formatet det innefattar.
Han kommer dessutom att delta i SM i virtuell bilsport, det första någonsin, under lördagen. Mest på skoj.

 -Blir en ny och kul utmaning, men det saknas en hel del träningstimmar för att jag ska kunna konkurrera i toppen där, erkänner Daniel avslutningsvis.

TV-tider SM i rallysprint:
08:00-14:00 Kval Svt Play
14:00-16:00 Finaler Svt Play/Svt1

 

RÖJSEL & JOHANSSON SEGRADE I SM-PREMIÄREN

2019-01-26

Klassiska Bergslagsrallyt, i Ludvika med omnejd, arrangerades som deltävling ett i Rally-SM 2019. För ekipaget Daniel Röjsel med co-driver Mikael Johansson blev segern ett faktum efter ledning från start till mål

138 kilometer uppdelat på åtta sträckor under lördagen blev en tuff prövning för de tävlande. Hundratalet kom till start varav 65 ekipage med tvåhjulsdrivna bilar. Daniel och Mikael sågs som en av favoriterna inför start med sin framhjulsdrivna Opel Corsa. Helgen innan hade de vunnit en distrikstävling i Falun med god marginal.

De skulle däremot möta flera SM-medaljörer i material som definitivt inte var sämre än deras. 
Som bil nr 61 skulle rallyt handla mycket om att köra taktiskt med däcken. Vilket märktes efter att de började få problem med greppet i slutet på sträcka tre. Isen hade körts bort av tidigare startande och kvar i spåren fanns mycket grus. Framtill detta tillfälle hade Daniel och Mikael däremot redan hunnit köra till sig en ledning på hela 30 sekunder.
Sedan tappade de tid på i stort sett vartenda sträcka. Bilen kunde inte köras till hundra procent, då skulle inte däcken räcka. När marginalen var nere i 6 sekunder till fördel mot Robin Sandberg/Mathias Bengtsson inför sista sträckan, som mätte 10 kilometer, valde Daniel och Mikael att lägga på ett par fräscha framdäck som de haft med sig i bilen som reserv. Det taktiska draget lyckades och de utökade ledningen med ytterligare åtta sekunder.

 -Så skönt att vi äntligen får komma i mål med en bil som hållit måttet hela vägen, även om vi sinkades något av oljeläckage i mitten av tävlingen. Vet att farten finns och nu har vi fått visa det, även om vi tråkigt nog inte kunnat köra alla sträckor i maxtempo med tanke på att däcken skulle hålla, sa en nöjd Daniel vid målgång.

I tävlingen blev de dessutom 5:e bil totalt med de två fyrhjulsdrivna klasserna inräknade. Ekipaget leder nu tabellen i både SM och Junior-SM. Deltävling två, South Swedish Rally i Älmhult, körs inte förens första helgen i juni.

Resultat Bergslagsrallyt Trimmat 2WD:
Röjsel/Johansson 1:25:12,5
Sandberg/Bengtsson +14,4
Holmberg/Bäck +1:10,3

Kompletta resultat: http://www.raceconsulting.com/rally/resultat/tavling.jsp?tavling=1188


 

Röjsel & Johansson värmde upp med seger inför SM-premiären

Foto: Urban Jansson
Foto: Urban Jansson

2019-01-20

SMK Dalas Daniel Röjsel, med Co-drivern Mikael Johansson, Ludvika MS, kunde inte ha börjat rallyåret 2019 bättre än med seger i Tractive Winter Rally inför stundande SM-premiär i Ludvika

Smålandboende dalmasen, Daniel Röjsel, gör bland annat ny SM-satsning under 2019 tillsammans med Mikael Johanson, och inledde vintersäsongen med ett lyckat test under fredagen följt av Tractive Winter Rally i Falun under lördagen. Opel Corsan har uppdaterats efter förra säsongen och helgens körningar gav positivt svar på ändringarna.

Efter 3 sträckor om totalt 4 mil på isiga vägar omringade av en decimeter snö stod ekipaget som segrare med nästan två minuter till näst snabbaste tvåhjulsdrivna bil i tävlingen. Endast 3 sekunder saknades för att även kunna ta hem totalsegern då bara en fyrhjulsdriven bil placerade sig före.

 -Har gått klockrent sedan första kilometern med bilen under 2019. Redan nu är vi på precisionsnivå att jobbar med detaljer. Trodde faktiskt inte att vi skulle kunna utmana om totalsegern i detta startfält med några snabba 4WD-åkare, sa en nöjd Daniel efter lördagens tävling.

En bra start var precis vad de behövde då klassiska Bergslagsrallyt i Ludvika körs som premiärtävling i rally-SM redan nästa helg. Årets SM ser ut att bli det tuffaste på länge med ett stort antal tidigare SM-medaljörer i startlistan. En nyhet för i år är att juniorer och seniorers resultat slås ihop. Daniel och Mikael kommer därmed att kunna köra om både J-SM och SM-tecknet för tvåhjulsdrivna bilar.

 -Upplägget med att jag som junior även kan köra om SM-guldet är något jag väntat på länge, och tror passar perfekt då tempot helt klart räcker för att utmana om båda delarna, avslutar en laddad Daniel.

2019 avgörs det svenska mästerskapet i rally i 6 olika deltävlingar runt om i Sverige. Förutom det kommer även det svenska mästerskapet i rallysprint att köras på både vinter och sommarunderlag. Daniel är regerande svensk mästare i rallysprint i den tvåhjulsdrivna klassen.

 

Röjsel summerar framgångsrik säsong

loading...

2018-10-30

Den startade med besvikelse och problem, men fortsatte i succé´. Säsongen 2018 innehöll både med och motgångar, men övervägande framgång för team Röjsel

Att Daniel Röjsel och Nicklas Edvardsson skulle komma till start i SM-premiären i Vännäs med Kitcar-Opeln blev, efter många bud, klart strax före anmälningstiden gick ut. Många ifrågasatte bilvalet då en motor på ynka 1600cc skulle bli svår att hävda sig med bland SM-eliten. Daniel hade några veckor tidigare gjort ett test med bilen och valet var självklart, trots att han, både 2016 och 2017 sinkats av en Ford Fiesta med "för liten" motor. De bröt dock tävlingen i Vännäs av tekniska skäl men många skulle däremot ändra uppfattning om bil och även se Daniels förartalang när han, med samma bil, vann 2WD-klassen i LBC-ruschen i Lima för andra gången. Strax innan kom ekipaget 4:a i SM-debuten i 4WD-klassen mot internationellt motstånd i Östersund Winter Rally med en Ford Fiesta R5. Samma bil som han och Nicklas tog SM-silver i sprint med under SM-veckan i Skellefteå i mars månad, bakom klart mer rutinerade Mattias Adielsson och före minst lika rutinerade Jörgen Jonasson.

 -Trots att vintersäsongen började tungt med tekniska bekymmer fick jag ändå chansen att visa vad jag går för. Att jag kan prestera i underläge är helt klart, längtar dock tills jag får prestera med "rätt förutsättningar" sa Daniel efter vintern.

Vintersäsongen satte sina spår hos co-driver Edvardsson, som klev åt sidan på grund av sjukdom. In klev Mikael Johansson och fick lotsa Daniel i SSR och Rally Askersund. Två SM-tävlingar där farten helt klart fanns, men Kitcar-Opeln helt enkelt sa ifrån vid båda tillfällena. Därefter provade Daniel lyckan inom banracing efter 5 års uppehåll när han deltog i Swedish GT på hemmabanan i Anderstorp. Trots att han var sin egen chefsmekaniker, körde helt utan radiokommunikation, fick 30kg viktillägg och 20 sekunder tillägg vid depåstoppet, körde han in på en 2:a respektive en 3:e plats vid tävlingen, efter att bland annat kört om Thed Björk...

Kitcar-Corsan preppades till SM-veckan i Helsingborg. Tävlingen, som Daniel knappt lagt några förberedelser på, blev hans absolut bästa i hela karriären hittills. Lotsad av sambon Matilda, dock utan noter, vann hann samtliga omgångar överlägset och tog sitt första SM-guld. När förutsättningar är rätt...

Daniel hade beslutat sig för att inte fortsätta köra SM efter sommaruppehållet. Mestadels för att det var teoretiskt omöjligt att köra om segern då han saknade så pass mycket poäng. Istället gjorde han iordning samma Formula Ford som han 2013 vann Nordiska mästerskapet med i klassen Formula Ford Zetec. Bilen körde han i Jubileumsracet på Scandinaivan Raceway i Anderstorp och tog en trippelseger.

Säsongens sista tävling blev rallytävlingen Malmjärn Runt i Hofors i mitten av september. Det var första gången han körde Kitcar-Corsan på tävlingen, som han tidigare har vunnit i den andra Corsan. Bilvalet visade sig dock, första gången denna säsong, vara riktigt dåligt. Tungt fuktigt grus på vägarna gjorde att Daniel, lotsad av Mikael Johansson, tappade cirka 1 sek per kilometer mot tidigare år i den andra bilen. Det märktes även på resultatet då han blev 4:a.

 -Att ta mitt första SM-guld och att göra comeback i banracing är helt klart det som sätter prägeln på sommaren. Jag har lärt mig en hel del under årets gång och hoppas att jag kan sätta mycket av det i verk i framtiden, avslutar Daniel.

Daniels framtida karriär går ett år i taget. Även om prestationer under tävlingar, hur bra de än må vara, inte räcker till att komma vidare något nämnvärt på karriärstegen finns ändå tron kvar om att det ska vara fallet. Rätt kontakter och personer som trofast jobbar i kulisserna bakom Daniel är ett måste. Det självklara framtidsalternativet är Junior-VM, som verkar vara den bästa språngbrädan, om det inte vore för den budget som krävs och inte heller är anpassad för företag med marknad inom enbart Sverige. Tills dess att dem rätta ingredienserna är på plats kan Daniel bara göra det han är bäst på. Nämligen köra bil från punkt a till b på kortast möjliga tid, med rådande förutsättningar och göra det med glädje. Han tävlar inte för någon annan än sin egen skull och de som står närmst, såsom familj, vänner och samarbetspartners. Får det är få som verkligen förstår branschen och varför vissa verkar lyckas bättre än andra, utåt sett.

/Älmås Top Floor Racing
 

Röjsel skippade SM-final i rally - tog trippelseger i banracing

2018-09-10

Rallyföraren och dalmasen, Daniel Röjsel, bosatt i småländska Älmås utanför Anderstorp, hoppade över SM-finalen i rally för att köra Formula Ford när Scandinavian Raceway firade 50 år sedan det första racet kördes på banan. Även då var Formula Ford en av huvudklasserna

Efter tekniska bekymmer i tidigare deltävlingar i rally-SM hade Röjsel inte med medaljerna att göra när finalen gick av stapeln i Linköping under helgen. Istället passade han på att fira Scandinavian Raceways 50-års jubileum i samma Formula Ford han vann nordiska mästerskapet med 2013, på samma bana.

Historiska racingbilar av alla dess slag var ämnet för helgen, samt F1-uppvisning, sportbilsshow, drifting och demonstration från flygvapnet. Daniel körde den nyaste Formel Forden i det 14 bilar stora startfältet och var därmed överlägsen i alla tre race. 

 -Visste att jag skulle ha en fördel med bilen, som dessutom tillhandahålls av Mattsson Motorsport. Målet med helgen var att få så mycket körträning på asfalt som möjligt och att bjuda mina samarbetspartners på en trevlig dag, vilka var inbjudna till söndagens bravader. Tack vare Anderstorp Racing Club blev det ett fantasitskt jubileum med mycket publik. Jag ser redan fram emot ett 60-årsjubileum, säger en nöjd Daniel.

Röjsel har de senaste året ägnat karriären åt satsningar på rally, men gjorde comeback i racing i samband med STCC i Anderstorp, efter 5 års uppehåll.

 -Racing var det jag började med 2011. Det hade varit roligt att kunna kombinera de båda i framtiden, avslutar han.

Och så kan det mycket väl bli. 2019 medger han att planen är att köra om SM-guld i någon av klasserna i rally och att paralellt köra några GT-tävlingar i racing.
Nu till helgen är det däremot rally som gäller, i Hofors, med Mikael Johansson som co-driver.
 

Röjsel Svensk Mästare i Rallysprint

loading...

2018-07-05

4 brons och 1 silver har han sen innan, 22-årige Smålandsboende dalmasen, Daniel Röjsel. Under torsdagens rallytävling i samband med SM-Veckan i Helsingborg, tog han ett SM-guld i Sprint, och gjorde det med stil 

Landslagskörande Röjsel har haft stolpe ut under första halvan av 2018 med tekniska bekymmer. De få tillfällen allt har fungerat har det däremot gått bra, 4:a totalt i SM-deltävlingen Östersund Winter Rally, klasseger i stortävlingen i Lima, ett SM-silver i sprint (vinter) och pallplatser i racing comeback i samband med Swedish GT på Anderstorp. 
Nu kan han glädja sig åt att ha en av dom mest eftertraktade medaljören inom Svensk Rallysport, nämligen ett SM-guld i Rallysprint, klass 2WD.

Till skillnad från traditionellt rally med flera sträckor och etapper, körs samma sträcka flera gånger, och en kort sådan, i sprintformatet. I Svt-sända rallysprinten i Helsingborg kördes en 2,2 kilometer lång sträcka på, och runt Väla Motorbana. 
Daniel, som hade sambon Matilda som bisittare, var snabbast i alla fyra omgångarna. Segermarginalen blev tillslut 4,9 sekunder till tvåan framför hundratusentals TV-tittare på SVT1 och svtplay.se 
Och inte nog med detta, han hade endast 1 sekund upp till tredje bästa tid bland dom fyrhjulsdrivna ekipagen.

 -Helt fantastiskt. Så nöjd med min körning, ända från start i första omgången. Har inte heller behövt ändra något på bilen. Bara finslipat körningen hela tiden och drygat ut avståndet till konkurrenterna. Detta är helt klart ett stort mål i karriären, och att få ta ett SM-guld redan vid 22-års ålder i denna tuffa sport där alla kör mot alla är helt enormt. Tack alla som gör detta möjligt, sa en nöjd och lättad Daniel vid målgång


Resultat: https://www.resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/rally.jsp?tvlnr=2018030

TV-sändningar: https://www.svtplay.se/video/18425562/sm-veckan/sm-veckan-bilsport-rally-sprint-och-crosscart-finaler?start=auto&tab=2018
 

Röjsel på pallplats i racing comeback

loading...

2018-06-18

För snart 5 år sedan körde landslagsföraren inom rally, Daniel Röjsel, sin senaste tävling inom racing på bana. I helgens tävlingar på hemmabanan i Anderstorp gjorde han comeback

Daniel ställde upp i STCC:s supporterklass, Swedish GT, klassen för tävlingsmodifierade sportbilar, med en brittisk Chevron GR8. Bilen tillhandahålls av Mattsson Fasteners, precis som den Radical Daniel tävlade med för 5 år sedan. 

 -Det blev med väldigt kort varsel. Bilen blev klar i torsdags kväll och på fredagen, kvällen innan tävlingen skulle börja, var jag anmäld till den, säger Daniel

I Swedish GT körs två klasser, GTA och GTB. GTA är klassen för de snabbaste bilarna, såsom Ferrari 488, Audi R8 och Porsche 997. I GTB, där Daniel körde, finns bland annat Mercedes, Maserati, Ginetta, Lotus och Porsche Cayman.

Tävlingen började under fredagen med 50 minuters träning, följt av ett kval på 30 minuter uppdelat i två omgångar. I den första omgången av kvalet fick Daniel inte fritt spår och kvalade 6:a i GTB, vilket han ändrade rejält på genom att vara 1:a i den andra omgången.

Speciellt för Swedish GT är att i de båda 35 minuters racen ska varje team göra ett obligatorsikt depåstopp, med förarbyte. Man kan även köra helt själv, vilket Daniel gjorde, men måste likt de som byter förare, ändå stå i depån i 60 sekunder. 

Allt såg ljust ut, förutom vädret som ändrat från sol till regn inför söndagens 2 race, och fram tills Daniel fick reda på att tävlingsledningen tyckte att han hade för bra fart. De gav honom därmed 20 sekunder tillägg för det obligatoriska depåstoppet.

I race 1 jagade Daniel från bakre delen av fältet och gjorde omkörningar, till och med på regerande världsmästaren, Thed Björk, som delar bil med Prins Carl-Philip. Vid depåstoppet ville inte motorn starta i tid och 10 sekunder utöver de 20 i tillägg försvann. Daniel korsade mållinjen cirka 50 meter bakom vinnaren i klassen.

Race 2 startades bakom Safety Car på grund av kraftigt regn. När racet väl startade på riktigt gick det bara några varv innan två bilar körde ihop och Safety Car fick inta banan igen. Daniel hann aldrig få någon lucka i den ledning han hade och då alla gjorde depåstopp samtidigt hade han inte en chans att konkurrera om segern med 20 sekunder tillägg vid stoppet. Han satte däremot snabbast varvtid.

 -Både nöjd och missnöjd. Riktigt kul att köra racing igen. Att jag fick tidstillägg och dessutom straffvikt av tävlingsledningen är ju ett tecken på att jag fortfarande har det som krävs även inom racing. Synd att det var lite yttre faktorer som ställde till det i racen, men att ta två pallplatser i "hetluften" inom svensk racing är ju hur kul som helst, säger Daniel.

Daniel medger att racingtävlandet helt klart gav blodad tand för en fortsättning. 

 -Men rally är såklart med i tankarna. Att dubblera både racing och rally vore såklart intressant, avslutar han


 

Röjsel bröt SSR på topp

2018-05-13

Helgens tredje deltävling i Rally-SM, South Swedish Rally, med start och mål i Älmhult, blev inte långvarigt för landslagsföraren, Daniel Röjsel, tillsammans med co-drivern Mikael Johansson

12 sträckor om totalt 12,5 mil skulle avgöra tävlingen, som startade med två sträckor under fredagskvällen följt av resten på lördagen. För J-SM tävlande ekipaget, Daniel Röjsel och Mikael Johansson blev det ett kort rally, men ändå tillräckligt långt för att få ett kvitto på kapaciteten i deras Opel Corsa Maxi 6 KitCar. 

De inledde med att vara fyra i klassen efter fredagens två sträckor, trots att vägen blev väldigt uppkörd och därmed inte riktigt lämpade sig för bilens förmåga. Likaså var de fyra efter lördagens första sträcka, SS3. Daniel började däremot förstå Opeln igen efter ett uppehåll på nästan två år sedan senaste tävlingen på grus, vilket han visade genom att vara fem sekunder snabbare än tvåan i klassen på efterföljande SS4, som mätte 12 kilometer. På vägen tillbaka till Älmhult och service gick en ledning till styrservon sönder. Efter febrilt arbete att laga och byta ut trasiga delar fick teamet tillslut kasta in handduken när tiden inte räckte till för att få fortsätta i tävlingen.

 -Jag är härdad. Vet inte hur många gånger materialet svikit när vi har legat i topp i SM. Så jag är van, men det är klart att det hade varit roligt att fortsätta. Vi hade något bra på gång. Tråkigast för både oss och publik var nog ändå att inga ekipage tilläts av arrangören att starta om under hela lördagen, vilket brukar vara fallet i SM, och till och med i VM, säger en besviken Daniel.

Om tre veckor är de tillbaka igen då deltävling fyra körs i Askersund. Då är förhoppningsvis även Daniels ordinarie co-driver, Nicklas Edvardsson, på plats igen efter att ha fått stå över helgens tävling på grund av skada.

Resultat: https://www.resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/rally.jsp?tvlnr=2018004
Rally-SM: http://www.rallysm.se
 

Röjsel startar sommarsäsongen i Älmhult

2018-05-06

22-årige landslagsföraren i rally, Daniel Röjsel, från Falun bosatt i Anderstorp, startar sommarsäsongen med SM-deltävlingen, South Swedish Rally

Tävlingen körs 11-12 maj i Älmhult med omnejd. Daniel, som senast kom till start i trimmat 4WD, återgår till J-SM i samma Opel Corsa Maxi 6 KitCar som han och co-drivern Nicklas Edvardsson vann med i Lima i mars månad. Däremot avstår Nicklas tävlingen med ett knä som inte är i form. Förhoppningen är att det bara är tillfälligt. Istället tar Mikael Johansson plats som co-driver och gör därmed sin tredje tävling med Daniel.

 -Ska bli roligt att komma igång igen. Har inte suttit i en rallybil sen slutet av mars. Vi ska köra ett test nu på onsdag och jag hoppas och tror att jag kommer in i det snabbt. Jag tror också att vi har en stor chans att göra bra resultat i Älmhult. Det var riktigt motiverande när bilen fungerade så pass bra att vi vann fyra av fem sträckor i stenhård konkurrens i Lima, säger Daniel.

South Swedish Rally i Älmhult är den tredje av sex deltävlingar i Rally-SM 2018. Tävlingen startar med två sträckor på fredagen, följt av tio sträckor under lördagen. Totalt ska dom 83 ekipagen köra 12,5 mil tävling. 

 

Röjsel & Edvardsson silvermedaljörer i Sprint-SM

2018-03-25

Under söndagen tog 22-årige landslagsföraren Daniel Röjsel, SMK Dala Falun, tillsammans med co-drivern, Nicklas Edvardsson, silvermedalj i rallysprint efter tät kamp i samband SM-veckan i Skellefteå

Som vanligt under SM-veckan fanns Svt på plats och sände tävlingarna. Klutmarks motorstadion stod som värd för Rally, Crosskart och Rallycross. Motorsport står ofta högt bland tittarsiffrorna, rekordet för en SM-vecka ligger på 800 000 unika tittare.

Rallysprinten bestod av en fyra kilometer tekniskt och utmanande sträcka på snö och is, där det bästa av två kvalåk räknades för att de åtta snabbaste skulle göra upp i en final där två sammanslagna åk räknades.

Daniel och Nicklas var tvåa i 4WD med deras Ford Fiesta R5 efter kvalet, 1,9 sekunder efter snabbaste. 

 -Riktigt bra att vi är så nära direkt trots min lilla rutin av en fyrhjulsdriven bil. Känns lite som att jag får träna mig igenom omgångarna och improvisera. Det är något nytt att lära hela tiden, sa Daniel efter kvalet

Daniel hade problem att få runt bilen i de tvära hårnålssvängarna i kvalen och fick till och med backa i kval nummer två. Till finalerna gjordes justeringar på bilen för att få den att passa de tekniska delarna av sträckan.

Daniel gjorde ett bra första åk i finalen och vår tvåa före rutinerade Jörgen Jonasson, men kunde inte riktigt rå på internationellt erfarna Mattias Adielsson.
I final två var Daniel en av få, som inte försämrade sin egen tid och drygade ut avståndet till Jonasson samtidigt som Adielsson drygade ut sin ledning och tog därmed guldet.

 -Jag har fyra SM-brons sedan tidigare i rallysammanhang, så ett silver är ju ett steg i rätt riktigt. Att vi skulle kunna rå på Adielsson med sina mil i en R5-bil under vintern var mycket begärt men att kunna hålla resten av startfältet bakom sig hela tävlingen känns riktigt bra. Det är också väldigt lärorikt att köra sprint trots att sträckan är förhållandevis kort. Jag vill tacka alla som följt oss, stöttat och på ett eller annat vis varit del av denna framgång, avslutar en nöjd Daniel


Slutligt resultat final: http://tavlingsconsult.com/wp-content/uploads/2018/03/Vintersprinten-2018-03-251.pdf
 

Limasegrade för tredje året i rad

2018-03-11

22-årige landslagsföraren, Daniel Röjsel, tillsammans med co-drivern, Nicklas Edvardsson, båda tävlandes för SMK Dala, vann återigen den klassiska LBC-ruschen i Lima

2016 stod de överst på pallen bland de som tävlar i tvåhjulsdrivna bilar och 2017 debuterade Daniel i en fyrhjulsdriven bil och vann storslaget hela tävlingen totalt. 2018 var ekipaget tillbaka och var, precis som 2016, snabbast bland alla som tävlar med en tvåhjulsdriven bil.

Över 200 ekipage startade tävlingen och skulle ta sig an dom fem sträckorna om totalt nio mil bland höga snövallar i Sälenfjällen.

Av de fem sträckorna vann Daniel och Nicklas fyra av dem i sin Opel Corsa Maxi 6 Kit Car. På SS3 fick de se sig slagna av hemmasonen Andreas Levin med cirka fem sekunder efter att, som så många andra, missat inbromsningen till en vägkorsning och fått vända. 

Dramatiskt blev det även efter målgång på SS2. På vägen mot serviceplatsen i Lima började det skramla ordentligt om bilen. Daniel stannade bilen och konstaterade så småningom att drivaxeln vänster fram hade lossnat från växellådan. Som tur var lyckades Daniel, efter mycket om och men, få tillbaka några av bultarna så att de kunda ta sig till servicen för att få i resten. Tur i oturen och med teamwork kunde de fortsätta tävlingen utan tidstillägg.

 -Jättenöjd med tävlingen. På sträckorna har bilen och Michelin-däcken fungerat suveränt! Det är så häftigt att vi har kunnat sätta så bra tider jämnfört med konkurrenterna. Jag tror att jag har fördel av att jag har åkt racing på bana tidigare. Gäller att åka med precision och med så lite sladd som möjligt på dem breda Limavägarna för att hela tiden ha farten uppe, säger en mycket nöjd Daniel

Nicklas om tävlingen:
 -Vilken förmån att få åka med Daniel. Han visar gång på gång vilken stor talang han är. Att hoppa mellan olika bilar och ändå prestera på topp år så himla bra gjort. Att sätta dessa tider i Lima med 1,6 liters motor är riktigt stort, SS4 och SS5 var hur fränt som helst. Extra tack skall vår service ha som fixade bilen (på serviceplatsen) på minimal servicetid inför SS3

Nu laddar teamet för SM-veckan i Skellefteå där de ska köra om medaljerna i Sprint-SM den 25:e mars. Till tävlingen kommer de till start i en fyrhjulsdriven Ford Fiesta R5.


Resultat LBC-ruschen: http://www.raceconsulting.com/rally/resultat/tavling.jsp?tavling=1118
 

Röjsel över förväntan i Östersund

2018-02-25

Landslagsföraren, Daniel Röjsel, tillsammans med co-drivern, Nicklas Edvardsson, kom till start för första gången i Rally-SM:s högsta klass, trimmat 4WD, i helgens Östersund Winter Rally, och gjorde det med bravur.

De visste att motståndet skulle bli tufft, till och med det tuffaste på många år. Medan Daniel hade cirka 20 mil i ryggen totalt i en fyrhjulsdriven bil kom några av de tävlande i klassen med ett helt Rally Sweden bakom sig med en längd av över 30 mil. Även om ekipaget Röjsel/Edvardsson gjort succé i bilen tidigare med totalseger i debuttävlingen var målsättning och fokus på att ha roligt och skaffa mer erfarenhet.

Den nästan 11 mil långa tävlingen, uppdelad i sju sträckor, startade ordentligt på fredagskvällen med en cirka 2,5 mil lång sträcka i bäcksvart mörker. Daniel och Nicklas kände på underlaget i den Ford Fiesta R5 de satt i för att få en bra känsla inför lördagen. I mål var de ändå fyra i klassen. Kvällens avslutades med en kort sträcka bland publiken på travbanan i Östersund.

Lördag morgon startade, likt fredagen, ordentligt med en 3,3 mil lång sträcka. Daniel och Nicklas fick problem med den eluppvärmda framrutan i bilen mitt på sträckan och sikten försämrades kraftigt. Trots det kunde de hålla en sjätteplats i klassen.

SS4 och 5 var av betydligt mer tekniskt och krokigt karaktär med snövallar på en och en halv meter. Här kände sig Daniel mer komfortabel med att prova bilens väghållning och kapacitet. Det gav resultat då de direkt tog en sträckseger på SS4, följt av en andratid på SS5.

Daniel innan på servicen innan SS6:
 -Börjar bli varm i kläderna nu. Vågade inte riktigt utnyttja bilen igår och på den första sträckan i morse. Karaktären på vägen under SS4 och 5 bjud in till mer vågad körning. Jag trodde däremot inte att första sträcksegern skulle komma så här tidigt med tanke på motståndet. Jäklar vad kul det är! 

SS6, den klassiska Husås-Andviken, på cirka tre mil är en favorit bland de flesta tävlande. Bred, kuperad och krokig väg byts av med smala stickvägar och kräver fokus och koncentration. Sträckningen var densamma som SS1 plus ytterligare en stickväg. Daniels förarutveckling visades tydligt när de var endast tre tiondelar per kilometer efter snabbaste jämfört med cirka en sekund per kilomteter efter snabbaste första varvet. Det räckte till en fjärdetid i klassen och förutom 2 bonuspoäng då sträckan kördes som en så kallad Power Stage, säkrade de en stadigt fjärdeplats inför avslutningen på travet, där de tog en andratid på sträckan.

 -Helt enligt planen och till och med över förväntan. Att kunna komma så nära Adielsson och Åhlin, som nosade på toppen i WRC2 under Rally Sweden är riktigt bra med tanke på den lilla erfarnehet jag har av en bil av denna typ. Trots att tempot har ökat stadigt hela helgen har körningen varit disciplinerad utan några onämnbara misstag. Jag är väldigt tacksam för att vi har kunnat göra denna tävling och mycket tacksam för allt stöd, sa en nöjd Daniel vid målgång. 

Nicklas vid målgång:
 -Slutar inte imponeras av Daniels sätt att ta sig an de utmaningar han ställs inför. Han följde planen att från början försöka hitta rytmen och känslan för bilen för att allt eftersom försöka öka tempot. Redan på SS4 slog han till med att bli sträcksnabbast och på efterföljande sträckor var resultatet 2:a, 4a: och 2:a.
Att sätta sådana tider efter så lite tid i en R5:a, 20 mil i fjol och tre mil test inför denna tävling, är riktigt bra och bådar gott för framtiden.


Om ekipaget kommer till start i klassen resten av SM-säsongen återstår att se. Vad som är helt klart är att de ställer upp med samma bil i Svt-sända SM-veckan i Skellefteå om en månad där de ska vara med när medaljerna ska fördelas i Sprint-SM.


Resultat Östersund Winter Rally: https://www.resultatservice.com/resserv/v2/results/result.jsp?tvlnr=2018008&deltvlnr=1 

Röjsel byter klass - kör Trimmat 4WD i Östersund

loading...

2018-02-12

SM-premiären i Vännäs gick allt annat än planerat för Daniel Röjsel tillsammans med co-drivern Nicklas Edvardsson efter att de fått bryta i J-SM med tekniska problem. Det resulterade i att de nu provar vingarna i en helt annan bil och klass i Rally-SM:s andra deltävling, Östersund Winter Rally.

De kommer till start i högsta klassen, trimmat 4WD, i en Ford Fiesta R5, men har inga ambitioner eller målsättning vad gäller resultatet. Daniel tar sig an uppgiften med ödmjukhet.

 -Vi möter ju stenhårt motstånd av ekipage med internationell erfarenhet och flera kommer dessutom direkt ifrån Rally Sweden. Det absolut viktigaste för oss är att ha kul, och då brukar också farten komma. Jag behöver fylla på den 20 mil korta erfarenheten av en bil i detta slag, säger Daniel.

Om det blir trimmat 4WD i resterande fyra deltävlingar efter Östersund återstår att se. Teamet siktar på att ta tävling för tävling. 

Inför Östersund Winter Rally kommer Daniel att köra bilen, som är densamma som de körde i utvalda tävlingar förra året, ett par mil för att bli varm i kläderna.

 -Jag vill tacka alla som gör detta möjligt, särskilt Kenny Stavbom som ordnat en bra deal som gynnar oss båda vad gäller bilhyran. Ska bli väldigt kul att komma till Östersund i denna bil. För mig är det bland det bästa jag vet att köra en bil av denna typ, avslutar Daniel.

Östersund Winter Rally går av stapeln den 23-24 februari och mäter nästan 11 mil uppdelat på 7 sträckor.

Länkar:

Rally-SM: http://www.rallysm.se

Resultat: https://www.resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/rally.jsp?tvlnr=2018008

Rallyradio: http://rallylive.se


 

Röjsels Rally Vännäs blev kort men snabbt

2018-02-04

Premiären i årets Rally-SM, Rally Vännäs, blev en kort men snabb historia för Daniel Röjsel tillsammans med co-drivern Nicklas Edvardsson, efter att de fått slänga in handduken redan efter den första etappen.

Redan innan start började problemen, inte bara för kombinationen Röjsel/Edvardsson, utan även för de flesta tävlande som skulle ta sig genom snöovädret till Vännäs utanför Umeå. Många fastnade i timmars bilkö och få kunde undvara sig tillräcklig sömn inför fredagens rekognosering av sträckorna som började tidigt på morgonen. 

Närmare 12 mil skulle avgöra tävlingen i däremot helt perfekta väderförhållanden. Ett antal minusgrader och stor snömängd. Av tre etapper skulle den första om tre sträckor köras under fredagskvällen i mörker.

 -Allt känns bra inför starten och vi har gjort ett strålande jobb med att skriva noter på sträckorna, trots att vi bara fick några timmars sömn efter att ha fastnat i bilkö på vägen upp, sa Daniel innan start.

Den första sträckan gick inne i Vännäs för att vara lättillgänglig för publiken. Vid ett stort slag i vägen på den cirka två kilometer korta sträckan fick stötdämparna på Röjsel och Edvardssons Opel Corsa bekänna färg, med råge. Och där började också problemen. På sträcka två fångade, även där, inte stötdämparna upp ojämnheterna och Daniel fick bromsa på raksträckorna för att hålla bilen på vägen. De vann ändå sträckan och drygade ut ledningen i klassen. Inför kvällens sista sträcka, SS3 la bilen av innan start. Problemet visade sig vara knappen till bänslepumpen som sluta att fungera. Lösningen var att tjuvkoppla kablarna bakom instrumentbrädan. Det tog 10 minuter att åtgärda felet och de fick då transportprickar för att de blev för sena till start. Väl på sträckan tog de en andratid i klassen trots allt. 

Planen var att kolla igenom stötdämparna, åtgärda eventuella fel och ändra inställningarna under kvällens service. Tyvärr gick det inte att få bilen klar i tid och Daniel och Nicklas fick därmed enligt reglerna inte fortsätta.

 -Typiskt. Farten finns helt klart och det är alltid tråkigt när yttre påverkan gör att man får släng in handduken, sa Daniel under fredagskvällen.

Nästa deltävling körs i Östersund om cirka tre veckor. Daniel och Nicklas planerar att komma till start. Om det blir med samma Opel Corsa Maxi 6 KitCar återstår att se.
 

Daniel Röjsel till start i SM-premiären i Vännäs

2018-01-21

22-årige landslagsföraren Daniel Röjsel laddar för start i SM-premiären, Rally Vännäs, tillsammans med ordinarie co-drivern Nicklas Edvardsson

Ekipaget, som har tävlat ihop i snart fyra och ett halvt år, går från en unik bil till en annan. 2016 och 2017 tog de bland annat SM-brons för juniorer i en Ford Fiesta med en trecylindrig motor på en liter i volym. Nu kommer de till start i en Opel Corsa Maxi 6 Kit Car som även den, härstammar ur ett fabriksbygge. Bilen är den enda Opeln i detta utförande som rullar i Sverige, och som dessutom Daniel och Nicklas tog ett brons med i Sprint-SM 2015. Målet är även i år SM för juniorer (18-25 år), men Daniel erkänner också att det även finns andra planer. Ända sedan de vann sin debut i högsta klassen, Trimmat 4WD, i en av Sveriges största och tuffaste tävlingar som gick av stapeln i Lima förra vintern, och detta med minimala förberedelser, menar han att målet därefter varit att på allvar köra i högsta klassen i en R5-bil.
 
 -Det målet tar längre tid att nå än vad vi räknat med och säsongen väntar inte på oss. Då känns det naturligt att parallellt köra SM i en annan bil och klass där vi kan hålla igång körningen samtidigt som våra samarbetspartners återigen får medverka i en minst lika bra och seriös satsning som de senaste åren, säger Daniel.

Daniel utesluter däremot inte ett klassbyte under säsongen. Då troligtvis i några av de större tävlingarna utöver SM.

 -Det är ett moget och genomtänkt beslut av Daniel att starta upp säsongen i en annan bil än det som var målet. För att åka i högsta klassen och lyckas där krävs det att samtliga pusselbitar är på plats innan man drar igång. Detta är väldigt viktigt för att det skall bli harmoni kring tävlandet vilket är en nyckel till bra resultat. Allt känns ändå kanonbra inför Vännäs och vi har förberett oss väl för att ta oss an det tuffa motståndet som väntar i den klass vi skall tävla i. Vår övertygelse är att vi skall nå vårt mål att åka i Trimmat 4WD till sist, för Daniel bevisade under 2017 att det är i den klassen han hör hemma, säger Nicklas.

Vad gäller säsongen i SM för juniorer ser Daniel positivt på kommande utmaning och ser det som en utveckling i karriären.

 -Det kommer inte att bli lätt i årets SM. Många bra förare och co-drivers i bra material. Men vi ska göra vårt bästa och räcker inte det, får vi analysera och förbättra oss kort och gott, säger Daniel.

Rally Vännäs går av stapeln den 2:a-3:e februari där 9st sträckor på ca 11 mil väntar.


För mer info om Rally-SM: http://www.rallysm.se

 

DAniel Röjsel fortsätter i landslaget 2018

2018-01-15

Vid en presskonferens tidigare idag meddelade Svenska Bilsportförbundet vilka som har blivit uttagna till årets landslag i dom olika grenarna inom motorsport. 22-årige dalmasen Daniel Röjsel, bosatt i Småländska Anderstorp, fanns med som en av de tre juniorerna i rally.

Daniel har funnits med i landslaget från och med förra årets uttagning, och får nu alltså fortsatt förtroende. Något han ser positivt på.

 -Att lyckas som utövare inom motorsport innebär så mycket mer än att bara kunna utöva tävlingsmomentet på bästa sätt, alltså att köra bil. Landslaget ser jag därför som en pusselbit i helheten som avgör om jag lyckas eller inte. Att vara en av tre juniorer borde också vara ett bevis på att jag tillhör dom bästa i Sverige, säger Daniel.

De uttagna i landslaget kommer att bli inbjudna till olika kör- och träningsläger under året för att utvecklas tillsammans. Utöver det, erbjuder landslaget stöd i form av personliga tränare, idrottspsykologer och kostrådgivare.

Läs mer om landslaget och Svenska Bilsportförbundet på: http://www.sbf.se/Sportgrenar/Landslaget/ 

Röjsel och Edvardsson tog SM-brons för andra året i rad

2017-09-10

I helgens East Sweden Rally i Linköping, som var final i Rally-SM, skulle medaljerna fördelas i alla klasser. Daniel Röjsel tillsammans med co-drivern Nicklas Edvardsson hade chans på guldet i klassen för juniorer i deras Ford Fiesta R2 EcoBoost, men blev stoppade av en tidig punktering.

Inför tävlingen låg de trea, endast tre poäng ifrån silver och 14 ifrån guldet. Målet var inställt på att genonföra en tävling på bästa sätt och därmed konkurrera om guldet ända till sista sträckan var körd.

Det började bra redan på den första av totalt nio sträckor där ekipaget, med Ford-Sverige uppbackning, gjorde näst snabbaste tid med en tiondel upp till ledning. Halvvägs in på den drygt två mil långa SS2 körde de punktering höger fram på något som förmodligen var en vass sten i spåret. De tappade nästan fyra minuter och därmed grusades chanserna om att kunna utmana om guldet. 

 -Ja vad ska man göra. Jag uppfattade aldrig att det låg något i spåret men pang sa det och luften gick ur däcket. Det vi kan göra nu är att fortsätta att köra som vanligt, det är ju långt kvar av tävlingen och allt kan hända, sa Daniel efter sträckan.

På SS3 hade de börjat om på nytt och satte en riktigt bra tid i mörkret innan det var dags för nattvila då resterande sex sträckor skulle köras under lördagen.

Det regnade hela lördag förmiddag och det, i kombination med de tekniska och krokiga vägarna, gjorde att Daniel och Nicklas trivdes riktigt bra. Efter bland annat två sträcksegrar hade de kört upp sig från 12:a till 6:a i klassen innan allt skulle avgöras på dom två resterande sträckorna efter lunch. 

Marginalen upp till femte plats var en minut och de lyckades köra ikapp över 30 sekunder innan målgång.

Trots punktering och ett resultat som därmed blev lidande i tävlingen tog de ändå SM-brons för andra året i rad i klassen otrimmat JSM. 

 -Jag och Nicklas vill tacka teamet, alla samarbetspartners och alla som stöttar oss på ett eller annat vis för en otroligt rolig, lärorik och spännande säsong! Vi har gjort det vi kan och vissa saker kan man bara inte styra över i den här sporten, såsom tekniska bekymmer. Ett brons för andra året i rad visar att lägstanivån är hög och vi kommer att jobba stenhårt för att göra ett minst lika bra 2018! sa en nöjd Daniel vid målgång.

East Sweden Rally rundade alltså av årets säsong i Rally-SM. För Fordteamet återstår event med Fordåterförsäljare och samabetspartners samtidigt som planeringen för 2018 är i full gång.


Resultat, East Sweden Rally: http://www.resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/rally.jsp?tvlnr=2017017

Slutlig poängställning i Rally-SM: http://www.rallysm.se/resultat/

 

Röjsel siktar högre trots säkrad SM-medalj

2017-08-20

Den femte och näst sista deltävlingen i Rally-SM avgjordes i Köping då Kolsvarundan kördes med start på fredagskvällen.

Ford Sverige-ekipaget Daniel Röjsel och Nicklas Edvardsson kom till Köping med förhoppningen om att plocka tillräckligt med poäng för att kunna utmana om SM-guldet i deras Ford Fiesta EcoBoost. Sex poäng saknades till ledningen från deras tredjeplats i tabellen bland juniorerna.

Redan från start i den drygt 10 mil långa tävlingen uppdelat på nio sträckor var de med i matchen. Efter fredagens tre sträckor var de endast 1,5 sekunder ifrån ledning efter nästan två mils körning totalt.

 -Bra start på tävlingen. Gäller att utnyttja varenda meter av vägen på rätt sätt. Var lite för tam i början på SS3 men det ser bra ut inför morgondagen, sa Daniel vid kvällsservicen.

På lördagsmorgonen såg förutsättningarna helt annorlunda ut mot fredagen. Regnet öste ner redan tidigt på morgonen. När första sträckan startade vid niotiden hade regnet avtagit men den drygt två mil långa sträckan var mycket blöt. Daniel och Nicklas följde planen, att köra så fort som möjligt oavsett. I mål på sträckan var de sju sekunder före SM-ledande Elias Lundberg och hela 20 sekunder före tvåan i mästerskapet, Sebastian Johansson. 

Efter lördagens tre första sträckor var Ford-ekipaget i ledning med fem sekunder före Lundberg och hade målsättningen att upprepa förmiddagens bedrift när samma sträckor skulle köras igen på eftermiddagen. Nu hade det även torkat upp. 

Vid andra vändan på den drygt två mil långa sträckan tappade de 18 sekunder.

 -Har nog aldrig gjort en så bra långsträcka någonsin. Körde som om det vore en sprintstäcka och attackerade i varenda sväng. Vi har däremot problem med att få turbon att ladda ordentligt och tappar för mycket på långa raksträckor, säger Daniel.

Problemen fortsatte dom två resterande sträckorna och de lyckades trots allt plocka hem andraplatsen i klassen och ta en bonuspoäng genom att vara näst snabbast på sista sträckan som var något krokigare.

 -Vi är jättenöjda med vår prestation den här helgen! Ända från förberedelser till rekognosering av sträckorna och själva genomförandet av tävlingen har det gått galant. Tyvärr fick vi ge bort ledningen på lördagseftermiddagen men i kompensation för turboproblemen fick jag göra mitt yttersta i körningen för att hänga med. Väldigt lärorikt, sa en nöjd Daniel vid målrampen i Köping.

Efter summering av poängutdelningen kan det nu konstateras att de tre första i SM-tabellen ligger så pass långt före att alla får medalj. Daniel Röjsel och Nicklas Edvardsson siktar naturligtvis på att vara de som plockar hem guldmedaljen.

Finalen går av stapeln den 8-9 september då East Sweden Rally körs i Linköping.Resultat: http://www.resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/rally.jsp?tvlnr=2017016

Poängställning: http://www.rallysm.se/resultat/

East Sweden Rally: http://www.eastswedenrally.se


 

Röjsel redo för slutspurten I SM

2017-08-15

Daniel Röjsel tillsammans med co-drivern Nicklas Edvardsson är redo att ta sig an medaljkampen i slutspurten av årets Rally-SM då femte och näst sista deltävlingen står för dörren.

Nu på fredag kväll startar Kolsvarundan i Köping med omnejd. Ford Sverige-supportade ekipaget Daniel Röjsel och Nicklas Edvardsson kommer att göra allt i sin makt för att ändra trean på tabellen till en etta i klassen för juniorer i otrimmade bilar. Endast sex poäng saknas och en seger ger 25 poäng. Över tio mil och nio sträckor handlar det hela om och tävlingen avslutas på lördag kväll.

Tidigare under säsongen har de bland annat ett par pallplatser och en seger ifrån Östersund Winter Rally. Nicklas skadade sig utanför rallytävlandet och fick avstå två deltävlingar men är nu tillbaka mer redo än någonsin. Under sommaruppehållet bytte de även framhjulsdrift till fyrhjulsdrift då de återigen gjorde toppresultat i en hyrd Ford Fiesta R5 bland tufft motstånd. En bra uppladdning med andra ord. 

 -Vi ska göra allt vi kan för att få så mycket poäng som möjligt med oss hem. Det är stenhård konkurrens i klassen och vi har haft det tufft tidigare under säsongen. Det finns potential i bilen samtidigt som mycket är regelstyrt och svårt att påverka själv i en fabriksbil som denna. Små förbättringar har gjorts under sommaren men det vi kan och måste göra för att ligga steget före är att fokusera på varenda detalj i tävlandet nu i helgen, säger Daniel.

Efter Kolsvarundan återstår East Sweden Rally i Linköping 8-9 september dit Ford-ekipaget återigen hoppas kunna komma som segerkandidat till mästerskapet.


Liveresultat under helgens tävling kommer att finnas på följande länk: http://www.resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/rally.jsp?tvlnr=2017016


Rallyradion sänder som vanligt med sändningsstart kl 17:00 på fredag och kl 08:30 på lördag. Länk hittas här: https://sbfplay.solidtango.com/live/rallyradio-fran-kolsvarundan-med-rally-live--2
 

SM-brons och ny 4WD-succé för Röjsel

Foto: JCrallypics
Foto: JCrallypics
En nöjd Daniel efter ett brons i Sprint-SM i backe. En nöjd Daniel efter ett brons i Sprint-SM i backe.

2016-07-09

Daniel Röjsel visade återigen kapaciteten i en fyrhjulsdriven rallybil med två toppresultat under de senaste dagarna.

I onsdags inleddes tävlingsveckan för Daniels del då han fick testa bilen, en fyrhjulsdriven Ford Fiesta R5, på grusunderlag för första gången. Ett par mil kördes och därefter stod Sprint-SM i backe i Borås på schemat. 

Tävlingen startade på torsdag förmiddag med ett träningsåk i den 1 kilometer långa backen som preparerats för just sådana tävlingar. I de båda kvalåken presterade Daniel tredjetider och allt såg därmed ljust ut inför de två finalomgångarna, som dessutom sändes direkt i Svt1 i samband med SM-veckan.

Kvalet avgjorde startpositionen till finalerna där alla tider nollades. Efter två suveräna åk där Daniel även satte snabbaste mellantiderna tog han tillslut ett brons, bara 6 tiondelar ifrån guld!

 -Det borde ju inte gå med så lite rutin i bilen, men jag gjorde det! Backen blev väldigt uppkörd så jag fick lära mig hur fort man kan åka med den grymma väghållningen det är i bilen. Att det var så nära till guldet visar ju också att jag kom in i körningen väldigt snabbt! säger Daniel.

Efter tävlingen i Borås var det dags för nästa anhalt, nämligen en publiklockande uppvisningskörning med insamling till barncancer och barndiabetesfonden vid Ericsbergs Slott under fredagskvällen följt av stortävlingen, Slottssprinten, under lördagen.

Till skillnad från Backtävlingen är Slottssprinten en rallytävling med notade sträckor, vilket innebar att Nicklas Edvardsson fick ta plats i co-driver stolen igen. 
Över 200 startade tävlingen varav hela 40 ekipage i Daniel och Nicklas klass, 4WD.

Regnet öste ner på lördag morgon och skapade en rejäl utmaning för ekipagen. Daniel och Nicklas tog sig igenom hala och leriga SS1 med en tredjetid i klassen. 

 -Inte nöjd alls med sträckan, fick inget flyt. Men jag har inte ens kört tvåhjulsdriven bil i något liknande underlag. Blev svårt att köra bestämt men det var lärorikt, sa Daniel efter sträckan.

Det torkade upp mer ju längre tävlingen pågick och i takt med detta ökade farten för Ford-ekipaget. Inför sista sträckan låg de tvåa i klassen och behöll placeringen till mål genom att vara näst snabbast på den fjärde och sista sträckan. Då efter totalt 38 kilometers körning.

 -Vi är jättenöjda! Återigen ett otroligt bra resultat med tanke på den lilla rutin jag har i bilen. Fick även ta lärdom i hur det är att hantera bilen på halt underlag, sa en nöjd Daniel efter målgång.

Efter totalsegern i Lima i vintras och veckans tävlingar har Daniel totalt 20 mil bakom ratten i en fyrhjulsdriven bil och trots resultaten går utvecklingen fortfarande rakt uppåt. Efter sommaren är Daniel och Nicklas tillbaka i den ordinare satsningen tillsammans med Ford Sverige i den tvåhjulsdrivna EcoBoost-Fiestan. Kolsvarundan heter tävlingen och går av stapeln den 18:e augusti. I tabellen ligger de trea i J-SM tätt bakom framförvarande placeringar.


Resultat Sprint-SM i backe: http://datapolen.se/2017/sprintsmbacke2017.htm

Resultat Slottssprinten: http://www.resultatservice.com/rally/2017/slottssprinten/slutres1.pdf

Sändningen från finalåken i Sprint-SM i backe finns på länken: https://www.svtplay.se/video/13868068/sm-veckan/titel-ovrigt-sm-veckan-sommar-2017-7-jul-14-05?start=auto&tab=senaste

Daniels första åk är cirka 1:28:11 in i sändningen och åk 2 är cirka 3:11:00 in.

 

Röjsel i nytt 4WD-inhopp
"Kostar mig dyra pengar men jag kan inte låta bli"

loading...

2017-07-02

I mars månad slog han till med dunder och brak när han totalvann vinters höjdardtävling, LBC-ruschen i Lima, bland det mest meriterande startfältet i rallysammanhang på länge och med bara 5 mils testande i en fyrhjuldsriven rallybil. Kommande vecka är det återigen dags för Daniel Röjsel att sätta sig bakom ratten i samma bil, i inte mindre än två tävlingar!

Sommarens SM-vecka är i full gång i Borås. På torsdag gästar bilsporten Himlabacken där SM-medaljerna i Backe ska delas ut. Daniel Röjsel kommer att stå på startlinjen i samma Ford Fiesta R5 som han och co-drivern Nicklas Edvardsson totalvann med i Lima. Sträckan, som går på mestadels grus, är cirka en kilometer och körs i fem omgångar, ett träningsåk, två kvalåk och två finalåk. Allt sänds i SVT. 

 -Ska bli otroligt kul att få sitta bakom ratten på den här bilen igen. Back-SM blir mycket spännande och jag tror att jag har en bra chans på medalj. Om inte annat blir det ett bra genrep inför lördagens tävling, säger Daniel.

Ja för på lördag är det nämligen tävling igen då Katrineholms MK anordnar sommarens höjdpunkt i rallysammanhang. Tävlingen heter Slottssprinten och utgår ifrån Ericsbergs slott med allt från till kändisbesök till grillfest på agendan. Likt tävlingen i Lima i vintras möter Daniel även här tufft motstånd. Nästan 40 bilar startar i klassen och listan på förare med SM-medalj i bagaget kan räknas lång. Daniels ordinare co-driver, Nicklas Edvardsson, kommer också att ta plats efter över en månads rehabilitering från sin revbensskada.

Daniel, som annars tävlar under Ford Sveriges fana med deras 3-cylindriga enliters-Fiesta, gör inhoppet kommande vecka i privat regi, precis som i Lima. Något han hoppas kunna mynna ut i något stort i framtiden.

 -Det är ju ingen hemlighet att jag vill sitta i en fyrhjulsdriven bil på heltid inom en snar framtid. Jag ser detta som en investering och hoppas att det kan få ringar på vattnet. Vi har ju redan visat kapaciteten en gång i vintras men det skadar inte att försöka igen. Kostar mig dyra pengar men jag kan inte låta bli, det är ju så otroligt kul, avslutar Daniel med ett leende.


Backtävlingen i Borås sänds på SVT och SVT Play. Kvalen startar kl12:00 och finalerna börjar sändas kl16:00.

Mer om sändningstiderna: https://www.svt.se/sport/sm-veckan/sm-veckan-boras-2017/
Mer om SM-Veckan: http://www.smveckan.se

Slottssprinten följs via: http://www.resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/rally.jsp?tvlnr=2017037#publikinfo
Och i Rallyradion: http://rallylive.se


 
 

Ny pallplats för Daniel Röjsel i Rally-SM

2017-06-11

Den fjärde deltävlingen i årets Rally-SM gick av stapeln i Gävle då Rally Bilmetro avgjordes. Daniel Röjsel med sitt Ford-team fick utdelning då intensivt jobb gjorts med bilen efter förra deltävlingen i Karlskrona för två veckor sedan.

Med femteplatsen i South Swedish Rally i Karlskrona där farten saknades i bilen fanns det mer att önska inför Rally Bilmetro. 

 -Vi kunde inte göra något åt det under tävlingen i Karlskrona men efter diverse justeringar och testande med bilen blev det bättre till helgens tävling i Gävle, säger Daniel.

10 mil skulle avverkas på 8 sträckor. I co-driversitsen fanns återigen Mikael Johansson då Nicklas inte har återhämtat sig efter fallolyckan med brutna revben som följd.

Ekipaget inledde tävlingen bra i deras Ford Fiesta R2t EcoBoost med att vara trea i klassen efter fyra körda sträckor. 
Målet var hela tiden att utnyttja materialet till max, precis som i Karlskrona.
Inför sista sträckan som endast var 6 kilometer befann de sig i ett ingenmansland. Upp till Sebastian Johansson på andraplatsen hade de 14,4 sekunder och ner till Erik Telehagen på fjärdeplatsen var marginalen 10,6 sekunder. 
Inför sträckan stänkte regnet mot vägen och det blev en snabb men säker körning mot målet i det leriga föret. Faktum är att Daniel kapade hela 7,2 sekunder på Sebastian under dom 6 kilometerna.

 -Fantastiskt med en tredjeplats i denna tuffa klass. Vi fick bättre fart i bilen efter South Swedish men tyvärr inte tillräckligt. Vi har några idéer vi ska sätta i verk till höstens avslutande tävlingar så att vi blir mer konkurrenskraftiga. Jag vill också passa på att tacka teamet, alla partners, Micke och Nicklas för en bra första halva av det här rallyåret, säger en nöjd Daniel.

Nästa deltävling i Rally-SM går i Kolsva den 18:e augusti. Daniel ligger trea i J-SM med endast 6 poäng upp till ledning. 


Resultat: http://www.resultatservice.com/rally/2017/sandviken/resultat/3result.html

Poängställning: http://www.rallysm.se/resultat/

 

Röjsel plockade viktiga poäng trots problem innan start

2017-05-28

Dramatiken i årets South Swedish Rally började redan innan start för Ford Sverige-föraren Daniel Röjsel när ordinarie co-drivern lades in på sjukhus följt av en tävlingshelg med stora tekniska problem.

Nicklas Edvardsson, Daniels ordinarie co-driver i satsningen på Rally-SM tillsammans med Ford Sverige, råkade ut för en olycka i samband med förberedelserna inför tävlingen. Följderna blev brutna revben och punkterad lunga vilket resulterade i långvarigt sjukhusbesök. Efter febrilt sökande kom vändningen när Nicklas kunde ersättas i sista stund med rutinerade Mikael Johansson, bosatt i Ludvika.

Utan någon tid för ett test med Micke innan starten på Karlskrona torg begav sig ekipaget ut på den första av 12 sträckor under fredagseftermiddagen. Det visade sig inte vara några som helst problem för varken Daniel eller Micke att hitta rätt från början och de kunde börja åka till 100 procent direkt. Väl vid målgång på den första sträckan kunde de lätt konstatera att något inte stämde då de var långt efter i resultatet. Problemet bekräftades mer och mer under kvällens gång. Bilen, deras Ford Fiesta R2t EcoBoost saknade fart.

Efter kvällens alla sex sträckor på cirka sex mil sammanlagt låg de på en sjätteplats, 51 sekunder bakom ledaren i J-SM.

 -Tar jag i mer nu åker jag av vägen. Vi har uppenbara problem att hänga med konkurrenterna och det är farten i bilen som saknas. Vi tror oss veta vad det beror på men eftersom att det inte är något vi kan göra något åt nu är det bara att köra vidare. Jag är ändå riktigt nöjd med min egen prestation idag och det visade sig att bytet av co-driver innan start inte heller var några som helst problem, säger Daniel.

Under lördagen återstod hälften av tävlingen innan allt skulle avgöras nere på Rosenholmssträckan i Karlskrona på sena eftermiddagen. Med nyservad bil efter fredagens kvällsservice begav sig Daniel och Micke ut till morgonens första sträcka i Smålandsskogarna runt Tingsryd, där också serviceplatsen var för dagen. På sträckan var de inte alls långt ifrån toppen men kunde efteråt konstatera att de tog mycket tid i början då första delen av sträckan gick på asfalt. Där åker Daniel på ett helt annat sätt än konkurrenterna med erfarenheten ifrån banracingen.

De kämpade vidare hela dagen med en helt felfri körning. Teamet hade en lätt uppgift vid dagens servicetillfällen i Tingsryd då endast däck skiftades, bilen tankades och övrigt, såsom bultar, oljor och bromsar kontrollerades.

Inför sista sträckan låg de på en femteplats i sammandraget och hade egentligen ingenting att köra för. Det skiljde för mycket upp till närmsta placering och marginalen bakåt var god. De provade ändå att åka hårt för att köra om bonuspoängen för snabbaste tid på sträckan men det var förgäves.

 -Vi kan tyvärr inte göra mer än så här. Jag måste ändå passa på att tacka teamet som har skött bilen suveränt och Micke som kunde hoppa in med så kort varsel, säger Daniel.

De fick ge ifrån sig SM-ledningen till Sebastian Johansson men endast med en poängs. Allt är därmed helt öppet inför den andra halvan av SM-säsongen där Rally Bilmetro i Gävle går som deltävling fyra om mindre än två veckor. Även där kommer Micke att åka med under tiden Nicklas rehabiliterar sig. Tills dess har teamet ett stort arbete framför sig med att hitta mer fart i bilen.

 -Jag hoppas att vi kan lyckas bättre i Gävle. Vi får ta med det positiva ifrån helgens tävling med att körningen har varit helt felfri och kapaciteten finns utan tvekan där, avslutar Daniel.


Resultat, South Swedish Rally: http://www.resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/rally.jsp?tvlnr=2017013

Poängställning: http://www.rallysm.se/resultat/
 

Röjsel redo för South Swedish Rally

2017-05-21

Grussäsongen i årets Rally-SM närmar sig med stormsteg. Nu på fredag startar årets längsta och oftast mest krävande SM-deltävling, South Swedish Rally. Daniel Röjsel med co-driver Nicklas Edvardsson har förberett sig genom att testa bland annat nya däck inför tävlingen som utgår ifrån Karlskrona.

Det är gruspremiär tävlingsmässigt för Fordteamet som i år endast kört ett test på underlaget med EcoBoost-Fiestan. Mycket körningen kommer det däremot att bli innan start på fredag eftermiddag. På tisdag körs bilen i samband med ett Fordevent på Emmaboda och därefter ett test med Michelin i Växjö på onsdag.

 -Vi körde ett test för en vecka sedan och provade Michelindäck på bilen för första gången på grus och justerade lite på stötdämparna. Allt känns mycket bra och  körningarna vi ska göra under veckan kommer att bli pricken över i:et men jag tror ändå att det viktigaste är att fokusera under reccen, säger Daniel.

12 mil uppdelat på 13SS ska köras och vägarna brukar vara smala och krokiga med stenmurar vid kanterna, lägg därtill ett varmt väder som påfrestar ekipagen lite extra.

Teamet leder sin klass i J-SM med 15 poäng och South Swedish Rally är den tredje av totalt sex deltävlingar.

 -Målet är ju såklart i första hand att behålla ledningen men vi ska försöka att utöka poängavståndet så mycket det går. Och det är klart att självförtroendet är på topp efter segern i förra deltävlingen i Östersund för tre månader sedan, säger Daniel med ett brett leende.Mer information om tävlingen finns på länken. http://southswedishrally.com
 

Röjsel chockade rallysverige med totalseger i 4WD-debuten

2017-03-12

Lördagens LBC-Ruschen i Lima strax söder om Sälenfjällen blev en framgångssaga för 21-årige Daniel Röjsel tillsammans med co-drivern Nicklas Edvardsson när de plockade hem totalsegern i Daniels 4WD-debut bland stenhård konkurrens.

Fem mil sammanlagt i en fyrhjulsdriven bil hade Daniel i ryggen innan start. Dom milen skrapade han ihop i samband med att bilen, en Ford Fiesta R5 (WRC2), skulle testas inför tävlingen. 

Rallyt i Lima bjöd på krävande vägar av bästa kvalité med höga snövallar. Över 200 startade i tävlingen varav 37 i 4WD. 

 -Det gick bra på testet i fredags. Jag började redan där känna mig bekväm i bilen. Jag trodde att vi skulle kunna utmana om topptiderna på några sträckor, men egentligen hade jag ingen aning om hur det skulle gå bland det här tuffa startfältet, säger Daniel.

På de 8,7 mil uppdelat på fem olika sträckor skulle de möta konkurrens likt en SM-tävling bland rutinerade ekipage i likvärdiga bilar där många har plockat hem flera SM-medaljer genom åren.

Daniels aklimatisering i bilen och utvecklingskurva gick rakt upp hela dagen. Sträckplaceringarna var följande: 8, 5, 1, 2, 1. Inför sista sträckan låg de tvåa, endast sju tiondelar bakom ledande Kjell Sandberg och en tiondel föra Jari Saarinen. Sträckan var 2,8 mil och Daniel kände sig lugn och menade att hans styrka är bland annat att hålla koncentrationen länge. Det blev en riktigt rysare. Jari kom imål 11,1 sekunder bakom Daniel och Sandberg kunde inte heller matcha tempot och var 17,7 sekunder bakom. Succén var därmed ett faktum. Segern skapade eko i rallysverige när nu Daniel fick chansen att visa talangen i en fyrhjulsdriven bil bland stenhård konkurrens efter minimalt med test.

 -Det borde ju inte gå! Att få köra en av Sveriges häftigaste bilar i en av Sveriges häftigaste tävlingar ju en sak, men att vinna totalt direkt i debuten har jag svårt att sätta ord på. Detta hade däremot aldrig gått utan teamet, familj, vänner och samarbetsparners med flera, säger en något chockad men glad Daniel.

Inhoppet i den fyrhjulsdrivna Fiestan hoppas Daniel kan få positiva följder inför framtiden och motivationen är på topp inför att fortsätta att jaga poäng i Junior-SM. Där leder han mästerskapet med 15 poäng inför sommarsäsongen i satsningen de gör tillsammans med Ford Sverige i en tvåhjulsdriven Ford Fiesta R2t EcoBoost.Resultatlista: http://www.raceconsulting.com/rally/resultat/totalresultat.jsp?tavling=1048
 

Daniel Röjsel gör 4WD-debut

loading...

2017-03-09

Nu på lördag körs en av Sveriges absolut populäraste rallytävlingar, LBC-Ruschen i Lima strax söder om Sälen. Daniel Röjsel gör en intressant start i klassen för fyrhjulsdrivna bilar, vilket innebär ett bilbyte.

Med 220 anmälda slår startfältet rekord hittills för i år. Sträckorna, som går bland bergen strax söder om Sälenfjällen brukar vara erkänt tuffa, men också bland de bästa i Sverige. Daniel tillsammans med ordinarie co-drivern Nicklas Edvardsson möter 37 andra startande i sin klass, där konkurrensen likväl kunde ha tagits direkt ifrån en SM-deltävling. Bilen de kommer att köra, en Ford Fiesta R5 på cirka 300 hästar, är bland de snabbaste som går att tävla med inom rallysporten och körs på högsta nivå i SM-sammanhang och många andra mästerskap runt om i Europa. 

 -Det är ju att få sitta i en sån här bil de flesta tävlande drömmer om. Jag fick chansen att hyra en bil till den här tävlingen och jag tog den. Även om vi annars kör J-SM i vår Fiesta R2t EcoBoost är det ju såklart på sikt detta vi strävar efter att få göra på heltid, säger Daniel.

På de 8,7 mil uppdelat på fem sträckor som ska avgöra tävlingen har ekipaget inga särskilda förväntningar på resultatet. Nicklas har åkt många mil i liknande bilar men Daniel har inte ens två mil bakom ratten på en fyrhjulsdriven bil men känner sig ändå trygg med situationen. 

 -Vi kunde tyvärr bara testa strax över en mil i helgen men jag hoppas att vi kan köra mer innan tävlingen. Körstilen bilen kräver finns där och jag tror vi hittar rätt ganska snabbt. Huvudsaken med tävlingen är att få njuta av att sitta i en av Sveriges häftigaste bilar och köra i en av Sveriges häftigaste tävlingar. Ett bra resultatet är en bonus för oss, menar Daniel.

Innhoppet i bilen påverkar inte planerna för resten av året med den ordinarie EcoBoost-Fiestan. Teamet har däremot tankar på att komma till start även i någon annan tävling under sommaren i den fyrhjulsdrivna Fiestan.


 

Röjsel SM-ledare efter segern i Östersund

2017-02-25

Den andra deltävlingen i Rally-SM, Östersund Winter Rally, blev en lyckad historia för Ford-teamet med Daniel Röjsel och co-driver Nicklas Edvardsson som tog hand om ledningen från start till mål.

11,8 mil uppdelat på sju välkända sträckor skulle fälla avgörandet bland de 90-talet startande i vintersäsongens avslutande deltävling.

 -Vi har alltid kört fort här uppe i Östersund men aldrig riktigt lyckats komma i mål utan bekymmer. Konkurrensen är stenhård i J-SM i år men vi ska göra vårt bästa, sa Daniel innan start.

Rallyt startade på fredagskvällen med den klassiska sträckan i5 på dryga två mil följt av en tre kilometer kort TV-sänd sträcka på travbanan. Det var kolmörker som skulle sätta deltagarna på prov under kvällen och det var därmed extra viktigt att noterna och framförallt extraljusen fungerade bra. Daniel och Nicklas gick ut med förhoppningarna att göra en stabil start på rallyt och lägga en bra grund inför resten av tävlingen på lördagen. Vid målgång på SS1 var de snabbast i klassen med två sekunder före tvåan och nio före trean, dessutom 17:e totalt i tävlingen.
Den korta publiksträckan inne vid travbanan i Östersund i direkt anslutning till serviceplatsen handlade mycket om överlevnad bland hårnålskurvor och trånga passager. Ford-ekipaget körde in på andra tid i klassen, 1,3 sekunder efter snabbaste tid men utökade ledningen till 11,1 sekunder efter en väl genomförd start på tävlingen.

Lördagen startade ordentligt med 3,3 mil långa Lillsjöhögen. Efter en stabil och felfri körning tog Daniel och Nicklas ytterligare en sträckseger i klassen och utökade ledningen till 34 sekunder. 
Till de två korta SS4 och 5 ändrade ekipaget taktik för att bevaka ledningen innan lunchuppehållet. 
 
 -Kändes som att vi låg på för lite på Lillsjöhögen i morse men när vi fick tiden vid målgång förstod jag att min körning utan onödig sladd i svängarna var mycket tidseffektiv. Tog det lite väl lugnt på SS4 när vi skulle börja bevaka men på SS5 tappade vi ingen märkbar tid enligt plan, sa Daniel vid lunchuppehållet.

Hittills hade inte bara Daniel och Nicklas skött sig bra, även bilen och däcken hade fungerat felfritt vilket var skönt för serviceteamet som kunde fortsätta att fokusera på att hålla bilen i topptrim inför avslutningen på tävlingen.

Med 26,9 sekunder till godo och två sträckor kvar på totalt 3,6 mil var ännu inget helt avgjort. Efter att ha tagit sig igenom 6,4 kilometer utan att ha tappat någon märkbart tid, helt enligt planen, återstod klassiska Husås-Andviken med en längd av tre mil. Att bonuspoäng utdelas till de tre snabbaste på denna sista sträcka var inget Daniel och Nicklas hade i tankarna innan start. Målet var att ta klassegern genom en felfri avslutning.
Vid målgång tog de tillslut segern med hela 41,4 sekunder och till deras förvåning även tre bonuspoäng genom att vara snabbast på sträckan med hela 11,6 sekunder. Totalt i tävlingen hamnade de på en imponerande 14:e plats.

 -Helt fantastiskt! Detta har vi kämpat länge för. Vi har varit i ledning i SM så många gånger förut när vi har drabbats av tekniska problem. Detta känns lite som en revansch och även kul för Ford, teamet och alla partners att vi lyckas vinna och därmed gå upp i betryggande ledning i SM, sa en nöjd Daniel vid målrampen.

Teamet leder nu J-SM Otrimmat med 15 poäng inför sommarens fyra deltävlingar med start i South Swedish Rally den 25:e till 27:e maj.

Resultat ifrån tävlingen: http://www.resultatservice.com/rally/2017/ostersund/resultat/1result.html

 

Röjsel klassvinnare i Svenska Rallyt för andra året i rad

Foto: Fred Production
Foto: Fred Production

2017-02-13

Efter en resa bestående av 31 mil specialsträckor i Värmland och Norge kunde Daniel Röjsel tilllsammans med co-drivern Nicklas Edvardsson kliva upp på prispodiet som segrare i klassen för tvåhjulsdrivna bilar med deras Ford Fiesta R2t EcoBoost, för andra året i rad.

VM-deltävlingen Rally Sweden, Svenska Rallyt, lockade återigen hundratusentals åskådare och i årets upplaga var det ingen tvekan om vinterkylan skulle klara att bevara vägarna i tillräckligt gott skick. Totalt kom dryga 40-talet bilar till start i tävlingen varav 6 tvåhjulsdrivna bilar.

 -Målet med helgen är först och främst att komma till slutmålet. Tror även att vi kan matcha konkurrenterna i klassen och det hade varit kul om vi kunde försvara segern från 2016. Intressant är också att Oscar Solberg kommer i en exakt lika Ford Fiesta R2t som vi kör, sa Daniel innan starten av rallyt.

Daniel och Nicklas inledde tävlingen med att vara snabbast i RC4 på den första sträckan på Färjestadstravet i Karlstad under torsdagskvällen. På fredag morgon började tävlingen med tre sträckor i Norge, Röjden, Hof-Finnskog och Svullrya med en sammanlagd längd av 6,5 mil. Ekipaget utökade ledningen direkt och fortsatte sedan i samma stil fram tills lunchservicen. På eftermiddagen kördes samma sträckor en gång till och även SS Torsby. På Svullrya tappade de däremot 2 minuter då alla dubb försvunnit ur framdäcken efter några kilometer på den 2,5 mil långa sträckan. Marginalen till konkurrenterna var vid det här laget ändå god och de kunda starta som ledare under lördag morgon. 

Efter lördagens tre förmiddagssträckor, Knon, Hagfors och Vargåsen, utökade de ledningen ytterligare trots att Knon blev struken på grund av för hög snittfart i WRC. På Vargåsen jublade dom tusentals i publiken när de hoppade hela 36 meter långt på klassiska Colins Crest. Distansen räckte till en delad niondeplats totalt i hopptävlingen, som mest är på skoj för publikens skull.
Eftermiddagen handlade om att inte riskera något och köra smart.

På söndagen återstod två vändor på dryga 2 mil långa Likenässträckan i norra Värmland och den avslutande 16km långa SS Torsby. Motorn i bilen hade börjat förbruka oljan och tappade effekt successivt. Nu handlade det om att ta bilen ändå till mål och det blev en nagelbitare ända in det sista.

 -Jag trodde inte att vi skulle komma ända till mål men vi gjorde det! Riktigt kul för mig och alla inblandade och då inte minst servicepersonalen som har gjort ett enormt jobb med att ha sett till att bilen har varit i topptrim inför varje etapp. Att först och främst komma i mål känns hur bra som helst och att ta segern för andra året i rad är en riktigt bra bonus, sa en lättad Daniel efter målgång.

 -Denna tävling är helt klart en av höjdpunkterna under året. Det är så häftigt att få visa upp sig inför VM-teamen och all publik ute på sträckorna. Det kommer ju folk ifrån hela världen och hejar på en, avslutar Daniel.

Totalt slutade de på en 25:e plats och var 3:e bästa svenskekipage. 

Efter denna, minst sagt, rejäla genomkörningen är teamet laddade för att ta sig an den andra deltävlingen i Rally-SM, Östersund Winter Rally, om knappt två veckor.  Resultat: http://www.wrc.com/en/wrc/results/sweden/stage-times/page/326-227---.html

 

Trea i jämn SM-premiär - Sju tiondelar ifrån seger

2017-02-06

I lördagens SM-premiär i rally på Söderhamns motorstadion plockade Daniel Röjsel en tredjeplats i en otroligt jämn tävling, sju tiondelar ifrån seger i J-SM otrimmat.

Då första deltävlingen i årets Rally-SM kördes i samband med SM-veckan, där Söderhamn stod som värd, var tävlingsformatet i sprintform. Samma sju kilometer långa sträcka skulle köras två gånger där den sammanlagda tiden avgjorde vem som skulle plocka mest poäng.

Daniel Röjsel tillsammans med Co-drivern Nicklas Edvardsson visste på förhand att det skulle bli en jämn tävling men fick en bra start på SM-säsongen i deras Ford Fiesta R2t EcoBoost.

Efter den första vändan på den krokiga och rytmiska sträckan var de fyra i klassen, endast tre tiondelar ifrån pallen.

Till det andra åket förbättrade Daniel sig med nästan fyra sekunder då fästet i vägen var bättre. Efter en felfri körning klättrade de upp ett steg i resultatlistan och gick imål som trea, sju tiondelar ifrån segern, fem tiondelar ifrån andraplatsen och bästa Ford.

 -Det blir ju så här jämnt när vi kör en så kort tävling. Vi är jättenöjda med insatsen, jag gav allt i min körning och gjorde inga misstag på hela dagen. En av nyheterna för året är att vi åker på Michelindäck, vilket fungerar riktigt bra ihop med bilen, säger en nöjd Daniel.

De 25 snabbaste bland alla tvåhjulsdrivna bilar gick även vidare till att köra om medaljerna i Sprint-SM under söndagen på annan sträcka, cirka tre kilometer lång. Daniel och Nicklas kvalade i som 14:e trots tufft motstånd av bilar i den trimmade klassen. Tävlingen sändes i Svt och ekipaged gjorde även 14:e tid i det första kvalåket som bästa Ford. I det andra kvalåket exploderade en bromskiva efter 500 meter och de tvingades bryta, lyckligtvis utan något större tillbud.

Direkt efter tävlingen fortsatte förberedelserna inför Rally Sweden kommande helg där Daniel och Nicklas kommer till start i Fiestan för andra året i rad. Målet är först och främst att komma imål men också att försvara segern bland de tvåhjulsdrivna bilarna.

Resultatlista SM-deltävlingen: http://www.smksoderhamn.com/globalassets/smk-soderhamnsavdelning/sm2017/resultat/totalt/officiell-resultatlista-rally-sm-veckan.pdf

Film ifrån den andra vändan på den sju kilometer långa SM-sträckan: https://youtu.be/o8tpaGEgtF4


 

SM-premiären och Rally Sweden närmar sig

2017 års bildesign på R2t EcoBoost-Fiestan 2017 års bildesign på R2t EcoBoost-Fiestan

2017-01-30

21-årige landslagsföraren Daniel Röjsel ser fram emot hektiska dagar i rallyns tecken med premiär i det svenska mästerskapet i Söderhamn nu på lördag följt av Rally Sweden, Svenska Rallyt, veckan därpå


Efter ett test på 13 mil och cirka 10 mils tävlande i Norge känner sig Daniel väl förberedd inför kommande utmaningar och ser med spänning fram emot att få komma ut på rallyvägarna igen i teamets Ford Fiesta R2t EcoBoost.

 -I år är vi inkörda på bilen redan från början och de frågetecken som fortfarande återstod efter förra vintersäsongen gällande bilens inställningar har vi rett ut. Jag har helt enkelt hittat hem bättre i bilen nu, säger Daniel.

SM-premiären i Söderhamn nu på lördag och söndag visar ett tuffare motstånd än på länge i Daniels klass i J-SM.
På lördag kör ekipagen om poäng i SM och kvalar till finalerna för att köra om medaljerna i Sprint-SM, som avgörs på söndagen.

 -Av de 13 anmälda finns närmare 8 ekipage som har kapacitet att vinna mästerskapet i år. Det kommer bli tufft men det är så man utvecklas. I Söderhamn hoppas vi även att gå till final för att köra om medaljerna i Sprint-SM, men någon framskjuten placering där kan vi inte räkna med då alla 2-hjulsdrivna bilar körs i samma klass. Våra bilar i J-SM är egentligen inte konkurrenskraftiga nog för det, säger Daniel.

Tv-tider Söderhamn: Svt Play kl 08:10-14:45, Svt 1 kl 12:40-14:45

Starten i Rally Sweden blir den andra på raken för Daniels del. 2016 vann han tillsammans med ordinarie co-drivern, Nicklas Edvardsson, klassen för tvåhjulsdrivna bilar. 2017 siktar de på att göra en minst lika bra tävling och visa upp sig bland ett par hundratusen åskådare i Värmland och Norges skogar.

Tv-tider Rally Sweden: http://www.svt.se/sport/motorsport/sa-sander-svt-fran-svenska-rallyt-2/

 

Daniel Röjsel uttagen till landslaget

2017-01-17

Det har nu offentliggjorts av Svenska Bilsportförbundet att 21-årige Daniel Röjsel från Falun blivit uttagen till landslaget i rally som en av tre juniorer

Det var efter uttagningarna på Bosön i slutet av hösten 2016 där nio av Sveriges främsta rallyjuniorer fick chansen att visa vad de går som Daniel Röjsel blev utvald till en av tre förare i årets landslag. Testerna som innehöll allt från, fysik och medial träning till simulatorkörning.
Daniel, som gör en ny satsning tillsammans med Ford Sverige, ser positivt på beskeded.

 -Vi har ett mycket bra team med bra folk runt omkring oss samt starka och seriösa samarbetspartners som gör att vår satsning har fungerat riktigt bra de senaste åren. Att få vara med i landslaget tycker jag känns som en positiv sak att tillföra i satsningen då vi ser att helheten blir ännu starkare, säger Daniel.

Med i planeringen från landslagets sida finns olika körläger och träffar där förarna får dela erfarenheter med varandra samtidigt som de får träna på de fysiska momenten som är så viktiga. 

 -Exakt vad det innebär att vara med i landslaget för tiden utvisa men jag ser med nyfikenhet fram emot 2017, avslutar Daniel.

Läs mer om landslaget och Svenska Bilsportförbundet på: http://www.sbf.se/Sportgrenar/Landslaget/


 

Röjsel visade toppform i Norska Mästerskapet

2017-01-15

I lördags gjorde Daniel Röjsel säsongspremiär i tävlingssammanhang när han debuterade i det Norska Mästerskapet i Sigdalsrallyt

Cirka 10 mil SS uppdelat på 7 sträckor skulle avgöra Sigdalsrallyt på isiga vägar längs bergen. Över 70 ekipage startade tävlingen som också var den första deltävlingen i mästerskapet.

Ford Sverige-uppbackade Daniel Röjsel tillsammans med co-drivern Nicklas Edvardsson kom till start som ett av två helsvenska ekipage, körandes den Ford Fiesta R2t EcoBoost som de tog ett J-SM brons med 2016.
Deras plan var att få prova på en annan konkurrens än vad de är vana vid i Sverige och vägar som visade sig vara väldigt tekniskt krävande.

Känslan var bra efter rekognoseringen av sträckorna och ekipaget såg fram emot starten av tävlingen. Tyvärr försvann förhoppningarna om ett bra slutresultat redan på SS1 då kraftig imma på rutorna gjorde att de tvingades stanna på sträckan. Totalt tappade de cirka 4 minuter då de också ha kommit försent till SS2 efter att ha försökt laga felet, som visade sig vara värmepaketet. 

Resten av tävlingen gick desto bättre. Bilen fungerade klockrent och Daniel kunde köra sig till sträckseger efter sträckseger i klassen och sågs även bland topp tio i totalen på vissa sträckor. Utan några förararmisstag och med en suverän läsning av noterna från Nicklas var det ett glatt ekipage som tog målflagg efter nästan 10 mil utmanande sträckor.

 -Riktigt häftiga vägar att köra på bland bergen och även tekniskt utmanande. Nu har vi fått ett kvitto på ett tempot finns och vi fick bra uppmärksamhet bland media i Norge. Att vinna 6 av 7 sträckor i klassen visar att vi är att räkna med i framtiden, säger en nöjd Daniel.

Nästa stopp för Ford Sverige-teamet blir i Söderhamn den 4-5 februari då premiären i det Svenska Mästerskapet, Rally-SM, går av stapeln. Tävlingen går i samband med SM-veckan och Svt finns på plats för TV-bevakning. 

Ford fortsätter med lyckad EcoBoost-koncept i Rally-SM

Efter en lyckad satsning på rally 2016 fortsätter Ford Sverige att satsa vidare på den unga talangen Daniel Röjsel. Bilen är den Fiesta R2t 1.0 EcoBoost som teamet tog ett J-SM brons med ifjol, och som även vann klassen i Rally Sweden.

Med ett års erfarenhet i bagaget är planen att göra en minst lika lyckad satsning som 2016. Förutom en hel säsong i junior-SM och VM-deltävlingen på hemmaplan, Rally Sweden, kommer teamet även att köra kompletterande tävlingar för ytterligare åtråvärda resultat. Samtidigt kommer flera Ford-aktiviteter att genomföras, där bland annat Ford Performance Tour utökas till fler besök hos återförsäljarna.

Prisvinnande motor på gatan, unik i rallysammanhang
Grundversionen av Ford 1,0-liters EcoBoost-motor har vunnit utmärkelsen International Engine of the Year tre år i rad. Med sin enda blygsamma liter i cylindervolym levererar den ändå imponerande 180 hästkrafter och 250 Nm i vridmoment. Den är ett unikt inslag inom rallysporten och trots detta ändå jämförbar med konkurrenternas större 1600-cc motorer.

– Efter att ha summerat rallysäsongen 2016 tillsammans med Daniel och Nicklas i deras Fiesta R2t 1.0 EcoBoost kan vi inte vara annat än nöjda. Tanken med hela det här projektet var att hitta ett nytt sätt att marknadsföra vår prisvinnande enliters EcoBoost-motor samtidigt som vi stöttar en av Sveriges absolut främsta rallyjuniorer, och det har ju gått bättre än planerat. Nu går vi mot ett nytt spännande år med nya utmaningar, säger Johan Paananen, regionchef servicemarknad på Ford Motor Company.

Under hösten presenterades en ny version av EcoBoost-motorn vid en Go Further-mässa i tyska Köln. Våren 2018 kommer det vara den första trecylindriga motorn i världen med cylinderavstängning – en funktion som stoppar bränsletillförseln till en av bilens cylindrar vid minskat behov av exempelvis motorkraft.


Fords Performance storsatsar
Efterfrågan på prestandamodeller ökar stadigt, både i Europa och globalt. Ford Performance väljer därför att satsa på en utökad portfölj.

– Fords satsning på prestandamodeller och ökade marknadsandelar fortsätter i en stark takt. Företaget kommer att ha levererat tolv nya prestandamodeller vid slutet av 2020, säger Dave Pericak, global direktör på Ford Performance.


Fakta – Fords rally-satsning

Daniel Röjsel och teamet
Daniel Röjsel är en av Sveriges främsta unga rallytalanger. Han kör för SMK Dala Falun och har på sina tre år inom rally redan placerat sig i Sverige-toppen. Röjsel är uppvuxen med bilsport och har tidigare vunnit mästerskap i både Formel Ford och Radical.
Bakom Daniel Röjsel står hans far, Christer Steen, själv svensk mästare i rally och en av de mest ansedda inom rallysporten i Sverige i att driva och underhålla en tävlingsbil. Kartläsare är den rutinerade Nicklas Edvardsson från Stockholm.

Ford Fiesta R2t
Bilen som Ford ställer upp med i rally-SM 2017 är en Ford Fiesta R2t. Samma modell har körts i VM-sammanhang sedan 2015 och kommer 2017 att användas som enhetsbil i Junior-VM. Bilen har visat sig riktigt snabb och otroligt driftsäker.

Det unika med bilen är att motorn är den nya, trefaldigt International Engine of the Year-belönade 1,0L Ford Ecoboost. Trots att cylindervolymen är blygsam i en bil i motorsportssammanhang så levererar den lilla motorn otroliga 180 hästkrafter och mindre blygsamma 250 Nm i vridmoment. I kombination med ett otroligt effektivt chassi gör det bilen blixtrande snabb oavsett underlag. Bilen är utvecklad och byggd av M-Sport Ltd i England som bygger och tävlar i Rally-VM med Ford Fiesta RS WRC.Pressrelease från Ford Motor Company AB

 

Röjsel testade för VM-team och genomförde landslagsuttagning

2016-11-07

21-årige rallyföraren Daniel Röjsel hade ett hektiskt men inspirerande veckoslut med ett test för VM-teamet, M-sport, i England följt av landslagsuttagning på Bosön i Sverige.

I torsdags eftermiddag hoppade Daniel på flyget till England tillsammans med teamchefen och pappa Christer Steen, co-drivern Nicklas Edvardsson och Ford Sveriges motorsportrepresentant Johan Paananen. Resan gick till Manchester varifrån dom sedan bilade upp till VM-teamet, M-sport, några mil väst om Carisle i norra England. Teamet har haft många framgångar i Rally-VM med förare som bland annat Colin Mcrae, Mikko Hirvonen och Jarri-Matti Latvala. Daniel hade blivit inbjuden till att få testköra en Ford Fiesta R5 som körs i WRC2 och på högsta nivå i nationella mästerkap. Testet genomfördes på ett flygfält några mil norr om teamets bas i Cockermouth och Daniel fick känsla för bilen direkt.

 -Det här är något jag har väntat på länge. Jag har aldrig kört en fyrhjulsdriven rallybil förut och har bara kunnat föreställa mig känslan. Det var otroligt häftigt och kanske till och med något enklare att komma in i körningen än vad jag hade tänkt, säger Daniel.

Daniel fick beröm av M-sport för ett väl genomfört test och särskilt för sina inbromsningar där känslan fanns nästan omedelbart.

Direkt ifrån England flög de sedan hem till Sverige igen då Daniel skulle komma att vara med på uttagningen till juniorlandslaget i rally. Uttagningen hölls vid Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum på Bosön. Daniel fick tillsammans med tio av sveriges främsta rallyjuniorer genomföra olika tester såväl fysikt som psykiskt. 
Vilka som kommer med i juniorlandslaget ska Bilsportförbundet avgöra inna årets slut.

 -Det var intressant att få komma till Bosön och genomföra alla tester och samtidigt träffa alla andra rallyjunuiorer och utbyta erfarenheter. Det känns som att jag gjorde bra ifrån mig och vi får helt enkelt se vad de erbjuder längre framöver, säger Daniel.

Daniel tillsammans med teamet jobbar just nu hårt att få alla bitar att falla på plats inför en fortsatt rallysatsning 2017 och än är det för tidigt att säga hur allt kommer att ta form.

 

Röjsel och Edvardsson tar SM-bronset efter dramatisk final!

2016-10-02

Daniel Röjsel tillsammans med co-drivern Nicklas Edvardsson kom till Uppsala och finalen i Rally-SM med ett betryggande försprång i tabellen på sin tredjeplats ända tills läget blev betydligt mer spännande på SS5.

Årets Rally Uppsala stod återigen som värd för finalen i Rally-SM där 11 sträckor på totalt över 10 mil skulle fälla avgörandet i många klasser.

I klassen för otrimmade bilar bland juniorerna handlade guldkampen om MK Kopparbergs Jacob Jansson och Wäxjö MS Erik Telehagen. Trots en del otur under säsongen för Daniel och Nicklas i deras Ford Fiesta Ecoboost låg de på tredje plats inför finalen och kunde inte plocka tillräckligt med poäng för att utmana om andra och förstaplatsen men hade god marginal bakåt i tabellen.

Tävlingen inleddes med två sträckor på fredagskvällen i mörker där teamet anordnat ett event tillsammans med Modins Bil i Uppsala på SS1, där gästerna blev bjuden på god mat i skogen och fick följa bilarnas framfart. Daniel och Nicklas hade det däremot lite bekymmersamt på sträckan då de tappade tid när en konkurrent som startade framför snurrade och stod på vägen. De lyckades därefter jaga ikapp lite tid på toppen i klassen under den dryga mils långa SS2. Inför lördagens 9 sträckor låg de trea i klassen, 10 sekunder upp till ledaren.

Lördagen inledde Ford-ekipaget bra och tog in 2 sekunder på ledaren efter 6 kilometer långa SS3. De satte ytterligare en topptid på efterföljande SS4 och kände att den så viktiga rytmen som behövs i rallyskogen började infinna sig. På den knappt mils långa SS5 hände det som inte fick hända. I en ganska tvär högersväng punkterades vänster framdäck vilket resulterade i att Daniel inte längre kunde styra Forden. De träffade en sten i diket och med följd av att hjulupphängningen vänster fram blev så skadad att de inte kunde köra vidare. Punkteringen berodde troligtvis på att de träffat en vass sten som legat på vägen några svängar tidigare. Besvikelsen var enorm och nu började spänningen om vem som skulle kunna ta bronset ifrån dom. Sebastian Johansson som låg närmast i tabellen bröt med motorproblem på sträckan innan och plötsligt gick mästerskapsfemman Eddie Lundqvist upp i ledning i tävlingen. Stod han som segrare i slutet av tävlingen skulle han ta hand om bronset med några ynka poäng och blev han tvåa eller sämre hamnade bronset hos Daniel och Nicklas. På SS10 åkte Eddie av vägen och var tvungen att bryta. Hela Fordteamet kunde därmed pusta ut och ta greppet om medaljen.

 -Ren och skär otur att vi råkar ut för sånt här när det gäller som mest. Det är inte första gången vi råkar ut för yttre omständigheter och det känns så skönt att vi trots allt kan knipa en medalj i SM. Vi har definitivt visat att farten har funnits under säsongen och jag är så glad att det gick vägen, för vår och alla inblandades skull. Det har varit ett lärorikt och roligt år där vi har ställts inför nya utmaningar och varit med om många upplevelser, säger Daniel.

Det blev trots allt en lyckad avslutning på ett spännande rallyår där satsningen tillsammans med Ford och alla partners har skapat eko i rallysverige både i och utanför rallyskogen. 

 -När vi nu kommer att summera rallysäsongen 2016 tillsammans med Daniel & Niklas i Fiesta R2t Ecoboost så kan vi inte vara något annat än nöjda, säger Johan Paananen, Motorsportansvarig på Ford Motor Company AB. Tanken med hela det här projektet var att hitta ett nytt sätt att marknadsföra vår prisvinnande 1,0Liters Ecoboost motor samtidigt som vi stöttar en av Sveriges absolut främsta rally-juniorer i JSM. Och det har ju gått bättre än planerat. Tävlingsmässigt så har Daniel varit med i toppen och satt riktigt bra tider på sträckorna, höjdpunkten var nog ändå Svenska Rallyt där han körde till sig ett helt fantastiskt resultat. Något som till och med M-Sport uppmärksammade. Utöver själva tävlandet så har ju Daniel och Fiestan varit med oss på en mängd event ute hos många av våra Återförsäljare, och responsen på sociala medier har ju varit grym, avslutar Johan.

Trots att tävlingssäsongen nu är över återstår fortfarande en del spännande projekt innan 2016 är över!
 

Röjsel tog hem Förbundsmästerskapet trots motorhaveri

2016-09-17

Den avslutande deltävlingen i Förbundsmästerskapet (FM) i det nedre norra distriktet, Malmjärn Runt i Hofors, började på bästa sätt för SMK Dalas Daniel Röjsel tillsammans med co-drivern Nicklas Edvardsson. De sparade på Forden de SM-satsar med tillsammans med Ford Sverige och körde fjolårsbilen, Opel Corsan, för att hålla igång inför SM-finalen om två veckor.

På 4,8 kilometer korta SS1 var de absolut snabbast i hela startfältet totalt trots motstånd av ett tiotal fyrhjulsdrivna bilar. Marginalen var 1,4 sekunder till närmaste fyrhjulsdrivna bil och 5,2 sekunder till närmaste i klassen.

På SS2 gick det inte lika bra. Efter 1 kilometer på den mils långa sträckan gick det hål i motorblocket och oljan försvann på nolltid. Det var bara att vika åt sidan och slänga in handduken. Felet är fortfarande inte konstaterat men motorer är känsliga när de presterar på topp.

Trots en bruten tävling i årets mästerskap räckte poängskörden återigen till vinsten i den tvåhjulsdrivna klassen efter tre raka segrar i de senaste deltävlingarna. Även mästerskapssegern bland juniorerna gick till Daniel som nu vunnit båda klasserna två år i rad.

Nu återstår den spännande SM-finalen i Uppsala där Daniel och Nicklas är tillbaka i Forden för att köra om bronset i junior-SM. 

Daniel Röjsel närmare SM-bronset efter en tredjeplats i East Sweden Rally

Foto: Flatout Photo
Foto: Flatout Photo

2016-09-11

I fredags kväll gick den sjätte och näst sista deltävlingen i rally-SM av stapeln med East Sweden Rally i Linköping. Ford-teamet med Daniel Röjsel och co-drivern Nicklas Edvardsson hade målet att köra om topplaceringarna och ta tillbaka tredjeplatsen i mästerskapet.

Revanschlusten fanns definitivt där efter kopplingsproblemen i förra deltävlingen, Snapphanerallyt, som sinkat dem till en fjärdeplats. Bilen, den nya Ford Fiesta Ecoboost 1.0 med en 3-cylindrig motor på 1 liter, är som bekant en populär bil på gatan. Teamet har utvecklat tävlingsbilen med små detaljer hela säsong vilket har gett resultat och nu när slutspurten i årets rally-SM pågår gör de bättre sträcktider än någonsin.

 -I Snapphanerallyt var vi i ledning efter fredagens asfaltssträckor och låg tvåa, bara någon sekund efter, när koppling började slira. Vi har successivt hittat bra speed och vi ska göra vårat bästa i helgen, säger Daniel.

Fiestan kördes ur bilhallen hos FordStore i Linköping där den funnits för besökare sedan torsdagen och togs direkt till serviceplatsen vid Saab Arena innan start.

Under fredagskvällen skulle tre sträckor som sammanlagt mätte 2,5 mil ge tävlingen en ordentlig start. Först ut var den knappt kilometer korta asfaltssträckan vid Saab Arena, mest för publikens skull. SS2 var riktigt grusväg och bjöd in till tuff körning med halvbred krokig väg. Daniel körde in som trea på SS2 med endast tvåa tiondelar till tvåan. SS3 kördes i skymning och ekipaget körde in som tvåa i klassen. 
Inför lördagens 10 mil körning låg de tvåa i klassen, 8,8 sekunder efter mästerskapsledaren Jacob Jansson.

 -Vi är nöjda med kvällen. Lite svårt i skymningen på SS3 men SS2 var höjdpunkten, inte ett hjul fel, säger Daniel.

Lördagen startade med en 2-milare direkt på morgonen. Efter tuff körning med någon sladd för mycket, en rejäl flygtur samt en omkörning av en medtävlare gick Ford-ekipaget imål som trea i klassen, en halv sekund efter Jacob. 
SS5 bjöd på smalare väg och med ett hårt genomslag i höger framdäck kom de imål lyckligtvis utan punktering.

En kort service i Finnspång följdes av årets längsta sträcka på nästan 3,5 mil. Daniel och Nicklas lyckades hålla ett högt tempo genom hela sträckan. Trots bromsproblem mot slutet lyckades de köra in på en tredje tid i klassen.
Efter sträckan begav sig de tävlande tillbaka mot Linköping igen för att köra ytterligare en vända på publiksträckan vid Saab Arena innan det var dags för lunchservice. 

Inför avslutande SS9 var marginalen upp till Erik Telehagen på andraplatsen endast 0,3 sekunder och Jacob var långt före efter ett otroligt tempo. Förutom tävlingsresultatet kördes det också om bonuspoäng på sista sträckan. Daniel och Nicklas fick dessvärre ge sig med ett par sekunder till Telehagen efter att bromsen krånglat igen men lyckades plocka 2 bonuspoäng med sin andratid på sträckan.

 -Vi är jättenöjda med helgen. Erik Telehagen och Jacob Jansson som kör om guldet i mästerskapet har varit otroligt snabba och jag är nöjd att vi kunde matcha dom så ofta som vi gjorde. Nu siktar vi på att ta bronspengen i Rally Uppsala! säger en nöjd Daniel.

Teamet har nu ett betryggande försprång på tredjeplatsen i tabellen efter att Sebastian Johansson brutit med motorproblem.
Den spännande avslutningen äger rum i Rally Uppsala om tre veckor den 30:e september till den 1:a oktober.
Resultat från tävlingen: http://resultatservice.com/rally/2016/esr/resultat/1result.html 

Plockade hem en silverpokal med fjolårsbilen

2016-09-03

Rally Norduppland några med start och mål i Vendel några mil norr om Uppsala blev lördagens utmaning för Daniel Röjsel tillsammans med co-drivern Nicklas Edvardsson.

Ford-teamet som vanligtvis framför den 3-cylindriga Ecoboost Fiestan tillsammans med Ford Sverige fick tillfälligt byta bil då nästa SM-deltävling, East Sweden Rally, startar redan nu på fredag och prylarna måste vara i toppskick. Valet föll på fjolårsbilen, den Opel Corsa som ekipaget tävlade med i junior-SM. 
Planen var att först och främst plocka poäng i förbundsmästerskapet men också att få så mycket körträning som möjligt.

Den 2,6 mil långa banan uppdelat på fyra olika sträckor skulle avgöra tävlingen. Redan på sträcka 1, SS1, satte Daniel näst bästa tid i den 14 man stora klassen för 2-hjulsdrivna bilar. Efter att han inte kört bilen på snart ett år var det ovant och annorlunda mot Forden på många sätt. Körstilen bilen kräver gjorde sig mer påmind på efterföljande sträckor där de var med i toppen hela tiden. På den avslutande SS4, där Daniel kände sig hemma i bilen igen, var de sträcksnabbast med cirka 2 sekunder och säkrade också andraplatsen i klassen. Vann, 8,8 sekunder före Daniel och Nicklas gjorde Vallentuna MK:s Niklas Karlsson i en Volvo 940 och ytterligare en Vallentunaförare, Magnus Wallén i en Nissan Sunny, tog tredjeplatsen nästan 20 sekunder bakom Röjsel.

Efter tävlingen leder Daniel nu förbundsmästerskapet i nedre norra distriktet klart med en tävling återstående. Finaltävlingen, Malmjärn Runt, körs i Hofors den 17:e september.

Efter helgens varmkörare lägger teamet nu fokus på kommande helgs SM-deltävling, East Sweden Rally i Linköping. Där är målet att ta revansch ifrån Snapphanerallyts missöde med kopplingshaveri på Fiestan och utmana i toppen. 

6 liter Coca-cola hjälpte till en fjärdeplats trots allt

2016-08-21

Snapphanerallyt med Hässleholm som centralort gick av stapeln i fredags kväll där Ford Sverige-ekipaget Daniel Röjsel tillsammans med Nicklas Edvardsson öppnade med klassledning.

Tävlingen, som var den femte av deltävlingarna i Rally-SM, inleddes som vanligt på Garnisonen där en sträcka på asfalt blandat med gatsten och betong kördes två gånger. Endast grusdäck var tillåtna men bilarna fick ställas in för asfalt. Daniel Röjsel tillsammans med co-drivern Nicklas Edvardsson körde ett test på just asfalt i söndags med deras Ford Fiesta Ecoboost för att optimera bilen efter de Pirellidäck som de skulle använda.

Efter den första vändan på den 7,2 kilometer publikfyllda sträckan tog de ledningen i klassen direkt med dryga sekunden. Daniel var nöjd med körningen men putsade tiden med fyra sekunder till under den andra vändan. På den 45 minuter långa servicen efter kvällens två sträckor ändrade teamet bilen för lördagens åtta grussträckor som mätte totalt över 9 mil. Daniel var nöjd med kvällen och såg fram emot lördagen.

 -Jag visste att vi skulle kunna åka fort men jag blev ändå förvånad över hur snabba vi var. Jag är ju van racingåkare men det blir ändå annorlunda med en rallybil på asfalt. Det var väldigt kul och nu ser vi fram emot morgondagen, sa Daniel till Rallyradion.

Med en sekunds leding hade de en bra känsla när de startade lördagens första sträcka, SS3. Efter en smart körning utan några risker gjorde de en bra tid och tappade dock ledningen men nu var de varma i kläderna.

På SS4 tog de igen 1,7 sekunder på ledaren och var nu bara 1 sekund bakom. Daniel kände på sträckan att kopplingen började slira onormalt och på transportsträckan till SS5 blev det värre.

 -Jag är jättenöjd med vår framfart på SS4 trots att kopplingen började slira under accelerationer efter tvära svängar. Nu ska vi ta till ett gammalt knep och hälla Coca-cola i kopplingshuset där sockret i drycken kan få kopplingen att greppa bättre. Vi hinner inte byta den på servicen så nu håller vi tummarna att det funkar, sa Daniel efter SS4.

Coco-colan hjälpte men kopplingen började att slira mer och mer på SS5. Trots detta kunde de ändå hålla tredjeplatsen i klassen som de nu halkat ned till och ställde in sig på att bevaka, marginalen till fjärdeplatsen var än så länge god.

På lunchservicen gjorde teamet allt de kunde för att få kopplingen att fungera bättre och ekipaget fick med sig mer Coca-cola för att klara de kommande sträckorna. Den efterföljande etappen, SS6, 7 och 8 bestod av samma tre sträckor som de kört under förmiddagen. Det var en fördel för Daniel som nu kunde lägga lite extra fokus på att hålla en mjuk och fin körstil utan att behöva koncentrera sig så mycket på Nicklas noter nu när han kände till vägen bättre. Sträcktiderna blev hyfsade och de höll i tredjeplatsen men kopplingsproblemet blev mer och mer påtagligt. 
Vid servicen innan de avslutande SS9 och 10 gjorde teamet återigen allt de kunde på den korta tid som fanns och Ford-ekipaget gav sig ut igen. 
På transporten till SS9 var problemet så stort att de knappt tog sig fram. Lyckligtvis tog de sig dit i tid men tappade desto mer under sträckans gång. 
De kunde inte längre hålla undan och halkade ner till fjärde plats och var tätt jagade av bakomvarande.

Med lite mer Coca-cola innan SS10 lyckades de ändå hålla i den nuvarande placeringen och gick tillslut i mål som fyra och plockade viktiga SM-poäng. Men det var inte över till det verkligen var över. På transporten till slutmålet i Hässleholm var det återigen krypfart som gällde.

 -Vi får se det positiva med att vi inledde tävlingen med att vara snabbast. Att kopplingen började slira är ju inget vi kan styra över och det är egentligen helt otroligt att vi tog oss i mål och dessutom blev fyra. Vi räknade med att få kasta in handduken många gånger under dagen men skam den som ger sig. Vi är ändå nöjda med tävlingen som trots allt var otroligt rolig med bra sträckor och mycket publik i skogarna, sa Daniel vid slutmålet på torget i Hässleholm.  


Om tre veckor är det dags igen då Ford-teamet jagar nya poäng och en kamp om medalj i årets Junior-SM då den näst sista deltävlingen i mästerskapet körs. Denna gång är det Linköping med East Sweden Rally som står som värd och teamet siktar såklart på revansch för farten finns i både bil och besättning!

 

7:a i massivt startfält

2016-07-18

Katrineholms MK stod som vanligt för den årliga tävlingen, Slottssprinten, i Ericsbergs slottmiljö utanför Katrineholm.

4,1 mil på fem fina grusvägar var ämnet för dagen för de 188 startande. Daniel Röjsel tillsammans med co-drivern Nicklas Edvardsson gick ut som första bil i den tvåhjulsdrivna klassen och mötte ett motstång av 65 bilar varav en hel del som går i den trimmade klassen när SM körs. Målet för ekipaget var först och främst att få mer mil i deras Ford Fiesta Ecoboost innan höstens SM-tävlingar.

SS1 på 5,5 kilometer var inte speciell på något sätt mer än att bilarna passerade Ericsbergs slott där förutom mycket publik samlats även live-filmning ägde rum. Daniel och Nicklas var nöjda med sträckan och körde vidare till den 6,7 kilometer långa SS2 som bjöd på en del knepiga hårnålskurvor. Även här flöt det på utan missöden och de låg nu på en 9:e plats i det massiva startfältet. Efter en 5:e tid i klassen på rallyts längsta sträcka, 13 kilometer långa SS3, var det dags för service vid Ericsbergs slott. Ingen särskild åtgärd behövde göras åt bilen förutom tankning. 
SS4 blev struken efter förseningar och kvar återstod 2,5 kilometer korta SS5 där bilarna passerade Ericsberg ännu en gång. Sträckan var snabb och de motorstarkare bilarna hade en klar fördel men Daniel och Nicklas lyckades ändå köra in som 7:a klassen efter sträckan, bara en tiondel ifrån 6:e och 2,1 sekunder ifrån 5:e plats.

 -Vi är nöjda med dagen. I det här startfältet får man vara nöjd med topp tio och vi lyckades bli sjua. Man ska ha klart för sig att det är tufft mot dom trimmade bilarna men vi kollar mest på vår egen prestation. Bilen har fungerat klockrent hela dagen också, säger Daniel.

Nu går Ford-teamet in i lite sommarvila innan höstens SM-tävlingar drar igång med Snapphanerallyt i Hässleholm den 19-20:e augusti.


 

Plockade SM-poäng i jämn rallysprint

Foto: Per Johansson
Foto: Per Johansson

2016-07-13

Daniel Röjsel tillsammans med co-drivern Nicklas Edvardsson körde hem viktiga SM-poäng med sin Ford Fiesta Ecoboost under tisdagens SVT-sända rallysprint i Norrköping.

Tävlingen, som gick på Norrköpings Motorstadion, bestod av en 1,3 kilometer kort kuperad och teknisk sträcka varav en sväng gick på asfaltsunderlag och resten på grus. Ett träningsheat fick köras och därefter två kvalheat där den sammanlagda tiden avgjorde vem som lyckades plocka mest poäng till rally-SM i varje klass. För att gå till final och köra om medaljerna i SM-sprinten var det den snabbaste tiden i kvalet som gällde. 20 bilar av 55 startande fick gå vidare till final i 2wd och här slogs alla bilar ihop oavsett klass. 

Daniel var nöjd körningen i sitt första träningsåk men tyckte att lite justeringar behövde göras på Fiestan för att den skulle passa banan bättre. I den första kvalomgången gick det snabbt, till och med lite för snabbt när de hamnade lite långt ut i en sväng och tappade lite tid. De fick dock en 5:e tid i J-SM och siktade högre vid andra kvalet. Efter en felfri körning satte de en 4:e tid i andra kvalåket och den sammanlagda tiden räckte till 4:e plats i J-SM, bara 2,9 sekunder efter full pott. De tog därmed 8,5 poäng av 15 möjliga. Konkurrensen för att gå till final var tuff där de trimmade bilarna hade ett klart övertag varav marginalen från 2:a till 20:e plats var 2,4 sekunder.

 -Vi är nöjda med vår prestation och det känns som att vi inte kunde göra så mycket mer. Det är ju så otroligt tight mellan placeringarna så det handlar bara om små marginaler, säger Daniel.

Nu på lördag provar de igen då klassiska sommartävlingen Slottssprinten vid Ericsbergs slott utanför Katrineholm körs. Då möter de över 60-talet bilar i den tvåhjulsdrivna klassen och bland dessa även konkurrenter ifrån J-SM.


 

Nöjda med insatsen i Skilling 500

2016-07-03

Under lördagen fanns återigen 1 liters-Fiestan ute i rallyskogen med Daniel Röjsel bakom spakarna. Denna gång i Småland och Västra Götaland då Skillingaryd MK:s tävling Skilling 500 gick av stapeln med Speedwaybanan i Gislaved som utgångspunkt.

Trots kraftigt regn innan start var detta inget som stoppade de över 100-talet startande. Tre sträckor, alla drygt 15 kilometer, nord väst om Gislaved på sammanlagt 5 mil erbjöds på fina och snabba byvägar av grus med ett fåtal asfaltspartier.

Daniel Röjsel med co-drivern Nicklas Edvardsson körde utom tävlan som föråkare i förberedelse inför nästkommande SM-tävlingar. Under fredagskvällen körde de nämligen rekognosering på sträckorna och skrev egna noter. Något de alltid gör i SM. Målet med tävlingen var förutom att skaffa körträning också att testa ett annat Pirellidäck samt att pröva en ny uppdatering i bilens elektronik.

Trots regnet klarade sig den första sträckan från vattensamlingar vilket gjorde att greppet fortfarande var bra. Något en nöjd Daniel kommenterade i Rallyradion vid målgång. SS2 bjöd på mer regn och underlaget blev något lerigare och därmed halare. Bilen hade hittills fungerat felfritt och Daniel var nöjd med uppdateringarna. 
Innan avslutande SS3, den så kallade Mossebosträckan utanför Tranemo, byttes däcken på bilen vid servicen. På sträckan fick de avsluta med känslan på topp och en bil som nu går bättre än någonsin.

 -Alla småjusteringar vi har gjort under året har resulterat i att det gradvis hela tiden blivit bättre. Under sträckorna vi har kört idag har det känts bättre än någonsin och jag tror att SS3 är den bästa sträckan jag hittills har gjort med den här bilen, säger en nöjd Röjsel.

Även deras sträcktider visar att det har gått framåt i utvecklingen då de var jämförbara med topptiderna.

Ford-teamet är nu laddade för nästa deltävling i SM som går i Norrköping redan den 12:e juli. På plats finns Svt som bevakar rallyt från start.
 

Skilling 500 på hemmaplan nästa uppdrag

2016-06-27

Nu på lördag kl 11:00 går årets Skilling 500 av stapeln och denna gång med start och mål vid speedwaybanan i Gislaved. Hemmaplan med andra ord för Daniel Röjsel som är bosatt i Anderstorp sedan snart fem år tillbaka.

Tävlingen, som ingår i Sydsvenska Rallycupen (SSRC), väntas ta emot 130-talet startande ekipage. Bland dessa finns Daniel tillsammans med Nicklas Edvardsson i Ecoboost-Fiestan där ekipaget kör som föråkare (utom tävlan) för att visa upp både sig själva och denna unika bil som de fortfarande är ensamma med i Sverige. Som föråkare går de ut några minuter före alla andra startande på dom tre sträckorna som ska avgöra tävlingen men har ändå siktet högt inställt.

 -Att åka som föråkare är det bästa alternativet för våran del. Vi har inget med SSRC att göra då vi inte kör i serien och eftersom att vi kör utom tävlan kan vi lägga upp rallyt lite som vi vill för att det ska passa våran strategi och planering för nästkommande tävlingar bättre. Samtidigt har vi chansen att visa upp oss. Jag har också missat Skilling 500 varje år så det ska bli kul att äntligen köra tävlingen, säger Daniel.

Daniel och Nicklas med Ford-teamet blickar egentligen just nu längre fram i kalendern och närmast väntar sprint-SM i Norrköping tisdagen den 12:e juli. Tävlingen går ihop med den TV-sända SM-veckan likt tidigare men en nyhet för i år är att förutom att de tävlande kör om medaljerna i sprint-SM så kan de vara med och plocka poäng till det ordinarie svenska mästerskapet i rally, rally-SM. Därav räknas tävlingen också som deltävling nummer fyra i rally-SM och målet är att göra något bättre av femteplatsen ifrån den senaste deltävlingen, South Swedish Rally, där en lossad turboslang sinkade Ford-ekipaget.


 

1-liters Fiestan 6:a i tuff konkurrens

2016-05-22

Lördagens Violenrallyt i Flen lockade närmare 200 ekipage varav 33 A-förare i klassen för 2-hjulsdrivna bilar där Daniel Röjsel tillsammans med Nicklas Edvardsson mötte tufft motstånd i sin 1-liters Ecoboost Fiesta.

2,8 mil på uppdelat på fem korta men intensiva specialsträckor var ämnet för dagen och ingen service förutom tankning var tillåtet. Daniel och Nicklas hade målet med tävlingen att helt enkelt få köra så mycket som möjligt då Violenrallyt inte ingick i någon särskild serie för deras del. 
Med startnummer 2 förväntade man sig mycket lösgrus men underlaget var ändå greppvänligt och de krokiga och bitvis breda vägarna bjöd in till tuff körning.

 -Kände ganska snabbt att jag kunde lita på bilens väghållning så nu var det bara att jobba på och köra så hårt vi kunde, säger Daniel.

Ekipaget jobbade på och attackerade men med vetskap om att nästan alla konkurrenters bilar går i den trimmade klassen i SM-tävlingarna och deras Ford går i otrimmat så skulle det bli tufft att hänga med. Sträcktiderna stod sig ändå bra genom tävlingen och Fiestan fungerade riktigt bra hela dagen. Utan några mekaniska eller tekniska problem med bilen gjorde de ett bra jobb och tog sig i mål som 6:a i klassen och blev även 12:a totalt i tävlingen.

 -Vi är mycket nöjda med dagens resultat och jag är framförallt nöjd med min körning där jag gjorde vad jag kunde. Känns som att vi har kommit långt i utveckligen med bilen och jag känner mig bekväm i den. Det är tufft att komma till en sådan här tävling och möta bilar med i vissa fall 100 hästar starkare motor och många förare som kör på sina hemmavägar men vi ska inte jämföra på det sättet även om resultatlistan ser ut som den gör, säger Daniel.

Närmast väntar Ford Performance Tour vecka 22 då teamet visar upp Ecoboost Fiestan hos återförsäljare i Stockholm följt av Göteborg och Malmö samtidigt som gästerna får ta del av Ford Performance modellerna.

Innan nästa SM-deltvävling i samband med sprint-SM i Norrköping den 12:e juli har teamet planer på att ställa upp i minst en tävling till för att hålla tempot uppe. 

Nöjda med femteplats i South Swedish Rally efter turboproblem.

2016-05-08

Starten på den tredje SM-deltävlingen i Karlskrona, South Swedish Rally, blev inte vad Daniel Röjsel tillsammans med Nicklas Edvardsson hade hoppats på. Redan på de inledande två sträckorna hoppade en tryckslang till turbon av.

15 mil på 12 sträckor skulle köras i det erkänt tuffa rallyt. Fredagens etapp innehöll två sträckor från förra året som skulle köras i två omgångar.
Daniel och Nicklas var positiva efter en bra rekognosering av sträckorna och Ford Ecoboost-teamet hade en väl förberedd Fiesta som väntade på start.

Redan efter några kilometer in på knappt 8 kilometer långa SS1 blev motorn helt orkeslös och samma sak hände på cirka 17 kilometer långa SS2, trots att ekipaget provat att få tillbaka tryckslangen igen.

Vid service innan sträckorna skulle köras en andra vända hittades inga mekaniska fel och det enda som fanns att göra var att ladda i en uppdaterad programvara i elektronikboxen. Teorin var att eloktrinoken stryrde laddtrycket fel vilket orsakade att turbon gav för mycket effekt vid vissa tidpunkter.

SS 3 och SS4 fungerade bilen helt problemfritt igen och Daniel och Nicklas kände hopp om lördagen trots att chanserna på en pallplats såg avlägsna ut.

Lördagens etapp kördes omkring Emmaboda med service på flygfältet. Omkring 10 mil SS återstod och målet för resten av tävling var att prova ut bilen ordentligt på grus och klättra några placeringar i resultatet. Tävlingen kom även handla mycket om däck för de tävlande men Ford-teamet klarade sig helt utan punkteringar och slitaget på Pirellidäcken var minimalt.

Först på 2 mil långa SS9 var Daniel nöjd med känslan i bilen och kunde börja lita på väghållningen och fästet. Avslutande SS12 var och förblir nog årets krokigaste sträcka i årets SM. Här fick Daniel och Nicklas avsluta på topp med en andratid i klassen. 
Sammanlagt tog de sig upp från 12:a till 5:a efter fredagens missöde och lyckades även knipa en bonuspoäng på powerstagen, SS10.

 -Vi tar med oss det positiva med topp tre tider på de flesta sträckorna och en utveckling körmässigt som har fortsatt hela tävling. Trots alla stenar i kanterna, smala passager och krokiga vägar klarade vi oss också utan punkteringar och utan minsta lilla skråma på bilen, säger Daniel.

Efter andraplatsen i Gävle, 0-poängaren i Östersund och helgens tävling ligger de 4:a i J-SM otrimmat men mästerskapet är fortfarande helt öppet med 4 tävlingar kvar. Nästa deltävling går i samband med SM i rallysprint i Norrköping den 12:e juli.
 
Teamet planerar in några tävlingar under SM uppehållet för att hålla ångan uppe.  Det är full fart på alla plan för teamet som börjar redan nu att titta på planerna för nästa år med allt vad det innebär och tanken är ett utökat program varför fler samarbetspartners nu bjuds in. Hittills har satsningen med Ecoboost Fiestan blivit jättebra och alla inblandade är väldigt nöjda men det finns plats för fler att vara med på nästa steg på den här fartfyllda resan. 
 

Röjsel redo för årets första SM-deltävling på grus

Mikael Gustafsson, Tech Pro, i samspråk med Daniel om bilens beteende efter ännu en vända på teststräckan. Mikael Gustafsson, Tech Pro, i samspråk med Daniel om bilens beteende efter ännu en vända på teststräckan.

2016-05-02

I lördags körde Ford Ecoboost-teamet det sista testet inför stundande South Swedish Rally i Karlskrona med start nu på fredag kväll. 

Ecoboost-Fiestan fick smaka på grus för första gången i Aleknixen för två veckor sedan. Då blev det två mils körning som innehåll en del justeringar maskinellt.
Under lördagens test, som kördes i Katrineholm, låg fokus på att reda ut en del frågetecken gällande bilens väghållning. Teamet tog experthjälp av TechPro med Mikael Gustafsson i spetsen för att få tips och råd med bilens fjädringsinställningar. Både Daniel och Nicklas fick en ordentlig genomkörare och i slutet av dagen hade Daniel en helt annat känsla för körningen i bilen.
 
-Efter de justeringar som Micke gjorde på bilen började den passa min körstil ännu bättre och vi lyckades reda ut stora frågetecken som funnits sedan vi började åka riktigt hårt i vintras. Bilen är fortfarande ny för oss och det gäller att köra smart i Karlskrona men utgångsläget känns mycket bra, säger Daniel. 

Tävlingen i Karlskrona blir den längsta i mästerskapet i år med dryga 15 mil uppdelat på 12 sträckor som sträcker sig upp mot Emmaboda området. South Swedish Rally brukar vara en tuff utmaning för teamen, något som Ford Ecoboost-ekipaget gärna tar sig an!

Mer info om South Swedish Rally:
http://www.rallysm.se
http://www.southswedishrally.com 

Nöjda med gruspremiären

2016-04-17

Under lördagens rallytävling, Aleknixen, i Nol strax ovanför Göteborg tog Daniel Röjsel tillsammans med Nicklas Edvardsson tillfället i akt att prova Ecoboost-Fiestan på grus för första gången.

Det var ett 90-tal som ställde upp i den totalt 2 mil långa tävlingen som var uppdelad i 3 sträckor som skulle köras två gånger.

Planen för Daniel och Nicklas var att tillsammans med teamet se hur bilen betedde sig på grus som en del i förberedelserna inför South Swedish Rally. Även rekognosering av sträckorna var tillåtet vilket gav ekipaget möjlighet att komma igång med att skriva egna noter igen efter uppehållet sedan vintersäsongen.

SS1 gick lugnt och stabilt men både Daniel och Nicklas kände att bakvagnen inte riktigt ville hålla ett förtroendeingivande fäste. De provade att köra SS2 utan att göra någon ändring på bilen och kunde konstatera att någon form av ändring behövde göras. På SS3 gjorde det höga turbotrycket att en slang hoppade av vilket gjorde motorn orkeslös. 
Vid servicen innan det var dags för nästa vända på dom tre sträckorna löstes problemet med turboslangen och andra Pirelli-däck sattes bak på bilen.
Helt plötsligt började allt stämma. SS4, 5 och 6 gick helt utan bekymmer och teamet var mycket nöjda med bilen.

 -När vi fick iordning på bakvagnen och satte tryckslangen på plats började allt stämma. Jag kände att jag kunde börja lita på bilen på det här underlaget. Det känns som att vi har en bra grund att stå på nu, säger Daniel.

Även om tävlingen bara var 2 mil har teamet nu en bil som blir lätt att jobba vidare med för att hitta det där extra som gör sina sekunder på varje sträcka.

Den 30:e april kör de en heldagstest för att försöka vara så väl förberedda som möjligt inför sommarens första deltävling i Rally-SM, South Swedish Rally, med start och mål i Karlskrona. 

Tog hand om vinterns sista guldpokal!

2016-03-14

I lördags fortsatte segersviten från förra helgens totalseger i Falun för Daniel Röjsel och Nicklas Edvardsson när de var snabbast av alla med en tvåhjulsdriven i vinterhalvårets mest klassiska tävling, LBC-Ruschen i Lima.

Tävlingen bjuder sällan på dåligt vinterföre då den körs bland bergen runt den lilla byn Lima ett par mil söder om sälenfjällen. Nästan 9 mil uppdelat på 5 stycken specialsträckor skulle avgöra den klassiska vintertävlingen. Närmare 200 startade i tävlingen varav hela 70 ekipage slogs om segern i den tvåhjulsdrivna klassen. Konkurrensen i toppen liknade det man vanligtvis ser i ett SM-startfält

Daniel Röjsel tillsammans med co-drivern Nicklas Edvardsson kom till tävlingen med målsättningen att blanda nytta med nöje eftersom att Limas vägar bjuder på stora utmaningar och är samtidigt en dröm att köra för de tävlande.
Då Fiestan prepareras för Elmia-mässan under påskhelgen kom de till start med samma Vauxhall som förra helgen.

Daniel fick en bra känsla direkt under SS1 men kände hela tiden att det gick att åka så otroligt fort då fästet var mycket bra på sträckorna. Kampen mellan topplaceringarna fortsatte under hela dagen och avgörandet kom på den sista sträckan, 2.5 mil långa SS 5. 
Inför sträckan låg Daniel och Nicklas på en fjärde plats i klassen, cirka 16 sekunder upp till ledaren. Något Daniel inte var nöjd med.

 -Nej nu får det vara färdiglekt tänkte jag. Jag visste att jag kan hålla ett högt tempo under en så pass lång sträcka men jag kunde inte tro att det skulle gå så bra som det gjorde, säger Daniel.

Efter en stabil körning utan misstag åt de upp konkurrenternas försprång och vann med 5,8 sekunder och blev dessutom 11:a totalt i tävlingen.

 -Kändes bra på sträckan, ett jämnt tempo och inga missar. Trodde inte att vår lilla 1.6 liters maskin skulle stå sig så bra mot dessa 2 liters-bilar men så var fallet. Vi är supernöjda, vilken säsongsavslutning, säger Daniel.

Det dröjer dock inte länge innan barmarkssäogen drar igång. Första deltävlingen i Rally-SM går av stapeln den 5-7 maj i Karlskrona. Redan i april beräknas de första testerna köras och Daniel tillsammans med Nicklas kan knappt vänta tills de får sitta i sin Ford Fiesta igen!

 

Första totalsegern kom i hemmatävlingen!

2016-03-05

Under tiden Forden fick omvårdnad hemma i verkstaden efter SM-deltävlingen i Östersund passade Daniel Röjsel på att ställa upp med en av fjolårsbilarna i SMK Dalas Tractive Winter Rally, en onotad deltävling i förbundsmästerskapet (FM) för nedre norra. 


Ordinarie Co-drivern, Nicklas Edvardsson, var även denna gång bisittare och fick sköta allt som en co-driver gör förutom notläsandet, såsom att hålla tider och visa vägen till och från sträckan.

Sträckan som kördes två gånger var 1.4 mil lång och gick bitvis på den väg som använts under SM i rallysprint 2013 cirka milen nordväst om Faluns Centrum.

Ett spännande inslag var att Daniels pappa, Christer Steen (fd svensk mästare) ställde upp i tävlingen med Opeln som Daniel kört i J-SM de senaste två åren. Själv fick Daniel damma av den Vauxhall Corsa Kitcar han tagit brons i sprint-SM med i Örebro förra året.

Temperaturen i luften låg en grad över nollan och den fina och mestadels breda vägen blev snabbt moddig. Daniel körde in som tvåa, sju sekunder upp till ledaren i den första omgången medan Christer tappade många sekunder efter ett motorstopp i ett vägbyte.
Till omgång två var den moddiga snön bortkörd i idealspåret och Daniel lyckades förbättra sin tid på Pirelli-däcken med hela 17 sekunder och vann därmed tävlingen totalt med 1.5 sekunder. Christer gjorde en stark körning i omgång två och var endast 3.5 sekunder efter Daniel men misstaget på SS1 gjorde att han blev 3:a totalt.

 -Det var roligt att köra utan noter. Man får väcka sig själv när man sitter och väntar på nästa not som aldrig kommer. Men det var rätt tyst och lugnt i bilen, skrattar Daniel och fortsätter, 
 -Christer var farligt nära i omgång två och hade inte han fått stopp på SS1 hade det blivit jämnt. Han har ju trots allt inte kört en vintertävling på hela fem år!
Vi är jätte tacksamma för att Ford Sverige lät oss köra denna "familjeduell" nu när Forden får lite rehabilitering, avslutar Daniel.
 

EcoBoost-teamet hade chans på topplacering i Östersund Winter Rally

Foto: Urban Jansson
Foto: Urban Jansson
Daniel och Nicklas här i ett utmanande parti strax innan rullningen på Husås-Andviken. Foto: Urban Jansson Daniel och Nicklas här i ett utmanande parti strax innan rullningen på Husås-Andviken. Foto: Urban Jansson

Under helgens andra deltävling i rally-SM, Östersund Winter Rally, var Ford Sveriges Fiesta Ecoboost-ekipage Daniel Röjsel och Nicklas Edvardasson påväg mot en topplacering när de hamnade på taket under avslutande SS7

Inledningsvis såg tävlingen lovande ut med bättre vinter än på länge. Runt fyra till åtta minusgrader, flera decimeter snö och isbelagda vägar där totalt 11,6 mil skulle avverkas.
Daniel och Nicklas har de senaste två åren visat högt tempo på Östersunds snabba och rytmiska vägar men tvingats brutit med tekniska problem. Förhoppningen var att återigen plocka så mycket poäng som möjligt i klassen likt premiären i Gävle. 
 
-Jag gillar vägarna i Östersund där det finns många inslag av snabba breda vägar med en härlig rytm som passar mina "banracinglinjer" till spårval och jag har beviserligen kört fort här, säger Daniel.

Tävlingen inleddes under fredagen med en skogssträcka på cirka 2 mil som följdes av en kort publiksträcka inne på området vid Östersunds skidstadion. Ett stenkast ifrån publiksträckan var även serviceplatsen belagd, närmare bestämt vid Östersunds Arena.

På SS1 hade Daniel svårt att få rytm i körningen då minsta lilla felplacering av bilen gjorde att fästet försvann helt. Mycket lössnö låg på vägen vilket missgynnade ekipagets val av däckmönster inför tävlingen. De tappade dryga 8 sekunder på cirka 2 mils åkning.
På SS2, skidstadion, var en 800 meter lång sträcka med en uppvisningsdel i form av en åtta tänkt att ge publiken underhållning i samband med andra motoruppvisningar. Här var planen att ta bilen imål utan misstag i dom tekniskt svåra delarna. Ekipaget hade även äran att få köra framför gästerna till teamets VIP-event som arrangerades ihop med Bilbolaget där vildsvinskebab serverades.

Inför lördagens morgonetapp låg Daniel och Nicklas på en femteplats, cirka 11 sekunder upp till ledaren. Med en uppdaterad mappning från M-sport inmatad i bilens elektronikbox begav de sig ut på den första sträckan för dagen, som även var tävlingens längsta på 3.3 mil. Med en stabil körning var de helt plötsligt i klassledning efter att ha satt en topptid på sträckan som även räckte till en bra placering i totalen bland de tvåhjulsdrivna bilarna i tävlingen.
 
 -Jag är nästan lite förvånad själv. Tyckte det kändes som att vi körde en bra bit ifrån gränsen men jag antar att den här vägen passade oss och detta däckmönster på våra Pirellidäck då det knappt var någon lössnö på vägen likt gårdagen. Den nya mappen gjorde också att motorn gick renare i vinterkylan, säger Daniel.

Efter sträckan gjordes en service innan det var dags för två sträckor längre nord-västerut. De båda sträckorna, SS4 och 5, var också belagda med mycket lössnö. Daniel och Nicklas fick kämpa sig igenom sträckorna och tappade cirka 8 sekunder i en lätt fastkörning vid innerkanten i en hårnål på SS5.

SS6 var ungefär en halvmil lång. Här var planen att tappa så lite tid som möjligt inför den avslutande SS7 som innehöll snöfriare väg där de såg sin chans att ta igen förlorad tid.

Inför den avslutande SS7, klassiska Husås-Andviken, såg Fiesta-ekipaget sin chans att ta igen några placeringar på den närmare 3 mil långa sträckan och försöka ta bonuspoäng. Tempot var högt hela vägen fram tills ett parti där en lång öppen vänstersväng gick upp ur en svacka och avslutades med en tvär högersväng. Forden gick för full maskin på femmans växel och när Daniel bromsade i vänstersvängen för att komma rätt i efterkommande högersväng blev trycket på framhjulen i uppförsbacken så stort att bakändan tappade greppet. En intensiv sladd fick ett plötsligt slut när vänster framhjul skar i den hårda snövallen på innern och drog bilen längre och längre inåt för att sedan slunga iväg den i en piruett med en slutlig landning 30 meter bort, dock på taket. Nicklas och Daniel klarade sig helt oskadda men kunde inte fortsätta.

 -Det blev en väldigt spektakulär upplevelse men som tur var landade vi mjukt. Allt hände väldigt fort och jag blev chanslös när bakändan tappade fästet. Hade bara bilen landad på hjulen hade vi kört vidare men nu blev den liggande uppochner ett tag och för mycket motorolja hann rinna ur, säger Daniel.

Allt kan hända i rallysporten och teamet är nöjda med helgen trots allt. Östersund bjöd på fin vinter, härliga fighter med motståndarna och nöjda gäster vid Ford-eventet. 

Nu väntar ett uppehåll, i alla fall innan nästa SM-deltävling går av stapeln den 5-7 maj i Karlskrona, då klassiska South Swedish Rally körs. Innan dess kommer med all säkerhet teamet att köra en del tester på grus för att vara redo för sommarsäsongen.

 

Röjsel & Edvardsson fullföljde VM-debuten med klassvinst i Rally Sweden!

2016-02-14

Daniel Röjsel och rutinerade co-drivern Nicklas Edvardsson fullföljde ett stort mål med denna säsong genom att ta sig till slutmålet i Rally Sweden och dessutom segra i klassen för tvåhjulsdrivna bilar i deras Ford Fiesta R2 Ecoboost.

Det milda vädret i början på februari gjorde att orosmålnen för att ett av Sveriges största sportevenemang, Rally Sweden, växte sig allt större och så sent som måndagen innan tävlingshelgen kom beskeded om att tävlingen skulle köras, dock med drygt halva längden av vad som var planerat från början.

Under torsdagskvällen skulle tävlingen inledas med superspecial på Färjestadstravet men det blev istället en ceremoniell start på rallyt med untervjuer och andra shower som lockade publiken trots allt. 

Det som såg så mörkt ut blev betydligt ljusare när Daniel och Nicklas begav sig ut på första sträckan i Torsby under fredag morgon. Vägen var spolad och minusgraderna i kombination med lätt snöfall förändrade förhållandena drastiskt. Arrangören hade lagt ner ett enormt jobb och få hade väntat sig att det skulle förändras till något så mycket bättre mot hur det var i början på veckan. 

 -Vi trodde inte att det skulle bli så hår bra, särskilt inte Torsbysträckan som var riktigt mjuk och sönderkörd på reccen, säger  
  Nicklas.


Efter Torsby var det en resa mot Norge som väntade. SS3, Röjden, kördes över Norska gränsen och här var det gott om vinter med snö och kyla. Ecoboost-Fiestan passade som handen i handsken på dom isiga vägarna. SS4, Svullrya, gick längre in i Norge men bjöd dock på en del grusiga partier vilket ändå inte verkade ställa till problem för Pirelli-däcken.

Innan resan fortsatte tillbaka till Sverige igen var det regrouping i Norska Kirkenaer där ekipagen hade möjlighet att fylla på med lite energi och byta däck. Daniel och Nicklas bytte endast de fyra däck som satt på bilen då de två reservhjul som var förberedda i bilen aldrig behövde användas på dagens första etapp. Eftermiddagsetappen fortsätte samma väg tillbaka mot Karlstad igen med samma sträckor som under förmiddagen. På Svullrya 2 med nya däck hade Daniel en bra känsla i körningen och med noter levererde perfekt av Nicklas klockades de på en tid som var 40 sekunder snabbare än första vändan på den nästan 2.5 mil långa sträckan. Röjden 2 och Torsby 2 gick problemfritt och även här var sträcktiderna bättre än förmiddagen. Etappen avslutades med en 45 minuter lång service i Karlstad.

Lördagen innehöll Vargåsen-sträckan där det berömda Colins Crest är beläget samt Fredriksberg, klassiska Rämmen och superspacialen på Färjestadstravet.
Dagen började med Fredriksberg där Daniel och Nicklas öppnade starkt för att sedan flyga över Colins Crest på Vargåsen. Innan eftermiddagsetappen kördes fick de återigen nya däck och likt fredagen behövdes bara fyra stycken nya läggas på bilen. 

Rämmen var först ut under eftermiddagen. Detta var den första sträckan som påverkats riktigt hårt av mildvädret och mycket lösgrus låg ovanpå den frysta vägen. Ford-ekipaget fick även passera en Mini Cooper WRC som fått punktering och körde sakta på sträckan. Vägen tog även hårt på däcken så till andra vändan på Vargåsen lades de båda reservhjulen på bilen i fram. De kapade ytterligare tid på den 2.5 mil långa sträckan och fick flyga ännu en gång på Colins Crest. 

Dagen avslutades med superspecialen i Karlstad inför en stor publik som fyllde både läktare och ståplatser runt banan. Här kördes två mot två och Daniel och Nicklas drog det längsta strået och vann över en konkurrent från Ukraina i en fyrhjulsdriven WRC-bil!

 -Höjdpunkten idag var definitivt Vargåsen. Jag tror inte det fanns mer än hundra meter där det inte stod åskådare längs den  
  närmare 2.5 mil långa sträckan. Helt otroligt häftigt, dom sköt till och med fyrverkerier på sträckan när vi passerade, säger
  Daniel.


Då Lesjöfors strukits avslutades rallyt på Värmullsåsen under söndagen. Ecoboost-Forden gick utan problem på denna utmanande sträcka som avslutades i en slalombacke och ekipaget kunde korsa mållinjen som segrare i klassen för tvåhjulsdrivna bilar med över sex minuter och hamnade på en 28:e plats totalt före närmare ett dussintal fyrhjulsdrivna bilar.

-Vilken ära att få åka över rampen på torget i Karlstad och att kunna gå imål i en VM-tävling, min första VM-tävling. Måste även tacka all support på sociala medier och inte minst all publik som hejjat fram oss under tävlingen säger Daniel.

Johan Paananen, regionchef servicemarknad på Ford Sverige, följde tävlingen på plats hela helgen och var mycket nöjd med vad han sett.

-Så jäkla roligt! Är så glad för vad jag har sett under sträckorna och det stöd teamet har fått under deras framfart. Daniel och Nicklas har skött sig exemplariskt och det hade inte kunnat gå så mycket bättre. En av höjdpunkterna var när de lyckades slå en WRC-bil på Färjestadstravet och fick publiken att jubla. Detta är helt grymt och bevisar hur bra våran motor på endast en liter är, säger Johan.

Fords VM-team, brittiska M-sport, som byggt bilen visade intresse under tävlingen och imponerades av sträcktiderna Daniel och Nicklas åstadkom. Teamet fick teknisk support under helgen och M-sport var mycket intresserade av att bilen skulle fungera problemfritt då Daniels bil fortfarande är den enda och första som går i dessa väderförhållanden.

Efter dessa veckor i rallyts tecken är dock inte vilan långvarig. Redan om knappt två veckor drar deltävling två i rally-SM igång med Östersund Winter Rally där det väntas stabila vinterförhållanden

 

Röjsel & Edvardsson J-SM tvåa i premiären och snabbaste Ford-ekipage!

2016-02-07

Daniel Röjsel tillsammans med Nicklas Edvardsson styrde Ford Sveriges Fiesta R2 Ecoboost till en andraplats i rally-SM premiären i Gävle trots planen att få mer rutin i nya bilen!

Tävlingen bjöd på långa sträckor med fint före omringade av ett par decimeter snö. De totalt 11 mil som skulle köras på sammanlagt 7 stycken specialsträckor inleddes under fredagskvällen med en publiksträcka på travet i Gävle. Sträckan kördes som en så kallas superspecial där två bilar startar samtidigt och kör olika slingor. Daniel och Nicklas hade planen att ta sig igenom sträckan och ladda om för lördagen då rallyt skulle starta på riktigt. Detta var lättare sagt än gjort. Banan som skulle köras på travet hade flera brister i avgränsningarna mellan de olika slingorna. Daniel och Nicklas var en av flera som lurades och körde fel och fick backa. De tappade 20 sekunder och hamnade på en tiondeplats av 13 startande i klassen och fick ett tufft läge inför lördagen.

 -Frustrerande när man gör sitt absolut bästa för att undvika misstag och så blir det fel ändå. Om så många tar fel väg på samma sträcka borde det göras något åt saken, säger en irriterad Daniel.

Lördagens första sträcka på 14 kilometer blev en ordentlig start på dagen. Nicklas och Daniel som hade lagt gårdagen bakom sig värmde upp med att vara snabbast i klassen. 
Efter följde en 2 mil lång sträcka som bjöd på ett något halare underlag med mycket snö utanför spåren. Här var de också med i toppen trots att de tappade tid på ett par sladdar men hade tagit sig upp på en fjärdeplats i klassen, 14,6 sekunder upp till ledaren.

Mellan SS3 och 4 gjordes en service på bilen, som i övrigt gått utan problem hela morgonen. 
Efter 2 mil långa SS4 tog de sig upp på en tredjeplats i klassen.
SS5 på 2 mil och SS6 på dryga 2.6 mil skulle bli ett tufft avslut på rallyt utan service mellan sträckorna.
På den första av de två snäppte Daniel upp sig lite extra och kände på bilen ordentligt i dom snabba partierna. Körningen tog dom upp på en andraplats i klassen och de hade nu 11 sekunder upp till ledaren. På transportsträckan mellan SS5 och 6 fick de stanna och skifta hjul mellan de varma framdäcken och något kallare bakdäcken för att inte få varmgång på den långa SS6. Pirelli-däcken höll i övrigt mycket bra genom hela tävlingen och slitaget var minimalt. Sträckan flöt på lika bra som SS5 och här var de återigen snabbast i klassen!

Efter långa tuffa sträckor i skogen skulle tävlingen trots allt avgöras på travets superspecial i Gävle. Då sträckan var den sista på tävlingen var det också sedvanligt en powerstage där bonuspoäng utdelades till de tre snabbaste. Med spänning startade Ford-ekipaget sträckan och tog sig runt alla hinder och hårnålar utan problem för att sedan passera mållinjen som tvåa i klassen och trea på sträckan vilket gav en extra poäng.

 -Helt otroligt bra! Vi kom hit för att hitta bättre i bilen och bygga tempo. Jag hade nog kunnat gissa på en tredjeplats med en problemfri tävling men nu blev det en annorlunda tävling med en oväntad bra utgång! Bilen känns redan nu riktigt bra och jag kan lita på väghållningen, säger Daniel

Daniel och Nicklas tillsammans med sitt Fordteam tog därmed viktiga poäng för mästerskapet och gjorde det i stil med att göra en stark uppkörning under lördagen och blev även snabbaste Ford-ekipage!

Nu fortsätter äventyret med Rally Sweden som börjar på torsdag kväll kommande vecka där teamet ska visa upp sig bland världseliten.

Nästa deltävling i SM går i Östersund om tre veckor, då fortsätter jagandet efter fler poäng!
 

Lyckad tävlingsdebut för Ford Sveriges Ecoboost-Fiesta med en tredjeplats i bagaget!

2016-01-24

Så var även tävlingsdebuten gjord med Ecoboost-Fiestan vilket resulterade i mycket nyttig info kring bilens köregenskaper och även en pokal! 


Dagen efter att Daniel Röjsel Motorsport avtäckte designen på deras Ford Sverige-Fiesta hos Hedemora Bilforum blev det tävlingspremiär i rallyskogen. 
Tävlingen som skulle genomföras gick i Skutskär och var den första deltävlingen i förbundsmästerskapet (Rally FM) för det nedre norra bilsportförbundet. 100-talet startande ekipage var på plats och målsättningen för Daniel Röjsel och hans Co-driver Nicklas Edvardsson var först och främst att få ytterligare kunskap om bilens beteende samt inställningar och successivt bygga fart.   
 
 -Vi hade en plan att få mer mil i kroppen och försöka lära mer om hur den nya bilen fungerar för att vara så väl förberedda som möjligt till SM-premiären i Gävle om knappt två veckor, säger Daniel. 

Av totalt 6 mil uppdelat på fem olika sträckor var det en 7,6 km lång halvsnabb sträcka som fick sätta fart på tävlingen följt av en något kortare och krokigare sträcka två. Redan här infann sig farten för besättningen och inga bekymmer varken tekniskt eller körmässigt var i vägen för deras framfart.

Sträcka tre på över milen tog hårt på dubbdäcken med mycket grus i spåren och lägligt nog tilläts en service på bilen direkt efteråt. Nya Pirelli-däck lades på bilen, och för experimenterandets skull, även ett annat däcksmönster. Stötdämpare justerades också vilket bidrog till att det gick ännu fortare på de två annars odramatiska avslutande sträckorna på ungefär 1.5 mil vardera.

Vid målgång var planen för dagen fulländad och inte nog med det, de lyckades även bli trea i klassen och femma totalt i hela tävlingen!

 -Vi är supernöjda. Bilen har fungerat suveränt hela dagen. Efter lite justeringar inställningsmässigt känns det nu som att jag kan lita mer och mer på bilens utomordentliga väghållning. Att vi blir trea i den tuffa klassen för tvåhjulsdrivna bilar och femma totalt är en bonus, en riktigt bra bonus, sa en nöjd Daniel vid slutmålet.

Det märks tydligt att satsningen från Ford Sverige tillsammans med Daniel Röjsel Motorsport lockar intresse. Allt fler fick upp ögonen för bilen under dagen och många visade stort intresse på sträckorna genom hejande samt bild och film som har flödat på sociala medier!

Nu står genomgång av bilen på agendan för att allt ska vara på topp inför den stundande SM-premiären i Gävle den 5-6 februari!


Kalender SM 2016

5-6/2 Vinterpokalen/Sandviken-Gävle
26-27/2 Östersund Winter Rally/Östersund
5-7/5 South Swedish Rally/Karlskrona
6-13/7* Sprint SM/Norrköping
19-20/8 AM-Snapphanerallyt/Hässleholm
9-10/9 East Swedish Rally/Linköping
30/9 – 1/10 Rally Uppsala/Uppsala

*Datum ej fastställt, men arrangeras under SM veckan 6-13/7.

 

2016 års design avtäcktes...

2016-01-22

Under fredagen bjöd Hedemora Bilforum in till pressvisning av nya designen på Ford Sveriges Ecoboost-Fiesta

Daniel och Johan Panaanen, regionchef för Ford, fick äran dra av skynket från bilen, ackompanjerat av ljudet från smattrande fotoblixtar.

Per-Arne Arnberg, vd på Hedemora Bilforum, uppskattade att avtäckningen skedde hos honom.
 
-Vi var inblandade i detta i ett tidigt skede och vi nappade direkt när vi fick förfrågan om denna visning. Vi företgare i Dalarna måste se till att lyfta fram våra duktiga förare. Jag hoppas att den här bilen ger Daniel bra förutsättningar för att kunna prestera bra under tävlingarna, för talangen finns där, säger Per-Arne.